Zamena hard diskova na laptopu

Zamena hard diska na laptopu može Vam trebati iz više razloga:

 • postojeći hard disk se pokvario. Potrebna je zamena hard diska novim
 • postojeći hard disk je ispravan, ali želite da ga zamenite sa diskom većeg kapaciteta
 • postojeći hard disk je ispravan, ali želite da ga zamenite sa bržim SSD diskom

Koja god da je Vaša situacija, Sve za komp laptop servis na Novom Beogradu može da Vam pomogne.

Zamena neispravnog hard diska na laptopu

zamena neispravnog hard diska na laptopu

Hard disk služi za čuvanje podataka. Tu spadaju podaci operativnog sistema i podaci koje vi čuvate (dokumenta, slike, muzika, filmovi). Ako ne radi hard disk, ne radi ni Vaš laptop.

Ako hard disk više ne radi, podaci koje imate na njemu su zarobljeni i verovatno izgubljeni.

Postoji šansa da se podaci mogu spasiti. Spasavanje podataka sa neispravnog hard diska nije jednostavan proces koji se obavlja sa kućnim alatom pa će Vam sigurno trebati profesionalna pomoć.

Zamena neispravnog hard diska na laptopu je obično jednostavan postupak koji često možete i sami uraditi ako želite i svodi se na sledeće korake:

 1. Skinite poklopac laptopa
 2. Skinite stari hard-disk i sa njim pravo u prodavnicu gde ćete kupiti novi
 3. Na mesto starog hard diska ubacite novi
 4. Vratite poklopac laptopa

S obzirom da je novi hard disk prazan, biće potrebno da se instalira i operativni sistem i ubace podaci koje ste imali na prethodnom disku – ukoliko ste uspeli da ih spasete sa pokvarenog hard diska.

Instalaciju operativnog sistema na novom hard disku može da uradi naš servis  ili to možete da uradite i sami sa uputstvom za instalaciju Windows 10.

Ukoliko niste sigurni ili nemate vremena za spasavanje podataka, zamenu neispravnog hard diska, instalaciju novog operativnog sistema i vraćanja podataka, sve ovo zajedno za Vas može da uradi Sve za komp servis.

Zamena hard diska na laptopu sa diskom većeg kapaciteta

Ukoliko je Vaš laptop već iskusio kvar hard diska ili prosto želite da se uradi zamena hard diska na laptopu, preporučujemo da uzmete hard disk većeg kapaciteta.

Ne brinite, hard diskovi za laptop se ne razliku u dimenziji pa će novi hard disk većeg kapaciteta stati na isto mesto gde je pre toga stajao hard disk manjeg kapaciteta.

Vodite samo računa da pri kupovini novog hard diska ne kupite hard disk za stoni (desktop) računar, već obavezno za laptop.

Kako da razlikujete hard disk za laptop od hard diska za stoni (desktop) računar?

 • Hard diskovi za laptop su od 2,5″ (inča).
 • Hard diskovi za stone računare su od 3,5″ (inča).

Ukoliko vi niste sigurni u odabir pravog hard diska i zamenu starog hard diska, ovaj posao možemo da uradimo mi za Vas u laptop servisu na Novom Beogradu.

Tehnologija hard diskova se brzo razvija pa u vreme kada ste kupili laptop (pre 3-5 godina) verovatno ste dobili hard disk od 320 GB. Sada već lako možete nabaviti hard disk od 512 GB ili čak 1 TB po ceni koju biste pre 3-4 godine platili za disk od 320 GB.

Zamena starog hard diska sa novim SSD diskom

Ukoliko Vam kapacitet diska nije toliko bitan, a pri tome Vam je bitno da se Vaš laptop brzo startuje (brzo se podiže operativni sistem) ali i brzo radi, obavezno iskoristite priliku i hard disk zamenite SSD diskom.

Dimenzije HDD i SSD diskova za laptop su iste pa novi SSD sigurno staje na mesto gde se nalazio stari HDD, ali unutrašnjost ovih diskova je ono što čini glavnu razliku u brzini rada:

 1. HDD diskovi imaju zaista diskove koji se okreću i po kojima čitač „juri“ podatke koje vi potražujete (zato radi sporije)
 2. SSD diskovi zapravo i nemaju diskove, već imaju memorijske čipove na kojima nije potrebno „juriti“ podatke (zato radi brže)

Zamenu HDD sa SDD diskom možete da uradite i sami kod kuće. Napisali smo i uputstvo za vas ovde Zamena SSD diska na laptopu.

Takođe, ukoliko Vi nemate vremena ili alat za to, zamenu i ugradnju SSD diska možemo da uradimo i mi za Vas.

Imajte u vidu da SSD diskovi spadaju u novu i atraktivnu tehnologiju čija je cena malo viša od cene HDD diskova, ali svaki dinar koji platite više sigurno ćete prepoznati kao dobro uloženi novac – jednom kada vidite drastičnu razliku u brzini.

SSD i HDD mogu da idu i zajedno

Ako Vaš laptop ima mogućnosti za tako nešto, SSD i HDD mogu da idu zajedno. Pojedini laptopovi, oni koji su predviđeni za to, imaju prostor za ugradnju dva diska.

Većinom su to laptopovi predviđeni za „težak“ rad, gejmerski laptopovi i laptopovi predviđeni za ozbiljan rad u video, audio i foto produkciji.

Postoje dva načina da koristite HDD i SSD disk na istom laptopu.

Prvi način je da imate dva mesta za diskove na laptopu, to izgleda kao na slici ispod i na jednom mestu imate HDD, dok na drugo prazno mesto možete ubaciti SDD disk:

Drugi način je da imate jedno standarno mesto za disk i jedno mesto za mSATA disk. To izgleda ovako kao na slici ispod gde se vidi prazan PCI-E slot, dok u uglu slike možete videti kako izgleda mSATA disk (ustvari je to kartica):

Kod oba načina postoje stvari na koje treba obratiti pažnju, bilo kod ugradnje ili onoga što ide kasnije. Tu spadaju ulazi za ove diskove, instalacija operativnog sistema na SSD, određivanje koji disk će se pokretati prvi, određivanje i formatiranje diska koji će se koristiti samo za podatke (HDD).

Ukoliko Vam treba pomoć, kompletnu pripremu, ugradnja dva diska na laptopu, zatim instalaciju i podešavanje svega možete dobiti u našem servisu laptopova.

Zamena hard diska na laptopu cena

Cena zamene hard diska na laptopu zavisi od više faktora od kojih su ključni sledeći detalji koji utiču na cenu:

 • kapacitet novog hard diska ili SSD diska
 • proizvođač novog hard diska ili SSD diska
 • performanse novog hard diska ili SSD diska

Dodatno, na cenu utiče i to da li je pored zamene hard diska na laptopu potrebno vršiti i dodatne radnje kao što je spasavanje podataka sa neispravnog diska, bekapovanje, instalacija novog operativnog sistema ili se možda otkrije da imate i dodatne kvarove koji utiču na rad Vašeg diska.

Postoji više različitih scenarija, pa cenu ne možemo lako da predivimo ovako u tekstu. Ukoliko imate problem ili nedoumicu, obavezno kontaktirajte naše servisere pa ćemo tako moći da Vas uputimo u cenu za zamenu diska na laptopu.