Instalacija sistema Windows 10,8,7,XP, instaliranje Windowsa

Instalacija sistema

Instalacija sistema Windows, Linux, Mac

Servis računara Sve za komp vrši instalaciju operativnog sistema na laptop i desktop računare.

Instalacija sistema na laptopu ili desktop računaru je potrebna ako ste kupili ili imate prazan računar ili laptop bez operativnog sistema.

Servis računara Sve za komp je tu da Vam pomogne i instalira sistem za Vas.

Bilo da se radi o desktopu, laptopu ili notebook-u, instalacija sistema je nužna da bi računar uopšte funkcionisao. Drugim rečima, bez instaliranog sistema, Vaš računar se u biti ne razlikuje mnogo od jednog fikusa.

Operativni sistem je ključna stavka svakog računara!

Instalacija sistema Windows 10, 8,7 instalacija Linux-a vrši se na najbrži i najbolji mogući način.

Osim ako niste obučeni serviser, ili ste naučili kako se radi instaliranje sistema, mi Vam ne savetujemo da sami pristupate instaliranju. Bolje je prepustiti posao obučenim profesionalcima koji znaju šta rade.

Servis računara Sve za komp instalira sistem na Vašem laptop ili desktop računaru sa svim potrebnim drajverima I programima po želji. Vrlo brzo dobijate funkcionalan računar za korišćenje.

Kada je potrebna instalacija sistema?

Instalacija operativnog sistema je nužna u određenim situacijama.

Prilikom kupovine novog računara, u 99% slučajeva se ne dobija softver, pa je potrebna instalacija sistema. Razlog je jednostavan. Radi se o pravima potrošača. Na ovaj način, svaki kupac ima mogućnost prilagođavanja računara sopstvenim potrebama i željama.

Instaliranje Windowsa 10 je najčeća opcija u ovom trenutku.

Takođe, već instaliran sistem može početi bagovati. To je dokaz da sve na ovom svetu ima svoj rok trajanja.

U toj situaciji kompjuter radi sporo i potrebno mu je osveženje.
Reinstalacija sistema mu tada dođe poput zamene krvi.

U najgorem scenariju može doći do pada sistema. Više je razloga usled kojih se dešava ova neprijatnost. Ipak, glavni osumnjičeni su virus, neispravna memorija i zastareo hard disk. Rešenje je, pogađate, instalacija novog sistema, i po potrebi, zamena neispravne komponente.

Moguće je i ubrzati rad operativnog sistema nadogradnjom memorije

Bitno je istaći da guranje problema „pod tepih“ nikad nije pametno rešenje. Jednostavno, ovakve stvari se ne rešavaju same od sebe.

Stoga, kada primetite nepravilnost u radu Vašeg kompjutera, najbolje je blagovremeno reagovati.

Servis računara Sve za komp možda nije jedino, ali je, odgovorno tvrdimo, Vaše najpouzdanije rešenje.

Ok, treba Vam instalacija sistema, koja je procedura?

Znači, nemate operativni sistem ili Vam je potrebna instalacija novog? Ili, kao što  neki kažu, potrebno Vam je instaliranje računara?

Pitate se kako instalirati operativni sistem na novom laptopu?

Imate tri opcije:

 1. laptop ili računar u ruke i pravac u naš servis.
 2. ako Vam je lakše, naš kurir može doći kod Vas po uređaj i vraća Vam ga popravljenog. 
 3. Ukoliko je reč o više računara (poslovni objekat npr.), naš serviser može doći lično na Vašu adresu. Instaliranje se u tom slučaju obavlja na licu mesta.

Instalacija Windows 10 obično traje oko 1-2 sata, a i za ostale sisteme manje više je slično tako. Za to vreme vrši se optimizacija sistema i unos osnovnog paketa programa.

Nakon završenog posla, računar je momentalno spreman za rad. Hvala, i doviđenja!

Pozovite nas

Šta tačno podrazumeva instalacija operativnog sistema?

Instalacija sistema podrazumeva instalaciju nekog od sledećih sistema:

 • Windows 10, 8.1, 7 i XP
 • Linux
 • MAC

Potom:

 • instalacija antivirusne zaštite. Odmah da kažemo da idealna zaštita ne postoji. No, mi smo tu, kao i za sve druge slučajeve, da Vam damo najbolje savete.
 • Instaliranje programa za internet. Tu spadaju mnogobrojni Google pretraživači, Google Chrome, Firefox.. zaštita od reklama
 • Instaliranje programa za slike i videa, poput BC player-a, Gom player-a, Gimp-a i mnogih drugih.
 • Programi za tekst: ceo Office paket, PDF rider, Foxit rider
 • Potom programi za RAR i ZIP arhive, za raspakivanje i zapakivanje fajlova…
 • Skype, Viber, WhatsAp, chat, komunikatori, programi za čišćenje poput CCleaner
 • Potom TeamViewer, program za sitne popravke računara putem interneta. Na taj način, kadri smo da Vam pomognemo na daljinu, bez Vašeg dolaska u servis.
 • Takođe, u cenu instalacije sistema spada i ugradnja kompatibilnih drajvera. To podrazumeva podešavanje računara za vezu sa internetom, štampačem i ostalim uređajima.

Dalje, kao što smo rekli, instalacija podrazumeva ugradnju i optimizaciju operativnog sistema. Ali… Različiti softveri nude različite mogućnosti.

Radi lakšeg razumevanja, podelićemo softvere na dva najvažnija parametra:

 • softveri koji Vam, shodno apetitu, apsolutno nisu potrebni
 • i softveri čija se instalacija dodatno naplaćuje

U prvom slučaju reč je o softverima izrazito visokih dometa. Vi znate: ako ne planirate da se bavite programiranjem, oni Vam zaista nisu potrebni. Bespotrebno će zauzimati mesto i gušiti ostale programe.

S druge strane, možda Vam je, zbog prirode posla kojim se bavite, potreban, primera radi, Adobe Photoshop. U tom slučaju, instalacija ovog softvera se dodatno naplaćuje. Bez brige, ne radi se o nekoj posebnoj cifri. Samo ističemo da je potrebna doplata za vanstandardne sisteme.

To koji softver „leži“ Vašem računaru ne zavisi ni od Vaše ni naše volje. Po prirodi stvari, ukoliko je računar star, nije moguće instalirati noviji program. No, više o tome u potonjem poglavlju.

Koji softveri se doplaćuju?

Softvere, koji nisu na listi osnovnog programa, potrebno je doplatiti.

U najtraženije operativne sisteme spadaju oni čija instalacija ulazi u osnovnu cenu. To su Windows 7, Windows 8.1 i Windows 10. Zatim Linux Mint, Ubuntu, Mandriva, OpenSUSE, Centos serveri i MAC.

Ovi programi su besplatni i ne podležu zakonu o legalizaciji softvera!

S druge strane, postoje softveri koji zahtevaju unos licence ili ključa. U tom slučaju je potrebno kupiti originalan softver. U zavisnosti od Vaših potreba i želja, tu spadaju Adob Photoshop, 3D Max Studio, Audo Cad, Corel X7, Matlab i drugi.

Ukoliko niste sigurni koji Vam softver najviše odgovara, naš servis računara Sve za komp tu takođe može biti od pomoći. Iznesite nam Vaše potrebe, a mi ćemo Vam pomoći da izaberete ono što je najbolje za Vas.

Reinstalacija sistema

Već smo pomenuli da je podizanje sistema na laptopu ili desktop računaru preduslov da računar uopšte bude od koristi.

Međutim, priča se tu ne završava.

Vremenom, koliko god napredan bio, operativni sistem se „troši“. Dolazi do zamora funkcija, što neminovno prouzrokuje oštećenja. Kako stari, računar sve sporije radi. I tu pomoći nema.

Tačnije, ima!

Redovnim reinstaliranjem produžujete radni vek Vašem računaru. Ne samo da će Vam duže služiti, već će njegovo ponašanje biti kao od prvog dana.

Koliko često treba raditi reinstalaciju sistema?

U principu kad primetite da je računar početo da se ponaša drugačije nego što ste navikli, verovatno je vreme za reinstalaciju windows sistema (ili linux, mac).

Svako ko je barem jednom doživeo pad sistema i gubljenje svih podataka, taj zna o čemu govorimo.

Koji operativni sistem instalirati?

Izbor i instalacija operativnog sistema zavise od konfiguracije samog računara.

Tako, primera radi, stariji računari brže i pouzdanije rade na Windows-u 7. Windows 10 je prevashodno namenjen novijim i jačim mašinama.

No, ovo treba uzeti samo uslovno. Jer, dešava se da i nov laptop radi sporo pod 10-kom.

Dakle, neki softveri rade na nekim računarima a neki ne.

Takođe, operativni sistem se, da tako kažemo, ne prima jednako kod svih uređaja. Desktop ili laptop, pitanje je sad.

Uzmimo za primer Windows 10.

Ugradnja 10-ke na desktop iziskuje, pre svega, kvalitetnu matičnu ploču. Tipa Asus, Gigabayte ili Msi. Potreban je dobar procesor kao i3, i5, i7 ili AMD FX6. RAM mora da poseduje najmanje 4 GB. Zatim što bolja grafička kartica, itd, itd.

Laptop jednako dobro prihvata Windows 10. Ali, i tu treba ispuniti određene konfiguracijske uslove. U ovom slučaju pažnju posebno treba obratiti na procesor.

Da bi Vaš laptop uopšte mogao da podrži 10-ku, potreban mu je minimum intel i3 ili AMD sa četiri jezgra. Takođe, sve ispod 2,5 GHz nije predodređeno za Windows 10. RAM na laptopu mora da ima 8 GB, a grafička je od velike važnosti za dizajn.

Ukoliko niste vešti sa silnim tehničkim terminima, bez brige. Većina podataka je integrisana na nalepnicama i žigovima, i mi ćemo ih rado „dešifrovati“ za Vas.

Bekap podataka pre instalacije ili reinstalacije sistema

Kupili ste novi računar ili želite da osvežite stari? Pre instalacije, vrlo je bitno poduzeti određene zaštitne mere.

Na šta ciljamo? Na ono najvažnije pohranjeno u računarima – na Vaše podatke!

O čemu je reč?

Svaka instalacija sistema podrazumeva formatiranje sistemske particije (C). U praksi to znači trajni gubitak podataka koji se nalaze na njoj.

Izgubljeni podaci, istini za volju, ostaju uvek sačuvani na hard disku.  No, to iziskuje dodatni rad naših servisera, a samim tim, i dodatni račun.

Izbegnite ovaj triler! Sačuvajte fajlove na particiji D ili nekoj drugoj koja nije sistemska.

Instalacija windows sistema

Još jednom ćemo ponoviti. U zavisnosti od modela računara i Vaših ambicija, zavisi i vrsta operativnog sistema.

No, pretpostavimo da je „mera“ već uzeta. Koji operativni sistem instalirati?

Za početak, podsetimo se poznate krilatice: Nije zlato sve što sija!

Intalacija Windows 7

Prema tome, na prvom mestu je stari dobri, neprevaziđeni Windows 7. Iako ima aluzija da će ovaj sistem nestati iz upotrebe, iskustvo rada je i dalje na njegovoj strani.

„Sedmica“ podržava sve programe. Drajveri se lako instaliraju. Sve je na dohvat ruke, brzo i pouzdano. Korisnik ima potpunu kontrolu nad uređajem, za razliku od nekih novijih verzija.

Za Windows 7 Vaš računar mora imati minimum 2 GB radne memorije. Procesor mora da radi na dva jezgra od najmanje 1.6 GHz. Za notebook važi kapacitet od 1 GB.

Stariji i slabiji kompjuteri najbolje rade na Windows XP.

Instalacija Windows 8

Da li ste do sada koristili Windows 8? Niste. Onda vam ne preporučujemo ovaj operativni sistem. Istina, brži je od „sedmice“, ali izuzetno komplikovan za rad. Prilagođavanje „osmici“ iziskuje čelične živce.

Instalacija Windows 10 

Sledeći je Windows 10. Snažan i brz sistem, namenjen najnovijoj generaciji računara. Ipak, rad na njemu je komplikovan i traži dosta iskustva. Za ono što je ranije bilo na dohvat ruke, sada je potreban jedan salto mortale.

Takođe, velika mana „desetke“ jeste njegova sklonost špijuniranju. Vaš rad je transparentan i mnogima na dohvat ruke. Naravno, mi možemo maksimalno zaštititi Vaše podatke, ali, ipak razmislite dva puta.

Linux sistem je na dobrom glasu. Najsličniji je Windows-u, uz neke neznatne razlike. Bezbedan je i otporan na viruse i padove sistema. Logički je ustrojen za korišćenje i možete ga sami prilagođavati.

Mi Vam nudimo sledeće verzije Linux-a: Ubuntu, OpenSuse i Red Hat.

Garancija na instalaciju operativnog sistema

Na žalost, nakon istalacije operativnog sistema po Vašoj želji i u skladu sa mogućnostima Vašeg računara ili laptopa, nemoguće je dati neku dugoročnu garanciju na rad sistema.

Razlozi su jednostavni: sistem ćete Vi koristiti i od Vas zavisi njegov dalji rad. Ako „zakačite“ virus, ili preuzmete neki maliciozni softver to može uticati na rad sistema.

Imali smo slučajeve da usled kratkotrajnog gubitka struje dođe do oštećenja sistema.

Jasno Vam je da u tim slučajevima mi nismo ništa krivi, kao ni proizvođači softvera. Microsoft je jedna od najvećih firmi na svetu, ali čak ni oni Vam tu ne mogu pomoći. Što se kaže – viša sila!

Ipak, u slučaju da se desi nešto od navedenog ili slično, imaćemo razumevanja i za naše stalne mušterije daćemo popust na ponovnu instalaciju sistema, ako se problem desio u roku od 3 meseca od kada smo instalirali sistem.

Cena instalacije operativnog sistema

Cena instalacije sistema je 2000 dinara.

To podrazumeva instalaciju osnovnih programa i drajvera. Zatim podešavanje interneta, povezivanje štampača i skenera

Instalacija dodatnih sistema se naplaćuje shodno vrsti programa i vremenu njegove ugradnje. Troškovi se kreću između dodatnih 500 i 2.500 dinara.

Izlazak na teren naplaćujemo 500-1000 dinara u zavisnosti od dela grada. 

Servis računara dolazak na kućnu adresu - naš kurir kod Vas

Ako želite, naš kurir za područje Beograda može doći kod Vas i preuzeti laptop ili desktop računar. Nakon instalacije sistema, kurir će Vam vratiti uređaj na Vašu adresu.

Ova usluga košta od 600 do 1200 dinara u zavisnosti od lokacije gde se nalazite.

Koje lokacije pokrivamo?

Bez obzira gde se u Beogradu nalazite, naš servis računara ima rešenje. Ili Vi kod nas ili mi kod Vas.

Lokacije koje su dostupne za naš servis računara: Beograd centar, Zeleni venac, Terazije, Slavija, Tašmajdan, Skadarlija, Dorćol, Vukov spomenik, 27. marta, Cvijićeva, Dušanovac, Ustanička, Novi Beograd, Fontana, blokovi, opština Novi Beograd, buvljak, Belvil, Bežanijska kosa, Tošin bunar, Zemun, Palilula, 29. novembra, Bogoslovija, Južni bulevar, Serverni bulevar, Crveni krst, Stari grad, bulevar kralja Aleksandra, Zvezdara, Vračar, Slavija, Cvetkova pijaca, Đeram pijaca, Kalenić pijaca, braće Jerković, Medaković, Mali mokri lug, Veliki mokri lug, Kaluđerica, Vinča, Leštane, Boleč, Grocka, Rakovica, Mirijevo, Sremčica, Višnjica, Karaburma i ostale lokacije u Beogradu.

Imate pitanja?

Pozovite nas

Call Now Button