Desktop ili laptop računar ili 5 razloga zašto je bolje odlučiti se za desktop kompjuter

desktop ili laptop računar

Razmišljate o kupovini novog računara? Merkate taj lepi novi laptop i već ga vidite na svom radnom stolu ili u krilu dok leškarite na krevetu?

Ne kažemo da je kupovina novog laptopa loša ideja, daleko od toga, ali bismo ipak želeli da Vam skrenemo pažnju na par stvari, pa na kraju Vi odlučite sami. Možda za iste pare možete dobiti mnogo više ako uzmete desktop…

Jeste, godinama unazad veliki brendovi ulažu velika sredstva u reklamiranje svojih laptopova. U njih se ugrađuju sjajni ekrani, gomila RAM memorije, jake grafičke karte, baterije koje drže po čitav dan, procesori najnovije generacije…

Zato ne čudi da njihova prodaja, svake godine, dva do tri puta nadmašuje broj prodatih desktop računara.

U ovakvim okolnostima i sveopštom pomamom za laptopovima, možda zvuči smešno da desktop računar zapravo predstavlja bolji izbor za većinu korisnika kompjutera, a najverovatnije i za vas.

Naročito ukoliko su vam značajnije cena i performanse, a ne portabilnost koja traži više novca i zapravo predstavlja jedinu pravu prednost laptopova.

Pročitajte 5 glavnih razloga zbog kojih odgovor pitanje “Desktop ili laptop računar?” ide u prilog stonog kompjutera.

Mogućnost nadogradnje: 1-0 za desktop

Očigledno je da su proizvođači laptopova krenuli putem lepljenja komponenti za matičnu ploču. To znači da, kod većine modela slobodno možete zaboraviti na ubacivanje novog procesora, matičene ploče ili grafičke karte.

Eventualno je, kod nekih modela, moguće dodati malo RAM memorije ili ubaciti veći hard disk. A u budućnosti najverovatnije ni to neće biti moguće nadograditi.

Sve u svemu, ono što ste kupili je ono sa čime ste osuđeni da živite i radite.

S druge strane, kod desktop kompjutera uvek možete nadograditi ili zameniti bilo koju pojedinačnu komponentu, uključujući i samo kućište.

To znači da jednom kupljen desktop računar, uz relativno mala ulaganja, ima daleko duži vek trajanja.

Recimo, ukoliko se pojavio novi program ili video igrica za koju vam fali jača grafička karta ili RAM memorija, možete uzeti novu ili polovnu i samo je ubaciti u komp.

Isto je i kada se radi o hard disku. Ne samo da je moguće zameniti ga novim hard diskom ili SSD-om koji ima veći kapacitet, već se može zadržati postojeći i dodati još jedan, dva, pa čak i tri ili četiri nova ukoliko to dozvoljava matična ploča.

A ako ne? Pa uvek je moguće zameniti i samu matičnu ploču 🙂

I da, možda se mislite: “Ko će sad da prčka po kompu, da ga otvara, ubacuje komponente… Tu svašta može da pođe naopako”.

Ipak, nema razloga za strah. Neke komponente, na primer RAM memoriju, potrebno je samo ubosti u matičnu ploču nakon što odvijete par šrafova i otvorite desktop. Za druge komponente pored “bockanja” potrebno je samo pozabaviti se sa još par šrafova i instalacijom drivera.

Ipak, ukoliko ne želite da se bakćete sa time, u servisu računara Sve za komp uradićemo to za Vas i još vam pride očistiti računar od prašine i to sve neće koštati ništa posebno mnogo.

Takođe, ne morate da jurite odgovarajuće komponente jer vam na raspolaganju stoji nadogradnja računara ili sklapanje kompletne konfiguracije koja će odgovarati vašim potrebama.

Desktop ima bolje performanse nego laptop, čak i kada imaju “iste” komponente

Ovde jednostavno nema diskusije i stvar je potpuno jasna.

Kada se uporede uređaji sa sličnim delovima, desktop će uvek raditi brže i bolje nego li laptop. Nekako će sve ići glatkije na desktopu i to se odmah primeti, ma kakve testove sprovodili.

A zašto je tako?

zašto odabrati desktop kompjuter

Zato što desktop računar obično u sebi ima delove koji su snažniji od onih koji, jesu slični, ali samo slični, komponentama u laptopu.

To je posebno primetno kod procesora. Zapravo, laptopovi dolaze sa procesorima koji imaju slične oznake modela, ali su retko kada jednako moćni kao oni u desktop kompjuterima.

To uzrokuje da desktop obično radi za oko 30% brže od laptopa. A složićete se, to je pozamašna razlika koja će vam uštedeti podosta vremena, naročito kod ozbiljnijeg rada.

Slične performanse, drastična razlika u ceni

Razrešenju dileme desktop ili laptop računar pomaže i činjenica da, kada posmatramo dve mašine sličnih performansi, desktop kompjuter ima značajno nižu cenu.

Tako, na primer, ako uzmemo Dell laptop i desktop sa Core i5 8400 procesorom i po 8GB RAM koji imaju prilično jednake performanse na testovima, videćemo da laptop košta oko 1200 evra, dok desktop ima cenu od oko 450 evra.

“Jeste, ali uz desktop moram da kupim i monitor, pa miša i tastauru i zvučnike”, možda ćete reći.

Imate pravo, samo… Solidan poveći monitor košta oko 150 evra, a za miša, tastauru i zvučnike neka bude da vam treba još 50-100 evra (naravno malo budžimo cifru). I opet će sve izaći duplo jeftinije.

Čak toliko da će vam ostati dovoljno novca da odete na odmor 🙂

Desktop ne mora da zauzima mnogo mesta

Da, kada kažete desktop obično se pomisli na veliko kućište i glomazan monitor koji zauzimaju prostor. Međutim, nije baš tako.

S jedne strane, današnji monitori su sve tanji i tanji, tako da bez problema staju na sto ili čak mogu biti okačeni na zid.

Dodajte tu bežičnu tastaturu i miša i to već sve izgleda mnogo lepše i urednije 🙂

Desktop je jeftiniji za popravku

Nikome se ne dopada činjenica da se računari kvare, ali prosto tako je.

Ukoliko je potrebno da servisirate svoj laptop, ma koliko mali bio kvar, teško da to možete uraditi samostalno, već ćete morati da kontaktirate servis. Tu dolazimo do nove teškoće.

Pronalaženje delova za laptop često nije nešto što se završava za jedan dan jer većina servisa ne drži sve delove za sve laptopove na svom lageru.

Za to vreme, ako nemate drugi računar, vi ste bili prinuđeni da vrtite palčevima u prazno i čekate, a posao stoji.

S druge strane, delovi za desktop računare su daleko dostupniji. Servisi obično imaju u rezervi zamenski deo, a ako ne, mogu se naći u prodavnici ili lako poručiti od dobavljača.

Takođe, komponente su standardizovane pa je moguće da se u desktopu nađu delovi različitih proizvođača, a da sve fercera “ko švajcarski sat”.

desktop kompjuter

Da zaključimo

Laptop je odličan sluga ukoliko predstavlja vašu sekundarnu mašinu koju možete nositi svuda sa sobom.

Pod uslovom da Vam ova mogućnost uopšte treba? Da li ste poslovan čovek koji nosi laptop uvek sa sobom? Ako niste i računar ćete koristiti kod svoje kuće, dobro razmislite da li zaista želite da kupite laptop.

Ipak, odabirom desktop kompjutera za sebe obezbeđujete niz prednosti uz uštedu novca (koji možete iskoristiti recimo za kupovinu tableta kao zamenu za laptop dok ležite u krevetu) i mogućnost nadogradnje.

Ako Vam je ovaj tekst pomogao da se odlučite javite nam u komentarima 🙂

2 thoughts on “Desktop ili laptop računar ili 5 razloga zašto je bolje odlučiti se za desktop kompjuter”

  1. Dobro veče!Dobri ste sa ovim i nastavite tako.Bravo za realnost i hvala vam što ste mi pomogli da veceras odlučim da li desktop ili laptop…oduvek sam bila za desktop.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button