Reinstalacija sistema na računaru - Windows, Linux, iOS

Reinstalacija sistema na računaru

Ako imate Windows 10 operativni sistem i naišli ste na probleme za koje ste sigurni da ne možete da rešite prostim izmenama u podešavanjima, to obično znači da Vašem računaru treba reinstalacija sistema.

Da bi Vam sve bilo jasnije, zapisali smo ovaj tekst gde ćete saznati odgovore na sledeća pitanja:

 1. Šta je to reinstalacija sistema?
 2. Reinstalacija Windows 10 i kako se radi reinstalacija Windows 10?
 3. Reinstalacija laptop ili desktop računara i da li ima razlike

Između svega toga dodaćemo i zanimljive i korisne stvari koje će Vam pomoći dodatno.

Ukoliko ne želite da zalazite dublje u temu, a pri tome znate da Vaš računar u nekom delu ne radi dobro, kontaktirajte odmah servis računara Sve za komp i uštedite vreme, sprečite veći kvar i gubitak podataka.

Šta je to reinstalacija sistema?

Reinstalacija sistema je zapravo nova instalacija (re-instalacija) istog operativnog sistema. Radi se „gaženjem“ prethodne instalacije koja možda ne radi više dobro, i na taj način postižete da Vaš računar ponovo radi ispravno.

Bez obzira da li Vas zanima kako reinstalirati laptop ili desktop računar u ovom tekstu ćete naći odgovor (jer je ista procedura). Ako Vas zanima kako pokrenuti nov računar odgovor ćete takođe naći u nastavku teksta.

Reinstalacijom sistema sve vraćate na početno stanje kada je sve radilo ispravno, brzo i lako. Ovo je ujedno i najbrže rešenje ukoliko smete da ga priuštite (zapisali smo kasnije kada smete da radite).

reinstalacija sistema

Reinstalacija sistema se najčešće obavlja zbog sledećih razloga:

 1. Softverski kvar koji ne može da reši izmenom podešavanja
 2. Radite zamenu hard-diska
 3. Radite zamenu bilo kog dela računara (ne radite kod zamene monitora, rezača, miša…)
 4. Računar je pretrpeo težak upad virusa, brže je reinstalirati nego čistiti
 5. Razni problemi koji se brže reše reinstalacijom nego popravkom

Važno: Kada smemo da radimo reinstalaciju

Reinstalacija je dakle brisanje postojećeg operativnog sistema i vraćanje na početak. To znači da se i podaci brišu tokom reinstalacije, pa treba unapred razmisliti o bekapu podataka.

reinstalacija sistema

Evo kada smo sigurni da možemo da radimo reinstalaciju:

 1. Nisu Vam potrebni podaci koje sada imate na računaru
 2. Pre reinstalacije ste napravili bekap svih važnih podataka i čuvate ih van računara
 3. Izvadili ste stari disk i operativni sistem sada instalirate na novom disku
 4. Imate C i D (ili neku drugu particiju), a pri tome se na C particiji nalazi samo sistem dok su podaci na disku D (ili nekom drugom disku)*

Ukoliko Vašu situaciju prepoznajete među ovim scenarijima, možete da uradite reinstalaciju operativnog sistema.

*Scenario 4: Operativni sistem se nalazi na C particiji, pa ukoliko nemate podatke koje ste čuvali na toj particiji (nego ste sve ručno čuvali na D ili drugoj), reinstalacijom operativnog sistema Vi samo resetujete C particiju, dok druge particije na disku ostaju očuvane.

Reinstalacija Windows 10

Kako se radi reinstalacija Windows 10 sistema? Stvar je prilično prosta i evo dva načina za reinstalaciju Windows 10 operativnog sistema. Prvi način je za početnike, drugi za malo naprednije korisnike:

Reinstalacija Windows 10 lakši način

Evo kako da uradite reinstalaciju bez mnogo okolišanja i razmišljanja:

 1. Napravite bekap svih važnih podataka i sačuvajte ih van računara
 2. Uradite novu instalaciju Windows 10 uz pomoć ovog uputstva
 3. Kopirajte nazad podatke koje ste prethodno bekapovali
 4. Podesite Windows 10 uz pomoć ovog uputstva

Reinstalacija Windows 10 malo složeniji način

Ovo je scenario 4 koji smo napred pojasnili, ali evo i ovde malo više detalja. Dakle, radi se reinstalacija sistema koji je na C particiji, dok podaci na D particiji ostaju nedirnuti.

Odmah na početku, ako otvorite File Explorer i vidite da imate samo jednu particiju (jedan „drive“), to znači da Vi ne možete koristiti ovaj način.

Ovako to izgleda na računaru na kojem se ne može raditi ova reinstalacija, već morate raditi onu prostiju koju smo naveli napred:

windows 10 particija

Međutim, ako otvorite File Explorer i vidite situaciju kao na slici ispod, to znači da vi možete raditi ovakvu reinstalaciju:

windows d particija

Na slici iznad vidi se računar sa dve particije, pa je sistem koji se reinstalira na C particiji, dok su svi ostali podaci na D particiji.

Evo kako da uradite reinstalaciju:

 1. Pokrenite instalaciju koristeći uputstvo za instalaciju Windows 10
 2. Tokom instalacije obratite pažnju na korak 10. U tom koraku formatirajte C particiju, napravite novu particiju od tog formatiranog prostora i tu particiju ponovo odaberite za instalaciju Windows 10
 3. Ponovo podesite sve koristeći uputstvo za podešavanje Windows 10

Ukoliko ste sve uradili ispravno, svi podaci na D particiji Vas uredno čekaju nakon reinstalacije.

Reinstalacija laptopa i desktopa, razlike

U samom procesu reinstalacije laptopa ili desktopa nema razlike. Međutim, ukoliko donosite kompjuter kod nas na reinstalaciju, lakše će Vam biti da donesete laptop nego da donesete desktop ako gledamo hardver koji morate da nosite u rukama 🙂

Jedino u tom slučaju postoji razlika.

Baš zbog toga, napomenućemo da treba da nam donesete samo kućište desktop računara, ne i monitor, tastaturu, miš, zvučnike… naglašavamo da Vas poštedimo tereta.

Reinstalacija Windows 10 cena

Ukoliko nemate vremena ili prosto ne znate da li možete da se snađete samostalno oko reinstalacije, kompletan proces može da obavi servis računara Sve za komp.

Cena reinstalacije operativnog sistema nije posebno naglašena jer ova usluga spada u rutinske tako da Vas neće puno koštati.

Na primer, jeftinije je uraditi reinstalaciju operativnog sistema, nego raditi čišćenje teško inficiranog računara (potraje dan, dva, tri).

Ukoliko se ne snađete i treba Vam naša pomoć za reinstalaciju

Sve za komp servis računara radi sve vrste reinstalacija operativnih sistema i tu spadaju laptop i desktop računari bilo da koriste Windows, Mac OSX, Ubuntu, Linux Mint ili drugi operativni sistem.

Pored toga, naši serviseri rade i sve vrste popravki računara pa ukoliko naiđete na poteškoće u radu obavezno nas kontaktirajte.

Mi nastojimo da pružimo i besplatnu pomoć i pišemo korisna uputstva za računare na našem blogu, a sva pitanja nam možete postaviti u komentarima ispod svakog našeg članka. Čekamo Vas! 🙂

1 thought on “Reinstalacija sistema na računaru”

 1. Jedno pitanje,da li posle reinstalacije treba da se drajveri ubacuju ili ostaje u prethodnoj instalaciji i ako je win10 bio placena verzija da li se i ona vraca ili mora ponovo da se instalira?Hvala na pomoci.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button