Najčešći problemi na laptopu i kako ih popraviti

Popravka laptopa

Naš servis laptopova na Novom Beogradu svakodnevno se susreće sa raznim problemima na laptop kompjuterima.

Više RAM memorije, jača grafika, brži procesor, tanje kućište, obično po koji priključak manje… Ovo su unapređenja koja nam novi laptopovi donose svake godine.

Ipak, ono što ostaje i što se, izgleda, ne menja jesu problemi koji se mogu dogoditi.

Ko zna, možda će jednoga dana biti napravljen laptop koji se jednostavno neće kvariti čineći nam život znatno lakšim. Ali do tada pogledajte ovaj pregled najčešćih problema na laptopu i kako ih popraviti jer, ko zna kada vam mogu zatrebati.

Pregrevanje – problem sa laptopom br. 1

Pregrevanje laptopa jedan je od najčešćih problema sa kojim se možete sresti. Što je mašina starija, to je veće verovatnoća da će laptop početi da se gasi i/ili restartuje, naročito prilikom obavljanja zahtevnijih zadataka kao što su igranje video igara ili obrada videa.

Međutim, ukoliko ovaj problem ostane zanemaren, lako se može dogoditi da do pregrevanja dođe i prilikom bazičnih zadataka poput gledanja YouTube videa ili kucanja teksta.

Zašto dolazi do pregrevanja laptopa?

Pa, laptopovi su prenosne mašine i, logično, najverovatnije ga nosite svuda sa sobom. To znači da je stalno izložen prašini i prljavštini koje se u njemu skupljaju, onemogućavajući protok vazduha i hlađenje komponenti.

Šta je rešenje za pregrevanje laptopa?

Ukoliko je situacija ozbiljna i mašina se gasi i prilikom najosnovnijeg rada na laptopu, jedno od rešenja je čišćenje laptopa od prašine i zamena termalne paste.

Zapravo, ovu proceduru bi trebalo da posmatrate kao održavanje lične higijene laptopa i stavku koju bi trebalo da priuštite svojoj mašini makar jednom godišnje. Na taj način imaćete laptop koji vas služi pouzdano i ujedno ćete mu produžiti vek trajanja.

laptop na krevetu

S druge strane, ukoliko neodložno morate da radite na svom laptopu, preporuka je da pokrećete što manje programa u isto vreme i da ga koristite dok stoji na tvrdoj i hladnoj površini poput stola.

Izbegavajte da računar držite na krilu ili krevetu jer mu tako dodatno zatvarate dotok vazduha potrebnog za hlađenje.

Ono na čemu će vam laptop biti veoma zahvalan je i ako ga malo “okupate” kompresovanim vazduhom. Potrebno je samo da lepo produvate sve proreze kroz koje vaduh ulazi u kućište.

Ovo neće rešiti trajno problem, budući da je neophodno otvoririti mašinu i detaljno očistiti sve delove, ali vam može kupiti još malo vremena pre neophodnog čišćenja.

Laptop radi sporo

Usporen rad računara može izazvati više različitih stvari – kvar na hardu, maliciozni softver, otkazivanje procesora…

Šta se može uraditi kako bi se rešio problem usporenog rada laptopa?

Prva stvar je da smanjite broj otvorenih programa. Što manje pokrenutih procesa, to će lakše i brže mašina raditi.

laptop sporo radi

Sledeća stavka je uklanjanje, odnosno deinstalacija aplikacija koje ne koristite. Recimo možete obrisati stare video igre koje ste izgustirali, pobrisati filmove koje čuvate i sl. Na ovaj način takođe dajete svom laptopu više “mesta za disanje” i time olakšavate njegov rad.

Ponekad je jedina stvar koja pomaže kad laptop radi sporo reinstalacija sistema.

Još jedna stvar, koju bi uzgred trebalo da redovno sprovodite, jeste skeniranje laptopa i čišćenje od virusa.

Maliciozni softver ili malware može biti ono što “jede” vašu mašinu iznutra čineći da sve radi užasno sporo. Naravno ono što kompjuterski virusi zasigurno ubrzavaju jeste gubitak vašeg strpljenja. Zato makar jednom mesečno pustite antivirusni program da protrči kroz sistem i potraži da li postoje pretnje.

Problem sa povezivanjem laptopa sa internetom

Taman ste u sred nekog posla i, naravno, odjednom je laptop nemoguće nakačiti na internet. “Baš divno, samo mi je to trebalo…” verovatno su prve misli koje vam prolaze kroz glavu u tom trenutku.

Laptopovi su, zapravo, prilično podložni gubljenu internet konekcije pa, pre nego što se potpuno iznervirate isprobajte nekoliko mogućih rešenja.

laptop problemi sa internet konekcijom

Kao prvo, korisnici često ni ne znaju da na tastaturi postoji dugme kojim se Wi-Fi na laptopu uključuje i isključuje. Zato se dešava da dugme bude pritisnuto što dovodi do gubljena konekcije.

Druga stvar koju možete uraditi jeste restartovanje rutera. Možete ga isključiti iz struje, sačekati dvadesetak sekundi, a zatim ga ponovo uključiti i videti da li je ovo rešilo problem. Ukoliko je odgovor “ne” probajte da, kroz control panel utvrdite o čemu se radi. Od pomoći vam može biti i malo guglanja preko telefona ili drugog računara ukoliko ga imate.

Ako vas ništa od ovoga ne dovede do rešenja, pa vreme je da mašinu donesete u Sve za komp laptop servis.

Crn ekran na laptopu

Podignete ekran, lepo čujete kako se vrte kuleri i hard disk, ali nema slike – crn ekran na laptopu je jedino što vidite.

laptop crn ekran

Šta raditi?

Isključite laptop, a potom izvadite bateriju napolje. Nakon toga pritisnite Power dugme i držite ga oko jednog minuta. Potom prikopčajte laptop ponovo na struju i uključite ga, a zatim ponovo ugasite, vratite bateriju i ponovo pokrenite mašinu.

Ako sve radi normalno, problem je rešen, a ako ne, laptop će morati u servis jer se radi o težem problemu koji, najverovatnije, nećete moći da sami rešite.

Bučan laptop

Sve radi kako treba, ali je laptop bučan. Čuje se nakakav metalni zvuk, kao neko čangrljanje i, iako stvari funkcionišu, nešto vam govori da ne smete ignorisati situaciju.

Naravno da imate pravo. To čangrljanje nikako nije normalno niti pozitivno.

Odmah sačuvajte sve svoje dokumente, a onda je vreme za jedan mali zahvat. Potrebno je da otvorite kućište svog laptopa budući da je najverovatnije reč o kvaru na hard disku koji je potrebno zameniti.

Posao zaista nije težak i sve što se zahteva je manipulacija sa par kablova i šrafova. Sve u svemu, ukoliko već imate rezervni hard disk, ne bi trebalo da vam ova operacija uzme više od 10 – 15 minuta za popravku.

Naravno, ako se osećate nesigurno i ne biste ipak sami da isprobavate, donesite laptop u Sve za komp servis laptopova.

Takođe, potrebno je da proverite i ventilator kulera, tačnije da li mu je potrebno čišćenje ili se možda dogodilo da su se krilca ventilatora izvitoperila.

Bučan laptop kuler

Šta kada se prospe tečnost na laptop

Dovoljno je samo malo nepažnje da bi se po laptopu prosula puna šolja kafe, sok ili voda. Koja god da je tečnost u pitanju – nije dobro i posledice mogu biti velike i nepredvidive.

Ukoliko se ovako nešto dogodi odmah isključite mašinu i uklonite bateriju ukoliko je to moguće.

Znamo da biste najradije želeli da se sve to nije desilo i da možete samo da nastavite da radite na laptopu, ali najbolji savet je da laptop odmah donesete u najbliži servis.

Mi smo Sve za komp – servis računara i laptopova na Novom Beogradu kod Arene. Donesite nam Vaš laptop i mi ćemo ga rasklopiti i detaljno očistiti od tečnosti.

Imate neko pitanje? Komentari ispod teksta su Vam na raspolaganju 🙂

1 thought on “Najčešći problemi na laptopu i kako ih popraviti”

  1. Imam laptop lenovo Ideapad s145 malopre se nesto desilo i nemogu da listam stranicu.Skenirao sam ga nema virusa ali i dalje neradi

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button