Ugradnja SSD diska u laptop

Ugradnja SSD diska u laptop

Brzina laptopa u velikoj meri zavisi od diska koji koristi, pa ugradnja SSD diska u laptop može drastično da poboljša rad Vašeg laptopa bez potrebe za dodatnim radnjama i promenama u hardveru.

Laptopovi i nisu baš napravljeni da se mogu nadograđivati svi delovi, pa eventualno možete dodati RAM memoriju ili zameniti HDD disk sa novim SSD diskom.

Zbog toga smo u ovom tekstu zapisali korisne informacije koje će vam pomoći da se upoznate sa SSD diskovima, njihovim brzinama, cenama.

Pokazaćemo Vam i kako da samostalno ugradite novi SSD disk. Ipak, ne preporučujemo Vam da ovo sami radite ako nemate barem nekog iskustva u servisiranju laptopova.

Ako tražite SSD za laptop i želite da Vam ugradnju SSD diska uradi profesionalni servis računara i laptopova na Novom Beogradu kontaktirajte nas.

Šta je SSD disk?

SSD je skraćeno od Solid State Drive. Same reči Solid State označavaju da se radi o diskovima koji su u „čvrstom stanju“ odnosno, nemaju pokretne delove kao što je slučaj kod HDD diskova.

Kao što Vam je sigurno već poznato, i SSD diskovi služe za skladištenje podataka isto kao i HDD diskovi. Dakle, računari (stoni ili laptop) mogu da za svoj rad koriste HDD ili SSD disk.

Razlika između SSD i HDD diskova je u tome što SSD diskovi koriste memorijske čipove na kojima čuvaju podatke, dok HDD diskovi koriste diskove na kojima čuvaju podatke. Na slici ispod, levo je SSD disk, desno je HDD:

ugradnja ssd diska

Drastična razlika u brzini (SSD su mnogo brži) je upravo zbog toga što kontroler na SSD disku odmah zna gde se nalazi neki podatak i pristupa mu brzo, dok kod HDD diska postoji glava koja čita i piše podatke na disk i mora da pretraži podatke na disku koji se okreće i tu upravo dolazi do gubitka vremena.

ugradnja ssd diska

Ne može se još uvek tačno reći kada će HDD diskovi otiću u istoriju, ali recimo da polako zastarevaju s obzirom da njihove performanse zaostaju u odnosu na SSD.

Koliko SSD ubrzava laptop?

Ako kažemo da SSD mnogo ubrzava laptop, to i dalje ne govori puno, ali ako predstavimo brzine pre i posle ugradnje, biće Vam jasnije.

Naravno, navedena brzina je okvirna, jer ne zavisi samo od SSD diska, već i od drugih komponenti laptopa (procesor, memorija itd).

Okvirna brzina startovanja, od uključivanja dok sistem ne bude podignut i spreman:

 • HDD disk: 79 sekundi
 • SSD disk: 17 sekundi (ili manje, ponekad i ispod 10 sekundi)

Brzina učitavanja video igre, konkretno GTA V:

 • HDD disk: 133 sekunde
 • SSD disk: 25 sekundi

Dakle, ako hoćete da ubrzate laptop, SSD disk može mnogo da pomogne.

Koji SSD za laptop?

Čak i najsporiji SSD je brži od HDD diska. Oni skuplji SSD-ovi su još brži kada je čitanje i pisanje u pitanju, dugatrajniji su i sigurniji.

Ovi diskovi imaju SATA priključke preko kojih se povezuju sa laptopom, isto kao i HDD diskovi. I to Vam omogućava da izvadite stari HDD i ubacite novi SSD – lako.

ugradnja ssd diska

Ako imate baš stariji laptop i niste sigurni da li tu možete ubaciti SSD, uvek možete da skinete HDD, odnesete u radnju i kažete šta planirate. Prodavci će Vam na osnovu priključka na postojećem disku preporučiti i uputiti Vas koji SSD da kupite.

Na primer, na slici ispod možete videti kako izgleda SATA III HDD disk, pa isti takav priključak treba da ima i SSD disk koji kupujete:

ugradnja ssd diska

Proizvođači koji su se najviše potrudili oko svojih diskova su:

 • Samsung
 • Crucial
 • Kingston
 • OCZ

Kapaciteti SSD diskova su: 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB.

Cene ovih diskova kreću se od oko 2.500 pa sve do 45.000 dinara u domaćim radnjama. Na cenu utiče kapacitet i brzina čitanja i pisanja.

Brzine ovih diskova su oko 550 MB/s za čitanje, i 520MB/s za pisanje (megabajti po sekundi). Ovo je dovoljno brzo, ali ako Vam treba i brže od toga čitajte dalje.

Mnogo brži SSD za laptop (M.2 SSD)

Prethodno smo zapisali nešto o diskovima koji koriste SATA priključak za povezivanje sa laptopom. Ovaj priključak ima svoje limite u brzini podataka koje može da propusti:

 • SATA I: 1.5Gb/s
 • SATA II: 3Gb/s
 • SATA III: 6Gb/s

Međutim, ako Vaš laptop ima mogućnost ugradnje M.2 SSD diska, možete koristiti i mnogo veće brzine.

Brzine M.2 diskova su oko 3500 MB/s za čitanje i 2900 MB/s za pisanje.

Cene ovih diskova kreću se od oko 4.000 do nekih 55.000 dinara u domaćim radnjama.

ugradnja msata ssd diska

Da biste koristili M.2 SSD potrebno je da Vaš laptop ima prazan PCIe 3 x 4 priključak. Ukoliko Vaš laptop nema ovu mogućnost, onda nećete moći da koristite M.2 SSD, pa se dobro raspitajte pre nego što kupite.

Na primer, na mom laptopu mogu da uklonim GPRS karticu koju gotovo i ne koristim i ugradim M.2 SSD:

ugradnja ssd diska

SSD na stari laptop?

Ako tražite SSD za laptop koji nije baš najnovije proizvodnje, naravno da može, ali kao što smo naveli napred u tekstu, obavezno istražite koji priljučak imate na Vašem laptopu i gledajte da novi SSD disk ima isti takav priključak.

Sve će raditi normalno, samo mnogo brže pa tako možete produžiti život Vašem starom laptopu.

Ako još uz novi SSD disk dodate i malo memorije – vaš stari laptop će poleteti 🙂

Kako ugraditi SSD u laptop?

Instalacija SSD diska nije teška, a trebaće Vam samo jedan mali šrafciger (krstasti) i novi SSD disk. Evo brzog uputstva kako ugraditi SSD u laptop:

VAŽNO: proces ugradnje nije težak za nekog ko se bavi ovim poslom ili ima makar neko iskustvo u otvaranju laptopa. Ako nikad ovo niste radili razmislite da donesete Vaš laptop u naš servis laptopova i da mi to uradimo za Vas.

Napomena: Kada uklonite stari disk sa njim odlazi i operativni sistem i svi podaci ostaju na tom disku. Podaci neće biti obrisani, ali ostaju na starom disku.

Iako postoji mnogo modela laptopova princip je kod većine isti. Ako šrafovi na Vašem laptopu nisu na istom mestu kao u našem uputstvu, nemojte se obeshrabriti, ukucajte Vaš model laptopa u Google pretraživač i potražite kako ugraditi ssd disk u taj model.

Korak 1: Skinite poklopac laptopa, kod mene se on drži sa dva šrafa, ali u zavisnosti od modela to može biti 3-4-6 šrafova pa polako samo odvijte svaki:

ugradnja ssd diska

Korak 2: Izvadite stari disk

Kod mene se disk drži sa jednim šrafom, ali moguće je da ih ima više na nekim laptopovima. Proverite lepo i odvijte ih.

Obratite pažnju na to kako je disk povezan sa laptopom, kod mene je to samo jedan ulaz, ali je moguće da Vi na Vašem laptopu imate kablić koji se kači na disk, pa lepo istražite i polako izvucite disk, otkačite pažljivo kablić ako postoji.

Oko diska postoji i zaštita, odnosno fiksator za disk koji se ili šrafi na disk ili se samo ubaci u rupice diska gde bi išli šrafovi, skinite taj fiksator jer će biti potrebno da ga ubacite na SSD.

ugradnja ssd diska

Korak 3: Ubacite novi SSD disk

Postavite fiksator na SSD disk i postavite novi disk, povežite kablić tako što ćete ga pažljivo uključiti u disk, na isti način kao što je stalo na starom disku.

Vratite sve šrafčiće na svoje mesto i ugradnja SSD diska na laptopu je završena.

ugradnja ssd diska

Sledeći korak je instalacija operativnog sistema na novom disku kao i prebacivanje podataka sa starog diska na novi. Za to je potrebno da ste prethodno napravili bekap na eksterni hard disk ili neki drugi način. Zatim je potrebna instalacija programa.

Evo članaka koji će Vas sigurno zanimati:

SSD i HDD disk zajedno

Ukoliko imate laptop koji ima dva mesta za diskove, lako možete na jedno postaviti SSD, a na drugo mesto HDD disk.

ugradnja 2 ssd diska

Takođe, ako imate prazan PCIe 3 x 4 slot (pisali smo napred u tekstu) možete ostaviti HDD tu gde jeste i ugraditi M.2 SSD.

Prednost toga da imate SSD i HDD disk istovremeno je to što na SSD-u možete držati C particiju gde su programi zbog čega će sve raditi mnogo brže, dok biste podatke čuvali na HDD disku koji može biti mnogo veći i čuvati mnogo više podataka.

Ugradnja SSD diska u laptop cena

Cena za ugradnju SSD diska simbolična i ne predstavlja stavku koja je presudna za to da li ćete raditi ugradnju ili ne. Na to dodajte cenu instalacije operativnog sistema koja je takođe uvek simbolična kod većine servisa.

Najskuplje u svemu je sam SSD disk i preporučujemo da tu ne gledate da uštedite.

Nedostaci SSD diskova

Dve najveće mane SSD diskova su cena i kapacitet. Trenutno su cene SSD diskova počele da padaju, ali ako poredimo kapacitet i cenu u odnosu na HDD diskove, videćemo da su SSD-ovi i dalje skupi.

Na primer, SSD disk od 240 GB prostora košta oko 6.000 dinara. Međutim, HDD disk od 1 TB prostora košta takođe oko 6.000 dinara.

SSD disk ugradnja u laptop

Ukoliko nemate vremena ili volje da se sami bavite ugradnjom SSD-a ili M.2 SSD-a, niti instalacijom operativnog sistema, naš servis laptopova radi ugradnju SSD diskova i možemo sve da uradimo umesto Vas.

Sa Vaše strane biće potrebno samo da nam ostavite informacije o tome da li Vam je potreban bekap podataka koje sada imate na starom disku i koji operativni sistem želite da imate na novom SSD disku.

Imate neko pitanje? Pozovite nas, posetite ili nam pišite u komentarima ispod ovog teksta.

5 thoughts on “Ugradnja SSD diska u laptop”

 1. Poštovanje,imam stari Laptop HP 530 KD090AA#AKN i hteo bih da mu promenim postojeći HDD Toshiba MK5059GSXP 5400rpu 2,5″ na SSD u nekoj srednjoj klasi.Molim Vas da mi predložite koji SSD da kupim kao i da li će HP 530 posle toga i posle ugradnje Windows 7 ultimate da radi normalno kao i koliko to košta da posle kupovine SSD donesem HP 530 da instalirate windows 7 ultimate ili windows 10 ako može takva mašina da ga pokreće.Memorija u njemu je maksimalna 2x1GB.Pozdrav i svako dobro i srećni vam praznici.

 2. Poštovani,
  Posedujem Laptop Toshiba A660-134 PSAW3E-01U006Y
  SN 5A524694K
  Da li postoji mogućnost ugradnje M.2 ssd ili samo SSD umesto HDD.
  Da li možete na osnovu podataka o računaru možete utvrditi da li postoji M.2 slot
  Hvala unapred na brzom odgovoru

 3. Poštovani, imam laptop iz 2009. oznake ACER ASPIRE 5730ZG, s tim sti je jos u stsrtu dodato 2GB RAM-a, pa ima ukupno 4GB. Htela bih da ga malo osvežim, ubrzam i osposobim da mogu jos da ga koristim. Koji SSD mi predlažete i kako bi bilo najbolje uraditi?
  Unapred hvala na odgovoru.

  S poštovanjem, Jelena

  1. Poštovana Jelena, možemo staviti ssd, možda neki od 256 gb, malo brže bi radio… javite se u servis, pozdrav

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button