Zamena termalne paste na računaru

Zamena termalne paste na računaru

zamena termalne paste

Kada se radi čišćenje računara od prašine i drugih zaprljanosti potrebna je i zamena termalne paste na računaru kao deo redovnog servisa.

Napravili smo ovo malo uputstvo kako da samostalno kod svoje kuće uradite osnovno čišćenje i zamenu termalne paste na desktop računaru.

Međutim, razumemo da mnogi od vas nisu nikada otvarali računar i da bi ovo moglo biti previše informacija, a i potrebno je vreme za sve ovo.

Možda biste ipak želeli da zamenu prepustite nekom stručnom servisu računara i da ste mirni, što se kaže 🙂 ? Pročitajte tekst, a u slučaju da se ipak ne osećate sigurni oko svega, čišćenje i zamenu termalne paste može da uradi i naš servis računara Sve za komp.

Podelili smo ovaj tekst u četiri dela i obradićemo sledeće:

 • osnovno čišćenje računara od prašine
 • zamena termalne paste na računaru – CPU
 • zamena termalne paste na računaru – GPU (grafička kartica)
 • preporuke za termalnu pastu

Imajte u vidu da se zamena termalne paste može vršiti i na CPU hladnjaku i na GPU hladnjaku, odnosno na hladnjaku grafičke kartice.

Čišćenje računara od prašine

Čistoća je pola zdravlja, a za računare i više od toga. Prljav i zapušen računar se više greje i čak pregreva. Računar koji se pregreva radi sporije, može da se gasi povremeno kada dostigne kritičnu tačku.

zamena termalne paste čišćenje računara

Da se to ne bi dešavalo, potrebno je da jednom u 6 meseci temeljno prođete računar i očistite od prašine i svega što ne bi trebalo da bude tu.

Evo šta Vam je potrebno za čišćenje računara od prašine:

 1. Kompresovan vazduh (možete da kupite bočicu, jedna je oko 400 dinara)
 2. Meka četkica, imate u radnjama za moleraj (nikako četkica za zube jer je čvrsta)
 3. Alkohol, može iz apoteke 70%, ne mora jači (nemojte rakije i slična alkoholna pića jer sadrže šećer)
 4. Čista meka tkanina za delove koji se mogu brisati
 5. Štapići za uši (da biste očistili malo zavučenije delove računara)

Neko će reći da ne treba koristiti usisivač, pa ćemo i mi to reći. Međutim, ako znate šta radite i svesno usisavate prašinu sa udaljenosti od 2-3 cm od delova računara vodeći računa da ne udarate i ne usivate same delove računara, onda možete koristiti usisivač za jače zaprljane računare.

Za početak, i pre svih radova isključite računar i izvucite kabl iz struje.

Mekom četkicom možete odlepiti prašinu od delova računara, hladnjaka, ventilatora i onda sve izduvati kompresovanim vazduhom.

čišćenje računara

Takođe, OPREZNO možete koristiti i kompresor za gume da biste izduvali prašinu iz svih i najmanjih rupica. Pri tome obratite pažnju na sledeće:

 • udaljite cev kompresora na 10 cm od matične ploče i svih delova, nemojte bliže jer možete pokidati delove pod udarom vazduha
 • privremeno blokirajte (zaglavite) ventilatore dok izduvavate kompresorom, možete držati prstom ventilator da se ne vrti

Ravne površine možete proći alkoholom i krpicom.

Neke sitnije delove možete pažljivo proći štapićima za uši koje ste umočili u alkohol. Ne natapajte računar alkohom previše, nije potrebno.

Neki logički redosled je:

 1. odlepite prašinu mekom četkicom
 2. izduvajte sve napolje
 3. prebrišite sve alkoholom i pustite da se dobro osuši

Ako ovo ponavljate svakih 6 meseci, videćete da će Vaš računar uvek raditi dobro, i neće se grejati usled zaprljanosti.

Zamena termalne paste na CPU računara

Mnogi korisnici provedu više godina za računarom a da i ne znaju da ovo postoji i čemu služi, odnosno koliko je termalna pasta bitna za pravilno hlađenje računara.

Ako se procesor, odnosno, računar pregreva to obično znači da je termalna pasta izgubila provodno svojstvo i procesor ne može dovoljno brzo da se ohladi.

Šta je termalna pasta?

Ovo je pasta koja spaja procesor sa hladnjakom i odlično provodi toplotu sa procesora na hladnjak. Na taj način toplota se brzo sprovodi do hladnjaka gde je ventilator rasprši u vazduh.

termalna pasta

Termalna pasta gubi provodna svojstva vremenom, stvrdne se i osuši i mora da se zameni.

E sad, što se tiče optimalnog vremena kada bi ona trebalo da se zameni, tu su mišljenja različita. Mi zastupamo sledeći stav:

Optimalno vreme za zamenu termalne paste je 12-18 meseci bilo da koristite računar ili ne. Ako se računar pregrava, onda je optimalno vreme – ODMAH!

Sada će neko reći – Evo serviseri hoće da nas navedu da bacamo pare za zamenu neke tamo paste svakih 12 meseci. Međutim, ako tako mislite ne morate menjati ili ne morate plaćati, već sve uradite sami. Evo kako:

Korak 1: Kupite termalnu pastu, cene se kreću od 200 dinara do par hiljada dinara. Na kraju teksta zapisali smo neke preporuke.

Korak 2: Očistite računar temeljno (imate uputstvo napred u tekstu)

Korak 3: Skinite hladnjak sa procesora pažljivo. Ovde sada treba biti oprezan oko skidanja, pa ako ste Vi sklapali računar verovatno se i sećate kako ste sve montirali pa Vam neće biti teško da sada skinete hladnjak.

Oprez: Dešava se da kod određenih vrsti termalne paste, nakon nekoliko godina spoj bude malo jači, odnosno pasta se sasušila i zalepila hladnjak i procesor. Da ne biste zajedno sa hladnjakom iščupali i procesor budite pažljivi i nemojte vući na silu. Isprobavajte i dozirajte snagu. Ukoliko je sve u redu, hladnjak bi trebalo prilično lako da se podigne.

Nasuprot prethodnoj napomeni, dešava se i da sveža pasta čvrsto drži hladnjak na procesoru po sistemu vakuma kada čvrsto prilepite sve ravne površine. Jednostavno, samo budite pažljivi.

Korak 4: Alkoholom pažljivo skinite staru pastu sa procesora i sa hladnjaka, budite temeljni i sve očistite.

zamena termalne paste

Čistite krpicom i alkoholom, a šupljine pored procesora pažljivo očistite štapićima za uši.

zamena termalne paste

Korak 5: Na sredini procesora nanesite (istisnite) termalnu pastu veličine jednog ili dva zrna pirinča. Nemojte previše jer će iscureti sa strane i onda ćete sledećeg puta imati mnogo više posla oko čišćenja.

zamena termalne paste

Kako se pravilno nanosi termalna pasta?

Probali smo razne načine i realno nismo primetili velike razlike, a ovde možete pogledati i jedan video snimak gde je korisnik sproveo merenja i testiranja sa raznim načinima Best Way to Apply Thermal Paste? Does it Even Matter?

zamena termalne paste

Korak 6: Polako vratite hladnjak na procesor i lagano i kontrolisano izvršite ravnomerni pritisak na hladnjak tako da se pod tim pritiskom pasta razlije između procesora i hladnjaka i popuni sve neravnine.

Ovde najviše obratite pažnju na to da ne izvršite preveliki pritisak na hladnjak da ne biste polomili matičnu ploču.

Odmah nakon toga pričvrstite hladnjak osiguračima koji služe za to. Nakon toga možete uključiti računar i isprobati rad.

Zamena termalne paste na grafičkoj kartici – GPU

Ako ste gejmer sigurno imate malo jaču grafičku karticu koja radi pod većim opterećenjem i greje se mnogo više. Verovatnoća da je termalna pasta na grafičkoj kartici sasušena je zbog toga veća.

zamena termalne paste gpu

Sam proces zamene je isti kao i kod zamene termalne paste na CPU:

Napomena: Ako grafička kartica koristi termalnu pastu, onda je potrebno da i sada stavite termalnu pastu. Međutim, ako koristi jastučiće, onda je umesto paste potrebno da postavite toplotne jastučiće (eng. thermal pads). U slučaju da Vaša grafička kartica koristi termalne jastučiće, imaćete problem jer se teško nalaze u prodaji. U tom slučaju pauzirajte sve dok ne nabavite termalne jastučiće za grafičku karticu.

 1. Ugasite računar i izvucite kabl iz napajanja
 2. Pažljivo skinite grafičku karticu
 3. Uklonite hladnjak sa grafičke kartice
 4. Sve lepo očistite
 5. Nanesite termalnu pastu
 6. Pažljivo vratite hladnjak
 7. Montirajte grafičku karticu

Proverite rad računara i sigurno ćete nakon čišćenja i zamene termalne paste videti poboljšanja.

Preporuka za termalnu pastu za računare

Evo kako izgleda termalna pasta kada je kupite, u pitanju je špric koji sadrži pastu unutra i lako se nanosi. Ovakvo pakovanje nije puno (trećina šprica), ali ima dovoljno paste za nekoliko nanošenja pa ste sigurno mirni par godina:

termalna pasta

Što se tiče odabira termalne paste, skuplje su bolje ali ako redovno menjate možete slobodno kupiti i jeftinije. Međutim, za računare koji su izloženi teškim radovima (igrice, grafički radovi, rad sa višesatnom montažom video materijala…) kupite kvalitetniju i skuplju.

Evo par preporuka za termalnu pastu za računare:

Termalna pasta Thermaltake TG-4

Ovu termalnu pastu smo isprobali i na laptop i na desktop računarima. Radi odlično i zadržava sva svojstva i nakon 6 meseci aktivnog korišćenja. Dešavalo se da čistimo računar nakon 6 meseci i da pasta i dalje bude lepljiva – nije se rasušila.

zamena termalne paste preporuka
 • Termoprovodnost: 3.3 W/m-k
 • Radna temperatura ‐50℃ ~ 250℃
 • Košta oko 500 dinara.

Termalna pasta Noctua nt-h1

Odlična pasta za procesore. Noctua inače važi za izuzetnog proizvođača opreme za rashlađivanje računara, dok su posebno istaknuti zbog inovacija koje su donele napredak u ovom polju rada.

zamena termalne paste preporuka noctua
 • Termoprovodnost: Nije istaknuto, ali sigurno sa visokom provodljivošću
 • Radna temperatura -50 ° C do + 110 ° C
 • Košta oko 1000 dinara.

Termalna pasta COOLER MASTER MASTERGEL MAKER

Cooler Master ako ništa drugo ima ogromno iskustvo u svetu hlađenja i rashlađivanja računaru. Verujemo u ovaj odabir paste za procesore i grafičke kartice. Imajte u vidu da je ova pasta malo gušća od ostalih, ali radi svoj posao kako treba.

zamena termalne paste cooler master
 • Termoprovodnost: 11 W/mK
 • Radna temperatura: nije istaknuto u specifikaciji
 • Košta oko 1.800 dinara.

Servis računara sve za komp može da pomogne

Ukoliko nemate vremena da se bavite čišćenjem računara i zamenom termalne paste, naš servis može to da uradi za Vas.

Naš servis radi kompletno održavanje, čišćenje i popravke računara. Ukoliko Vam je potrebna zamena termalne paste na računaru, kontaktirajte nas.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button