Kako instalirati Windows 10 - detaljno uputstvo za 2021.

Kako instalirati Windows 10?

kako instalirati windows 10

U ovom tekstu naći ćete detaljno i kompletno uputstvo kako instalirati Windows 10 u 2021. godini.

Windows 10 instalacija nije previše komplikovana, ako imate dobro uputstvo (a to je upravo ovo 🙂 ). Naravno, potrebno je i da poznajete računar dovoljno da biste mogli da ispratite sve korake.

Ako niste nikad ranije sami instalirali Windows sistem, trebaće Vam malo vremena, truda i angožovanja da ispratite sve korake.

Ovo uputstvo može da prati svako, pa krenite redom i – sa srećom 🙂

Ako ipak odlučite da jednostavno ne želite da gubite vreme sa ovim ili shvatite da je ovo previše komplikovano za vas, uvek se možete obratiti našem servisu računara. Mi možemo za Vas uraditi instalaciju sistema na desktop ili laptop računar. Kontaktirajte nas!

Ako niste sigurni koji Windows je najbolji za Vaš kompjuter, pročitajte prvo tekst Koji Windows instalirati na kompu.

Koliko mi treba vremena za instalaciju Windows 10?

Ako prvi put radite ovu instalaciju, trebaće vam verovatno oko 2 sata. Najviše vremena izgubićete na upoznavanje i pripremu računara, dok je sama instalacija prilično brza i traje oko 20-30 minuta računajući vreme dok samo sedite i čekate da se završi automatski deo procesa.

Kako instalirati Windows 10 na laptopu

Isto kao i na desktopu. Ovo uputstvo je isto bilo da instalirate Windows 10 na laptop ili na desktop kompjuter. Pokazaćemo Vam kako skinuti i instalirati Windows 10 sa usb ili sa CD/DVD.

Usput, ako ste ponosni vlasnik Mac računara možda će Vas iznenaditi mogućnost da možete instalirati Windows na Mac, pogledajte tekst kako instalirati Windows na Mac računaru.

Ako imate standardni PC računar ili laptop čitajte dalje.

Šta mi je potrebno za instalaciju Windows 10?

Potrebno Vam je sledeće da bi ovaj proces prošao ispravno od početka do kraja:

 1. ISO fajl sa Windows 10 operativnim sistemom, objasnićemo gde preuzimate
 2. Prazan standardni DVD (ne CD) ili USB disk od najmanje 8 GB
 3. Bekapovani podaci sa računara gde radite instalaciju (ako su Vam ti podaci potrebni)
 4. Mogućnost da pristupite BIOS podešavanju Vašeg računara

Odavde kreće uputstvo sa svim detaljima o instalaciji, treba samo pažljivo da ispratite i tako ćete sigurno uspeti da instalirate Windows 10.

Kako instalirati windows 10 korak po korak

Važna napomena pre nego što krenete: Ovo uputstvo za instalaciju Windows 10 operativnog sistema prikazaće postupak za instalaciju na praznom HDD ili SSD disku. Reinstalacija sistema je druga situacija, kad već imate sistem. Ukoliko imate podatke koje želite da sačuvate, pažljivo ispratite uputstvo i bekapujete podatke. U suprotnom možete da ih izgubite trajno.

Korak 1: Preuzmite ISO fajl za instalaciju

Ukoliko nemate DVD ili USB disk koji na sebi već ima instalacionu verziju Windows-a, potrebno je da preuzmete taj fajl sa sledećeg linka:

Windows 10 preuzimanje: https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/software-download/windows10

Imajte u vidu da se ovde ne odvija direktno preuzimanje sa linka, već posetite tu stranicu, a zatim kliknite na dugme Odmah preuzmite alatku (to je ispod podnaslova Da li želite da instalirate Windows 10 na računar?)

windows 10 instalacija

Ovo će pokrenuti preuzimanje jednog manjeg fajla-programa koji će za vas preuzeti Windows instalaciju i pomoći vam oko toga. Sačuvajte taj fajl negde na vašem računaru:

windows download

Pronađite taj fajl tamo gde ste ga sačuvali i kliknite 2 puta na njega da biste pokrenuli izvršavanje fajla. Kada se fajl pokrene, prihvatite uslove korišćenja:

uslovi korišćenja windowsa

Obratite pažnju nakon toga, pitaće Vas šta želite tačno da uradite (What do you want to do?). Ponuđeno je:

 • Nadogradnja postojećeg operativnog sistema (Upgrade this PC now)
 • Kreiranje instalacionog medija za drugi računar (Create installation media (USB flash drive, DVD, or ISO file) for another PC)

Dakle, Vama treba druga opcija jer tako preuzimamo instalacionu verziju Windowsa 10 i možemo da je snimimo na DVD ili USB disk.

Odaberite tu drugu opciju i kliknite na Next dugme:

instalacija windowsa

U ovom delu, ako nećete menjati jezik i arhitekturu, možete ostaviti kako jeste i kliknuti na Next. Ukoliko ovo radite na jednom računaru, a instalaciju planirate na drugom, odštiklirajte opciju Use the recommended options for this PC:

jezik instalacije windowsa

Obratite sada ovde pažnju šta ćete odabrati dalje. Postoje dve opcije:

 • USB flash drive (treba vam USB disk od najmanje 8 GB i instalacija će biti snimljena direktno na taj USB)
 • ISO file (skinućete instalaciju u vidu ISO fajla i to ćete kasnije koristiti da snimite na DVD ili USB disku ručno)

Ja sam vremenom isprobao obe opcije i sa prvom sam imao problema. Zbog toga bih preporučio drugu opciju gde ćete sačuvati ISO fajl na računar i sa tim fajlom možete praviti instalaciju preko DVD ili USB diska.

Potrebno je da štiklirate opciju ISO file, a zatim kliknete na dugme Next:

windows 10 iso fajl file

Otvoriće se prozor gde treba da odaberete gde ćete sačuvati ovaj fajl, pa odaberite folder i kliknite na dugme Save:

windows 10 iso download

Kada fajl bude preuzet, ima nešto preko 4 GB za preuzimanje, možemo da krenemo dalje.

Korak 2: Ubacivanje Windows 10 ISO fajla na USB za instalaciju

Instalacija Windowsa uz pomoć USB diska je brža i ekonomičnija, a i štitite okolinu jer nećete koristiti plastični DVD koji ćete negde posle par godina baciti.

Da bi to uspelo, potrebno je ubaciti ISO fajl na USB disk. Ovde nije moguće uraditi klasično kopiranje fajla sa računara na disk, već se mora uraditi uz pomoć alata koji je predviđen za ovaj postupak. Možete koristiti Rufus i potrebno je da ga preuzmete sa linka ispod:

Rufus – alat za kreiranje bootabilnog USB-a

Posetite stranicu i preuzmite najnoviju verziju Rufusa. Kada preuzmete fajl, jednostavno kliknite dva puta na taj fajl i Rufus će biti pokrenut (nije potrebno instalirati). Obratite pažnju na sledeće opcije:

 • Device: odaberite USB koji ste planirali za instalaciju
 • Boot selection – Select: odaberite ISO fajl koji ste preuzeli
 • Partition scheme: odaberite GPT
 • Target system: odaberite UEFI (non CSM)

Na kraju kliknite na Start i sačekajte da se proces završi.

rufus windows 10

Kada dobijete obaveštenje da je sve završeno, možete krenuti sa sledećim korakom. Imajte u vidu da sada imate spreman USB disk sa instalacionom verzijom Windows 10 operativnog sistema.

Korak 3: Napravite bekap važnih podataka pre instalacije

Napomena: Nemojte propustiti ovaj korak, inače ćete ostati bez podataka koje ste imate na računaru. Ako vam postojeći podaci nisu potrebni ili instalaciju radite na praznom disku, onda možete preskočiti ovaj korak.

Najjednostavniji način bepovanja podataka je da na računar prikačite spoljni (eksterni) disk ili veći USB disk i prebacite sve važne podatke koje želite da sačuvate pre instalacije. Kasnije, kada završite instalaciju možete ponovo na računar ubaciti podatke koje ste kopirali.

U slučaju da računar na kojem radite instalaciju ne radi uopšte ili radi tako da ne možete da uradite kopiranje i kreiranje bekapa, kontaktirajte naš servis za računare. Vama u takvoj situaciji treba spasavanje podataka.

Korak 4: Pronađite BIOS podešavanja i podesite BIOS za instalaciju

Šta ovde treba da uradimo? Kada pokrenete računar, BIOS pokreće sve, pa tako i disk odakle čita podatke iz kojih se pokreće operativni sistem koji je na disku računara instaliran.

E sada, da bismo uradili instalaciju novog operativnog sistem, treba da podesimo BIOS da ne pokrene postojeći (stari) operativni sistem, već sistem koji smo nasnimili na USB disku.

Zbog toga treba podesiti redosled uređaja koji se pokreću i na prvo mesto postaviti USB uređaj na kojem je instalaciona verzija Windowsa.

U zavisnosti od toga koji BIOS imate, postoji dva načina da ovo bude urađeno. Jedan način je da podesite redosled uređaja u BIOS-u (komplikovanije), drugi način je da pokrenete izbor ručnim putem i tako odaberete koji uređaj pokrećete (jednostavnije).

Kako pokrenuti podešavanje BIOS-a i podesiti redosled uređaja?

Ovo zavisi od modela računara, odnosno od proizvođača matične ploče ili laptopa. Kada pokrenete računar u tih prvih nekoliko sekundi videćete da na ekranu stoji ispisano koji taster treba stisnuti da bi se pokrenula ova podešavanja.

Evo i koji taster se koristi na najčešćim modelima računara i matičnih ploča:

 • ASRock: F2 ili DEL
 • ASUS: F2 za sve računare, F2 ili DEL za matične ploče
 • Acer: F2 ili DEL
 • Dell: F2 ili F12
 • ECS: DEL
 • Gigabyte / Aorus: F2 ili DEL
 • HP: F10
 • Lenovo (laptopovi): F2 or Fn + F2
 • Lenovo (desktop računari): F1
 • Lenovo (ThinkPad): Enter a zatim F1.
 • MSI: DEL za matične ploče i računare
 • Microsoft Surface tableti: stisnite i držite dugme za pojačavanje tona.
 • Origin PC: F2
 • Samsung: F2
 • Toshiba: F2
 • Zotac: DEL

Ukoliko vaš model matične ploče ili računara nije na ovom spisku, probajte da pronađete na Google-u ili potražite uputstvo za upotrebu koje ste dobili kupovinom računara.

Jednom kada se pokrene BIOS, potražite Boot opciju. Ako imate prostiji BIOS kao na slici ispod, pod Boot opcijom videćete redosled uređaja. Na primer, na slici ispod vidi se redosled pokretanja uređaja, odnosno po kom redosledu BIOS provera sa kojeg uređaja pokreće operativni sistem:

winsows 10 bios

Sa strane uvek bude opisano kako da promenite redosled ili označite koji uređaj će biti prvi. Bitno je samo da lepo ispratite uputstva i lako ćete podesiti.

S obzirom da Windows instalirate sa USB diska, potrebno je da prvi uređaj bude Removable devices. Kada to podesite, stisnite F10 dugme na tastaturi da biste sačuvali podešavanja. To će restartovati računar i odmah nakon toga biće pokrenut operativni sistem sa USB diska, odnosno, pokreće se instalacija.

Kako ručno odabrati uređaj pri pokretanju računara bez promene redosleda u BIOS-u? Boot menu

Kako što je zapisano napred, ovo zavisi i od BIOS-a. Na slici ispod je primer za ThinkPad laptopove, ova opcija se nalazi u BIOS-u u Startup kartici i zove se Boot device list F12 Option, potrebno je da stoji Enabled, što znači da je uključena opcija odabira uređaja ako pri pokretanju urađaja stisnete taster F12:

windows 10 bios podešavanja

Ako je to podešeno tako ili ste sada aktivirali u BIOS-u, stisnite F10 da sačuvate podešavanja BIOS-a. Ubacite USB u računar i pri sledećem pokretanju stisnite F12 odmah na početku, to će pokrenuti ovakav izbor:

windows boot manager

Ovde odaberite uređaj, treba da odaberete USB na kojem imate instalacionu verziju Windowsa i stisnite Enter.

Korak 5: windows 10 instalacija kreće odavde, odaberite jezik instalacije

Videćete najpre ekran kao što je na slici ispod. To je u redu, sačekajte da se instalacija pokrene.

windows instalacija

Odaberite sada jezik, format vremena i raspored tastature. Srpski jezik za sada nije dostupan kao jezik instalacije. Kada odaberete ono što želite, kliknite na dugme Next:

windows instalacija odabir jezika

Korak 6: aktivirajte windows 10 sada ili to uradite kasnije

U sledećem prozoru kliknite na Install Now:

windows 10 instalacija pokretanje start

Sada možete uneti serijski broj Windowsa koji ste kupili ili možete to uraditi kasnije nakon instalacije (ako kliknete na opciju I don’t have a product key). Bilo da unosite serijski broj ili ste odabrali opciju da to uradite kasnije, kliknite na dugme Next da biste nastavili:

windows 10 serijski broj

Korak 7: Odaberite verziju, za kuću ili posao

U ovom koraku treba da odaberete koju verziju Windows 10 operativnog sistema želite da instalirate. Na slici ispod možete videti odabir između Windows 10 Pro i Home varijante. U zavisnosti od toga koju instalaciju vi imate, kod vas možda budu ponuđete druge opcije.

Odaberite ono što vam odgovara i kliknite nakon toga na dugme Next:

windows 10 pro instalacija

Korak 8: Prihvatite uslove korišćenja

Ovde su uslovi korišćenja, predlažem da pročitate kompletno od početka do kraja. Šalim se 🙂 ovo niko ne čita. Štiklirajte I accept the license terms i kliknite na dugme Next:

instalacija uslovi korišćenja windows 10

Korak 9: Odaberite da instalirate Windows 10

U ovom koraku biće ponuđene dve opcije. Jedna da radite upgrade, čime ćete samo uraditi upgrade operativnog sistema i tako sačuvati sve fajlove i podešavanja.

S obzirom na to da je ovo uputstvo za instalaciju Windows 10 operativnog sistema, potrebno je da kliknete na drugu opciju koja glasi Custom: Install Windows only (advanced):

instalacija

Korak 10: Pažljivo sada, ovo je ključni deo instalacije

Ali bez pritiska i tenzije. Ako imate prazan disk na računaru, na primer kupili ste novi računar ili na starom računaru ugradili novi prazan disk, ovo je slika koju ćete videti.

Na slici, u tabeli koja prikazuje šta se nalazi na disku, je prikazan prostor na disku koji je prazan i nije dodeljen (Unallocated Space) nekoj particiji na primer. Ovo je očekivano jer je u pitanju prazan disk:

particija windows

Da biste od ovog prostora napravili iskoristivu particiju gde će biti instaliran operativni sistem, kliknite na dugme New. Pod New se misli na kreiranje nove particije od prostora koji imate na raspolaganju.

Otvoriće se polje gde treba da unesete veličinu particije. Ako želite da kompletan disk bude jedna velika particija (sve će biti pod C, nemate imati C i D particiju odvojeno, npr) ostavite onako kako tu već stoji, odnosno neka u polju bude upisan sav raspoloživ prostor:

unallocated space particija windows 10

U slučaju da želite da izdvojite više particija, odnosno da disk podelite na više particija (da imate C, D, E..) koristite opciju New da od nedodeljenog prostora pravite nove particije sve dok imate prostora. Na primer, ako imate disk od 512 GB, možete napraviti jednu particiju od oko 100 GB, i dve od po oko 200 GB.

Evo kako izgleda kada imate više particija, na slici je jedna sistema particija koju kreira Windows (videćete u daljem tekstu), jedna kreirana Drive 0 Partition 2 i preostali prostor koji se može iskoristiti za još jednu novu particiju koju biste kreirali biranjem tog prostora a zatim klikom na opciju New:

windows 10 više particija

Kada kreirate prvu particiju, pojaviće se obaveštenje koje vam govori da će automatski biti kreirana jedna dodatna particija gde Windows postavlja neke svoje fajlove. Treba samo da kliknete na dugme OK:

windows 10 particija

Ako ste rešili da na celom disku imate samo jednu particiju koja zauzima celi disk, ovo je slika koju treba da vidite nakon kreiranja te jedne velike particije (slika ispod).

Videćete jednu malu particiju koju je Windows kreirao automatski i jednu veliku koju ste vi kreirali. Da biste nastavili sa instalacijom, kliknite na vašu particiju koju ste vi napravili a zatim na dugme Next.

U slučaju da ste napravili više particija, kliknite na onu koju planirate da bude sistemska (C), a zatim kliknite na Next:

windows 10 dve particije

Korak 11: Najteže je prošlo, instalacija se odvija automatski

Sada samo treba da sačekate da Windows kopira sve fajlove na pravo mesto na disku i izvrši instalaciju svega.

windows 10 instalacija

Windows će se sam restartovati u toku instalacije, ne morate ništa dodatno da radite sa vaše strane kada vidite ovu sliku:

windows restart nakon instalacije

U slučaju da ste redosled uređaja podesili u BIOS-u, verovatno će prilikom restartovanja biti potrebno da sada podesite da prvi uređaj pri pokretanju bude hard-disk vašeg računara, odnosno disk na kojem ste instalirali Windows.

Nakon restarta, videćete ekran gde stoji da treba da kliknete na bilo koje dugme da biste pokrenuli instalaciju. Nemojte da to uradite jer ste instalaciju već obavili, pa samo pustite da se instalirani Windows podigne.

pokretanje windowsa nakon instalacije

Korak 12: Instalacija windows 10 je sada završena

Što se tiče instalacije, ona je završena, pa se i naše uputstvo kako instalirati Windows 10 približilo kraju.

Sve dalje što se odvija odnosi se na korisnička podešavanja i ovde ne možete da pogrešite. Odnosno potrebno je samo pažljivo da pročitate i ispratite korake koji su vezani za prilagođavanje operativnog sistema vama.

Odaberite lokaciju na kojoj se nalazite, živite ili radite. U sledećem koraku nakon toga birate raspred tastature i možete odmah da dodate dva rasporeda – srpski na latinici i ćirilici.

odabir jezika

Biće zatraženo da se ulogujete sa vašim Outlook Microsoft nalogom. Ranije je postojala opcija da se napravi korisnik (offline) bez ovog naloga, ali u novijim verzija ta opcija više (izgleda) ne postoji. Ako imate stariju kopiju Windowsa 10, imaćete mogućnost kreiranja Offline naloga kao na slici ispod:

windows naloga microsoft

Međutim, ukoliko korisite najnoviju instalacionu verziju Windowsa 10, verovatno nećete moći da zaobiđete prijavu na Microsoft nalog ili kreiranje novog naloga, pa to uradite – besplatno je.

Korišćenje PIN-a umesto lozinke nije loše i brže je, pa možda možete razmotriti ovu opciju:

windows 10 pin

Većinu opcija sa kojima se ovde sretnete možete i kasnije da menjate kada se otvori operativni sistem, pa ne morate puno da brinete. Jedino nemojte zaboraviti lozinku ili PIN, u zavisnosti od toga koju ste opciju odabrali.

Dodatno ubrzajte Windows ugradnjom SSD-a

Ukoliko imate stariji laptop ili desktop računar, koji još uvek koristi stari tip hard diska, ugradnjom ssd diska možete u velikoj meri ubrzati svakodnevni rad na računaru. Ako mu još dodate i ram memoriju, prijatno ćete se iznenaditi kada vidite kako je vaš stari laptop ili desktop dobio novu snagu.

Problemi pre ili posle instalacije Windows 10 operativnog sistema

Saznali ste kako instalirati Windows 10 i u idealnoj situaciji trebalo bi da je sve prošlo po uputstvu koje smo Vam predstavili.

Vaš Windows 10 je instaliran i operativan, sledi Vam instalacija obaveznih programa bez kojih Vam sam Windows ne znači mnogo.

Ako Vam je ovo uputstvo bilo korisno i uspeli ste da instalirate Windows 10 na svom računaru, možete i Vi učiniti nešto za nas: značilo bi nam da podelite ovaj tekst na društvenim mrežama ili linkujete sa Vaših sajtova. Unapred zahvalni 🙂

Ipak, razne stvari mogu poći naopako. Ako Vam ipak zatreba profesionalna pomoć oko instalacije sistema kontaktirajte nas. Mi smo Sve za komp – servis računara i laptopova Novi Beograd.

Ukoliko ste problem rešili novom instalacijom operativnog sistema uz pomoć našeg uputstva – bravo za Vas! Ukoliko niste, slobodno nas kontaktirajte.

17 thoughts on “Kako instalirati Windows 10?”

 1. pOSLE ISTALACIJE POJAVLJUJE MI SE CRNO NA DESKTOPU, CUJE SE UREDNO ZVUK NA LAPTOPU, ALI CRNA SLIKA. LAPTOP DELL INSPIRION N 5110, I3, INTELL HD 2000 GRAFICKA, 3GB RAMA…

 2. Pozdrav imam desktop racunar sa Hddom sa licenciranim windows 10 home verzijom (digitalna licenca za 1 racunar koja nije povezana sa microsoft nalogom ) hteo bih da uradim svezu instalaciju istog windowsa na novi SSD disc a da pritom ne izgubim licencu , dali je to moguce uraditi ? i dali je to moguce ako se prijavim na microsoft nalog i povezem ga sa digitalnom licencom ? Hvala..

  1. Pozdrav, koliko mi znamo, licenca ne može da se prenese na drugi Windows, promena hard diska na ssd bi rezultirala gubitkom licence. Licenca se vezuje za kompletnu konfiguraciju, promena ploče ili hard diska i licenca ne važi…

 3. Pozdrav, uradio sam svežu instalaciju na formatiranom hard disku. Mislim da nešto nije ok, zaglavljen sam na getting ready loop već sat vremena. Da li postoji neka solucija? Laptop je Fujitsu Amilo Li3710

 4. Poceo sam da radim oporavak windows gde sam posao pripremu i poceo instalaciju windows i stigao do 73%tu mi blokirao pokusao sam sve i nista nije uspelo. Sta da radim. Mihajlo

 5. Postovani, kada dodjem do koraka 10. ne prikazuje mi se ni jedan drive?
  Sve prethodne korake sam ispostovao kako treba.
  Da li znate o cemu se radi?

 6. uradio sam sve po uputstvu ali kad treba da odredim mesto gde da se instalira windows nema particija kao da neprepoznaje ssd na njemu ima windows koji hoću da reinstaliram laptop je dell inspirion 5406

 7. Imam Acer A 315 nov sa Windows 10 home i ne umem da pronadjem@ na tastaturi.Sve sto sam probala ne uspevam.Gde grešim?Hvala

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button