Kompjuter neće da upali? Evo 5 stvari koje možete da uradite

Kompjuter neće da upali

Pritisli ste power dugme na računaru i… ništa. Kompjuter neće da upali, a sinoć je radilo sve kako treba. Probate još jednom. Neće. A baš vam treba. Gde je sad našao da zeza. Pritisak vam se podiže i nervoza kreće da raste.

Samo polako i smireno. Nije kraj sveta.

Prvo i osnovno, ne brinite za podatke nisu nestali. Čak i ukoliko je problem sa hard diskom, u servisu Sve za komp povratićemo sve podatke brzo i efikasno.

Kao drugo, može postojati čitav niz različitih razloga zbog kojih kompjuter neće da upali, a dobra vest je da u ovoj situaciji niste bespomoćni.

Pa da vidimo, šta je to što sami možete učiniti da vratite u život kompjuter koji neće da upali u zavisnosti od simptoma koji se pojavljuju.

Naravno, ako ipak ne uspete sami i ništa od ovoga Vam ne reši problem, tu smo uvek mi – servis računara i laptopova Sve za komp.

Stisnete dugme i nema znakova života

Ukoliko pritisnete dugme za uključivanje računara i nakon toga se bukvalno ništa ne dešava – ne pale se lampice, ne čujete da se vrti kuler, ekran ostaje crn… – problem je najverovatnije u tome što mašina ne dobija struju.

Dešava se da kompjuter neće da se upali posle nestanka struje.

Šta raditi?

Idemo redom.

Da, izgleda očigledno, ali prvo proverite da li je kompjuter povezan sa strujom.

da li je kompjuter povezan sa strujom

Pogledajte:

– Da li je kabl utaknut u utičnicu. Ukoliko koristite produžni gajtan potvrdite da je on povezan sa utičnicom u zidu i da li je prekidač na produžnom kablu, ukoliko ga imate, uključen ili ne.

Ukoliko je sve povezano kako treba, vreme je da utvrdite da li su produžni kabl i sama utičnica ispravni. To možete uraditi, ali veoma pažljivo, glinericom ili tako što ćete računar povezati direktno na drugu utičnicu u zidu za koju ste sigurni da radi.

Ukoliko je ovde sve kako treba, vreme je za sledeći korak.

– Proverite da li je sam kabl za napajanje računara ispravan. Najlakši način je da od prijatelja pozajmite njihov kabl i isprobate ga ili da iskoristite tester kablova. Ukoliko nemate ovaj uređaj, možete odneti kabl u prodavnicu elektro opreme gde će ga proveriti.

U slučaju da imate laptop, proverite da li se prilikom priključivanja punjača pali odgovarajuća indikator lampica.

– Zamenite CMOS bateriju koja napaja matičnu ploču. Nije teško, ovo možete i sami da uradite. Ona se jednostavno menja i prilično je jeftina. U pitanju je mala baterija kao za ručni sat koja matičnoj ploči obezbeđuje struju kako bi mogla da čuva BIOS podešavanja.

cmos baterija na matičnoj ploči

Da, u pitanju je sitnica koja može da izazove veliki problem. CMOS bateriju treba proveriti naročito ukoliko je vaš računar stariji od 3 godine jer je za očekivati da će se baterija potrošiti za to vreme.

Ako sve ovo ne daje rezultate lako se može desiti da je “crklo” napajanje na vašem računaru, a rešenje je da ga zamenite novim. I to možete uraditi sami ako želite i imate barem malo iskustva u kompjuterskom hardveru. U suprotnom, možda je bolje da problem prepustite nama.

U suštini, sve što vam je potrebno je da kupite novo odgovarajuće napajanje (najbolje je da skinete staro i sa njim odete u prodavnicu kako bi ste izabrali novo), jedan šrafciger i malo vremena da skinete staro i postavite novo napajanje.

Ovde vodite računa o kablovima koji spajaju napajanje sa ostatkom računara, to jest, vratite sve onako kako je bilo. Kako bi ste bili sigurni da je sve na svom mestu, pre demontiranja napajanja fotografišite ga.

Da nije u pitanju sporo paljenje?

Ako nakon paljenja računara ipak dolazi do paljenja lampica, što znači da mašina dobija struju, ali kompjuter neće da pokrene sistem, možda je samo u pitanju situacija u kojoj se vaš PC butuje veoma, veoma, veooooma sporo.

Da, ovo može da vam zvuči smešno, ali dešava se. Naročito ukoliko računar instalira update ili ima problema sa pokretanjem autorun aplikacija.

Zato budite strpljivi i pustite mašinu da 20 do 30 minuta izvrti svoje kako bi ste bili sigurni da problem zaista postoji.

Ukoliko se nakon ovog vremena sistem podigne, disejblujte u podešavanjima sve autorun aplikacije (npr. Skype je jedan od programa koji se na velikom broju računara podiže sam nakon paljenja računara).

Nakon što to uradite, restartujte računar kako bi ste utvrdili da li je problem otklonjen.

Funkcioniše li monitor kako treba?

Mašina dobija struju, čuju se kuleri, ali se ne dešava ništa na ekranu, kompjuter neće da upali monitor? I ovde postoji više mogućih uzroka.

Ukoliko je vaš računar povezan sa eksternim monitorom možda je problem u neispravnom displeju. Proverite da li monitor dobija struju kao i da li je adekvatno povezan sa kompjuterom. Iako vam možda zvuči banalno, ali probajte da ga diskonektujete i ponovo povežete budući da će nakon ovog postupka možda sve proraditi.

Ako to nije slučaj, povežite komp sa drugim monitorom i, ako sve radi, znaćete da je problem bio do monitora.

U slučaju da koristite laptop i eliminisali ste eksterni monitor kao izvor problema, može se dogoditi da je mašina u sleep modu i da ima problema da se probudi.

Kako bi ste ovo eliminisali u potpunosti isključite računar (pritisnite i držite Power dugme 5 sekundi) i ponovo ga uključite nakon što sačekate dvadesetak sekundi.

Proverite periferne uređaje

Ukoliko prethodne stavke nisu razlog zašto kompjuter neće da upali, a imate priključene periferne uređaje, možda je jedan od njih uzrok.

Kada vam je mašina u potpunosti isključena, otkačite sve periferne uređaje izuzev miša, tastature i monitora. Nakon što ste to uradili pokušajte ponovo da uključite računar i, ako proradi ponovo ga isključite i ponovo povežite jedan periferni uređaj.

Nastavite proceduru uključujući jednu po jednu periferiju dok se problem ponovo ne pojavi i kompjuter ponovo neće da upali. Kada se to desi, našli ste uzročnika problema i potrebno je ili popraviti dati periferni uređaj ili ga zameniti novim.

Čekirajte interne komponente

Na ovaj korak se možete odlučiti ukoliko ste vešti sa alatom, imate malo iskustva sa računarima i ne plašite se da “prčkate” po utrobi svog računara – naročito ukoliko je problem nastao kod laptopa.

Otvorite kompjuter, a zatim izvadite memorijski modul (RAM memoriju). Ukoliko imate slobodnih slotova, ubodite RAM u jedan od njih ili zamenite mesta modulima ako ih imate više. Takođe, izvadite pa vratite grafičku kartu, procesor.

Rekonektovanje internih komponenti može rešiti problem ukoliko je došlo do njihovog pomeranja i slabljenja veze sa matičnom pločom.

Još jednom napominjemo, ukoliko niste sigurni u to što radite bolje je da se ne odlučujete za ovu operaciju budući da svašta može poći po zlu.

Probali ste sve, ali kompjuter neće da upali i dalje ili ne želite da se mučite i razbijate glavu šta i kako uraditi, servis računara Sve za komp vam stoji na raspolaganju.

Kod nas ne postoje nerešivi problemi sa kompjuterom. Pozovite nas ili donesite svoju mašinu u naš servis.

14 thoughts on “Kompjuter neće da upali? Evo 5 stvari koje možete da uradite”

 1. Pokusao sam da instaliram ssd povezao sam ga i sa butovanog flesha pokusao da instaliram windows10 medutim pokazivali mi je da ne moze jer je format mbr a treba GPT. Proverio sam i video da mije i hard i ssd u tom formatu. Pokusao sam da promenim format ali nije islo samo mi je bila mogu a konverzija u dinamyc. Polje convert u GPT je bilo bledo. Pogledao sam jedan forum i tuvideo da se to desava a da je jedan od resena isključivanje CSM i security boota u biosu. Kad da. To uradio ne da nije hteo da podigne predhodni sistem nego mi daje crn ekran tastatura ni mis ne rade ni dugme za restart. Ventilator se okrecu i sija power prekida radi i hard. Izgleda sa sam ga Debelo Tiltovao. Molim za neku vrstu pomo i oko resava ja problema

  1. Treba videti o čemu se tu radi, ali teško Vam možemo pomoći ovako preko komentara, morate doneti računar kod nas u servis…

  2. Pozdravljam.Imao sam jedan problem malo duze od 7 dana.Kupio novo napajanje od 600 W neko od 29 eura.I kompjuter radio 10 minuta nekad duze nekad krace,i ugasi kompjuter i sam ga pokrene.Nijesam znao sta vise da radim bio sam siguran da nesto sa novim napajanjem nije u redu.Sve sam gasio vadio graficku gasio ventilatori koji su dodatni i rgb cak izvadio ram memoriju i jedan hdd i on isto radio.I jutros sam uradio update bios na mojoj maticnoj ploci Z87-K Najnovi update za moju maticnu plocu je bio iz 2015 godine.Stara je maticna.Koristim i7-4770K poslije update.Kompjuter se vise nije gasio.Cak sam OC procesor i graficku karticu kompjuter se nije ugasio.Da li postoji veza izmedju biosa i napajanja ?

 2. Cao imam problem kompjuter mi je radio sve lepo i normalno dok nisam iso da jedem nesto se desilo mom kompjuteru pokusava da se upali sam sve vreme zasvetli , zavrti hladnjak , cujem zvuk paljenja kompjutera ali sve stane i tako sve dok ga ja ne izvadim iz struje. Zanima me sta mu je odjednom bilo hvala u napred.

 3. kompijuter već duže vreme teško pali,iz 10,20 pokušaja uspe da sada neće uopšte…
  da li postoji neko rešenje pošto je kompijuter star nekih5,6 godina i ne isplati se ulagati u neke ozbiljnije prepravke.

  1. Da li ste ga čistili skoro? Probajte da sami očistite prašinu iz kompjutera, ili možda da donesete u servis, to nije neko veliko ulaganje…

 4. Zdravo, nisam palio kompjuter jedno 6 mjeseci jer sam uvijk koristio lapotop i nije bilo potrebe. Pokusao sam da upalim ali jednostavno nece. Samo da napomenem kompjuet je star oko 5 6 godina. Volio bih da ga pokrenem jer imam dosta stavari na njemu i ne bih zelio da propadnu.

 5. Molim vas pomozite, kompjuter je nov, imam ga 2 meseca, sve je radilo bez problema, ušla sam u igricu i kompjuter se zaledio i iskljucio se samo monitor, neće da se upali, kućište sija i tastatura sija ali monitor ne radii i ne mogu da upalimmm niakkooo

 6. Uključio sam kompjuter, počeo da radim, on se posle nekoliko isključi. Uključim ponovo, opet počnem da pišem, opet se isključi, sad više ne daje nikakve znake. Na ekranu je kod uključenja slika bila pomerena u desno za jedno 2-3 cm, posle se vratila. Šta može biti? Noću sam primetio da unutar kućišta kao neko slabo zeleno svetlo, ili je bio odsjaj…

 7. Moze pomoc? Sve je normalno radilo ujutru sam upalio komp I sad nece da digne sistem stoji HP Logo I broj verzije neke ispod takodje tastatura ne reaguje, sta li moze biti?

 8. Brankica Cujic

  Juce se desilo nestanak struje I od tad nisam ukljucivala kompjuter… Vec se tesko palio ovih dana sad nemogu nikako… Stalno ucitava I izbaci dve opcije da restartujem kompjuter ili advanced technology… Obadve opcije koje upotrebim ne reaguju I dalje kao ucitava al nista vise… Sta mi predlazete da uradim… Hvala u napred

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button