Zamena hard diska na računaru - servis računara

Zamena hard diska na desktop računaru

Zamena hard diska na desktop računaru Vam može trebati iz nekoliko razloga: 

 • Postojeći hard disk je pokvaren, pa ga treba zameniti novim
 • Postojeći hard disk je spor i želite brži (ugradnja ssd diska)
 • Postojeći hard disk je mali i želite više prostora
 • Nije Vam dovoljan jedan hard disk i želite više hard diskova na desktop računaru

Sve za komp servis računara Vam može pomoći u svim scenarijima kada je u pitanju zamena ili dodavanje diskova na svim vrstama  PC računara.

Pokvaren hard disk na kompjuteru i zamena diska

Ako ste već zaključili da je hard disk definitivno pokvaren, verovatno Vam je i jasno da ga treba zameniti novim, ali hajde da vidimo čemu služi ovaj ključni deo računara. 

Hard disk služi za čuvanje svih podataka koji se nalaze na računaru pa tu spadaju upravo podaci koje Vi skladištite (muzika, filmovi, dokumenta, fotografije) ali i sistemski podaci kao što su podaci operativnog sistema, logovi i sva podešavanja. 

Najveći problem kod kvara hard diska su upravo podaci koji tu u najvećem broju slučajeva ostaju zarobljeni ili izgubljeni zauvek.

Naravno, postoji mogućnost da podaci budu izvučeni i sačuvani ali to obično nije nešto što možete da uradite običnim alatom i programima.

Često je potrebna složena dijagnostika i poznavanje raznih scenarija gubitka i povraćaja podataka.

Naš servis je zato tu i možemo da Vam pomognemo oko vraćanja podataka sa pokvarenog hard diska. 

Kako se radi zamena hard diska na računaru?

Pre nego što krenete imajte u vidu da je novi hard disk prazan i da će biti potrebno i da nakon zamene instalirate novi operativni sistem od početka na novom disku. 

U suštini, procedura zamene hard diska na PC kompjuteru je prosta, i ako želite možete je i sami uraditi: 

 1. Ugasite računar
 2. Odvijte šrafove na kućištu koji drže poklopac
 3. Otkačite kablove na starom hard disku i skinite stari hard disk
 4. Ponesite stari hard i i idite u prodavnicu u kupovinu novog (stari će Vam trebati da uporedite ulaze za kablove)
 5. Postavite novi hard disk na mesto starog i zamena hard diska na računaru je gotova

Sada na red dolazi instalacija operativnog sistema i ubacivanje podataka na novi hard disk. 

Ovde može da pomogne i naš servis ili instalaciju možete da obavite potpuno samostalno. 

Ukoliko instalaciju radite samostalno možete da ispratite naše uputstvo za instalaciju Windows 10 ili uputstvo za instalaciju Linux Mint sistema.

U slučaju da vi nemate vremena da skidanje starog, kupovinu novog hard diska, ugradnju, spasavanje podataka sa pokvarenog diska, zatim instalaciju operativnog sistema – zato smo mi tu, sve ovo možemo uraditi za Vas u našem servisu.

Zamena hard diska na računaru sa većim diskom

Ukoliko ste računar kupili pre 5-8 godina (koliko i traju diskovi) verovatno imate disk manjeg kapaciteta. Sada bismo Vam preporučili da kupite veći disk, kada već imate priliku i potrebu da ga zamenite. 

U vreme kada ste kupili računar verovatno ste dobili hard disk od 320 ili 500 GB, dok sada već možete pazariti hard disk od 1 ili 2 TB po približno istoj ceni koju biste pre samo 5 godina platili za neki disk od 500 GB. 

U slučaju da niste sigurni u odabir i ne znate gde da pronađete veći hard disk, odabir, nabavku i ugradnju možemo da obavimo mi za Vas. 

Zamena starog hard diska sa novim SSD diskom

Ne znamo koliko ste upoznati sa brzinama diskova, ali SSD diskovi su i do više puta brži od HDD diskova. Doduše, njihov kapacitet je manji i malo su skuplji ali su zato izuzetno brzi i za čitanje i za pisanje na disku. 

Evo zašto su SSD diskovi brži od HDD diskova: 

 • HDD (hard) diskovi imaju diskove na kojima se čuvaju podaci. Podaci se beleže na te diskove i postoji jedan uređaj koji šeta po diskovima koji se okreću i tako čita i piše. Upravo zbog ovih rotacija postoji kašnjenje u čitanju i pisanju. 
 • SSD diskovi nemaju pokretne delove, odnosno nemaju diskove. SSD diskovi se samo tradicionalno nazivaju diskovima. U pitanju su kutije koje sadrže jake memorijske čipove na kojima se čuvaju podaci. Način čuvanja na SSD diskovima omogućava čitaču da uvek zna gde se koji podatak nalazi pa tako čita i piše mnogo brže.

Zamena postojećeg hard diska sa novih SSD diskom radi se prilično jednostavno i isto kao što smo to opisali napred u tekstu.

Obratite samo pažnju na to da su SSD diskovi manji pa ako imate starije kućište koje nema određeno mesto za SSD, možete ga prišrafiti samo sa jedne strane ili ga prosto položiti na dno kućišta. 

I SSD i HDD disk istovremeno na istom računaru

Svi desktop računari imaju više mesta na kojima možete postaviti više hard diskova, pa lako možete istovremeno imati i HDD disk i SSD disk na istom kompjuteru. 

I ne samo to, možete imati više diskova, na primer jedan SSD disk i tri HDD diska, ali to zavisi od mogućnosti Vašeg računara.

Trebaće Vam dodatni SATA kablovi, kao i kablovi za napajanje i naravno dodatno mesto za priključak na matičnoj ploči. Jedini problem može biti to ako na matičnoj ploči nemate dovoljno SATA priključaka i u tom slučaju nećete moći da prikačite dodatne diskove. 

O ovome se dobro raspitajte pre nego što kupite nove diskove i potrošite novac. 

Dobra zamisao i naša preporuka je da kod više diskova uvek na SSD disku držite operativni sistem sa instaliranim programima dok na HDD diskovima držite podatke (slike, dokumenta, muziku, filmove).

Zamena hard diska na računaru cena

Cena zamene hard diska na računaru može da zavisi od više faktora kao što je model novog hard diska, da li je SSD ili HDD, kapacitet, brzina, da li ugradnju radi servis ili to radite samostalno, da li Vi kupujete diskove ili to radi servis za Vas. 

Takođe, cena može biti za malo veća ako je potrebno spašavati podatke sa starog diska, raditi instalaciju operativnog sistema i ubacivanje podataka koji su spašeni sa prethodnog diska. 

U nepredviđene troškove spadaju i zamena matične ploče (ako imate staru sa 2 SATA ulaza a želite da dodate 3 nova diska) i eventualni troškovi oko kablova i napajanja (samo ukoliko je potrebno, obično nije potrebno kod zamene 1 diska).

Mi Vas pozivamo da u bilo kom slučaju ili neodumici kontaktirate naš servis računara i izložite problem koji imate.

Pozovite nas

Call Now Button