Napajanje za PC - prodaja i ugradnja - servis računara

Napajanje za PC – prodaja i ugradnja – servis računara

napajanje za pc

Da kupite i zamenite napajanje za PC je jedan od prostijih zahvata koje možete da obavite samostalno kod svoje kuće.

Potrebno je da ispratite nekoliko važnih saveta i preporuka koje smo obradili ovde i sve će proći uredno.

Iako je ovo prosta radnja na kućištu računara, nemojte se brinuti ako niste sigurni da li to možete da obavite ispravno. U našem servisu možete i kupiti napajanje i možemo ga mi ugraditi.

Ukoliko imate bilo kakvih najasnoća ili nemate vremena da se bavite ovim stvarima, naš servis računara može da obavi zamenu napajanja za PC na Vašem računaru.

Kada je potrebno novo napajanje za PC?

Postoji svega par razloga zašto bi Vam moglo biti potrebno novo napajanje za PC. Evo koji su to najčešći:

 • Dodali ste komponente koje traže više snage. Nova i jača grafička kartica traži više struje za rad, kao i dodatni diskovi, više RAM-a, više od jednog DVD/BlueRay čitača, više ventilatora, vodeno hlađenje i drugo.
 • Previše bučno staro napajanje. Napajanja koja dolaze uz već sklopljenju konfiguraciju računara su obično najekonomičnija (najjeftinija) i imaju manje ventilatore koji su po pravilu uvek bučniji od onih većih ventilatora koje imaju skupljna i novija napajanja.
 • Staro napajanje više ne radi. Ovo je najprostiji razlog, napajanje na računaru se pokvarilo i više ne radi, treba ga zameniti.

Evo šta Vam je sve potrebno da biste zamenili napajanje na kompjuteru. Zapisali smo nekoliko praktičnih saveta, preporuka i jedno uputstvo kako zameniti napajanje za PC.

Ali prvo – cene i modeli. Ovo su neki koje mi predlažemo, ali Vi se svakako možete odlučiti i za neko drugo.

Kupovina novog napajanja za kompjuter cena i preporuke

Najjeftinije napajanje za PC košta oko 2.000 dinara, možda i neki dinar manje. Najskuplje napajanje košta oko 25.000 dinara.

Najjeftinije napajanje za kompjuter možda nije baš najbolji izbor, a možda Vam nije potrebno ni najskuplje napajanje za PC, pa hajde da vidimo šta tu možemo da nađemo kvalitetno a da nije ni previše skupo.

LC-Power napajanje 420W LC420H-12 V1.3 420W

LC-Power napajanja bismo posebno naglasili kao prilično kvalitetna napajanja koja nemaju linije proizvodnje za zemlje trećeg sveta pa tako i naša zemlja dobija malo kvalitetnije proizvode.

Ranije smo naišli na jedan forumski članak gde je neko napisao „bolje manje kvalitetni LC-Power, nego skuplji CHIEFTEC namenjen zemljama trećeg sveta“ i to je sasvim tačno.

LC Power napajanje za pc

Ovo konkretno napanje za PC ima sledeće karakteristike:

 • snaga: 420 W
 • ventilator: 12cm
 • 20+4 pin konektor: 1
 • 4pin 12V konektor: 1
 • SATA konektor: 4
 • Molex 4 pin konektor: 2

Cena ovog napajanja oko oko 3.500 dinara i uopšte nije loše s obzirom na snagu, tiši ventilator i broj konektora.

Može se reći da će podmiriti sve potrebe nekog korisnika koji računar koristi za svakodnevni posao, hobi, pa čak i igrice.

RAIDMAX VORTEX BRONZE RX-500AF-V 500W

Ovo je jedno malo jače napajanje za kompjuter nego prethodno. Takođe obećava i zaista zadovoljava kvalitet u svim delovima napajanja. Počev od dizajna, materijala i samih komponenti, Raidmax firma iz Kalifornije može da ponudi jedno upotrebljivo parče hardvera:

Raidmax napajanje za pc

Ovo napajanje ima sledeće karakteristike:

 • snaga: 500W
 • ventilator: 12cm
 • 20+4 pin konektor: 1
 • 8(4+4)pin EPS 12V konektor: 1
 • PCI-e 6+2 Pin konektor: 1
 • SATA konektor: 4
 • Molex 4 pin konektor: 2

Cena ovog Raidmax modela napajanja je oko 6.000 dinara i vredi ovoliko para ako uzmemo u obzir sve karakteristike i snagu.

COOLER MASTER MWE 650 BRONZE V2 – MPE-6501-ACAAB-EU 650W

Sledeće je jedno još malo jače napajanje za kompjuter koje zadovoljava standarde evropske unije i može da se kupi i u našim radnjama. Dolazi nam iz poznatog COOLER MASTER-a.

Nama je COOLER MASTER oduvek bio asocijacija na ventilatore što je potvrđeno i u slučaju ovog napajanja – sve recenzije potvrđuju da se radi o nečujnom napajanju.

napajanje za pc cooler master

Evo koje su karakteristike:

 • snaga: 650W
 • ventilator: 12cm
 • 20+4 pin konektor: 1
 • 8(4+4)pin EPS 12V konektor: 1
 • 8pin EPS 12V konektor: 1
 • PCI-e 6+2 Pin konektor: 4
 • SATA konektor: 8
 • Molex 4 pin konektor: 4

Cena za ovo napajanje za PC nije mala i iznosi oko 11-12.000 dinara u našim radnjama. Ako Vam je ova snaga potrebna, kao i tišina i veći broj konektora, možemo da preporučimo ovo napajanje za kompjuter čak i za korisnike čiji računari traže mnogo struje.

ASUS ROG Strix 750W Gold – ROG-STRIX-750W

Razmišljali smo da li da pomenemo, ali evo i jednog egzotičnog i skupog rešenja namenjenog za gejmere sa unakrsnim grafičkim karticama, mnogo RAM-a, mnogo ventilatora i velikim računima za struju.

Ovo napajanje za kompjuter dolazi nam iz Asusa i to sa ROG (republic of gamers) linije:

asus rog napajanje za kompjuter

Evo koje su karakteristike ovog napajanja:

 • snaga: 750w
 • ventilator: 13.5cm
 • 20+4 pin konektor: 1
 • 8(4+4)pin EPS 12V konektor: 2
 • PCI-e 6+2 Pin konektor: 4
 • SATA konektor: 8
 • Molex 4 pin konektor: 3

Cena ovog napajanja je oko 20.000 dinara u našim radnjama. Ne bismo imali šta da dodamo, ako Vam je potrebno ovo napajanje za kompjuter to znači da sve već znate o tome.

Kako proveriti napajanje na kompjuteru?

Ako je sumnja pala na napajanje za PC, možete da proverite da li napajanje radi tako što ćete testirati i pokrenuti napajanje bez matične ploče. Evo kako sami da uradite proveru napajanja:

 1. Skinite napajanje sa računara (malo kasnije smo zapisali kako)
 2. Uzmite bakarnu žicu dužine oko 10 cm i napravite spoj zelene i crne žice u konektoru koji smo prikazali na slici ispod. Obratite pažnju da to bude tačno zelena žica i prva crna žica desno od zelene
 3. Uključite napajanje u struju
 4. Postavite prekidač napajanja na ON poziciju

Ako se napajanje uključilo i ventilator se vrti, to u 95% slučajeva znači da je napajanje ispravno. I u tom slučaju imate neki drugi problem.

Ako se napajanje nije uključilo, ventilator ne radi, to znači da je napajanje crklo i treba Vam novo.

test napajanja

Ukoliko napajanje radi, to znači da je u pitanju neki drugi kvar i da Vam treba malo kompletnija dijagnostika, pa probajte da istražite druge komponente ili kontaktirajte naš servis računara za detaljnu analizu i popravku.

Ako ste u testu ustanovili da napajanje ne radi, čitajte dalje.

Kako da skinem pokvareno napajanje sa kompjutera?

Nije teško. Evo šta Vam je potrebno od alata za skidanje (uklanjanje napajanja) sa računara:

 1. Krstasti šrafciger
 2. 5 minuta vremena

Evo i koji su koraci za ispravno skidanje napajanja sa kućišta PC-a:

korak 1: Postavite prekidač napajanja na poziciju OFF i izvucite kabl iz struje.

napajanje za pc

korak 2: Skinite poklopac kućišta

napajanje za pc kućište

korak 3: Izvucite sve kablove iz matične ploče (vrlo pažljivo i lagano), iz DVD čitača, iz HDD ili SSD diskova, iz ventilatora – sve kablove koji idu iz napajanja prema bilo kom delu računara u kućištu.

Obratite pažnju na ovaj konektor sa slike jer treba malo bolje proceniti odnos snage i povlačenja da biste ga izvukli, a ima i kopču koju treba blago da pritisnete:

konektor napajanja matična ploča

korak 4: Odvijte sve šrafove koji drže napajanje za kućište i obavezno držite napajanje jednom rukom kako ne bi palo i polomilo neki deo na matičnoj:

napajanje za pc skidanje sa kućišta

Sada je napajanje uklonjeno i možemo da nastavimo dalje.

Kako se ugrađuje novo napajanje za kompjuter

Na isti način kako ste uklonili staro pokvareno napajanje za PC, tako postavljate i novo, samo obnutim redom.

Evo koji su koraci:

 1. Ušrafite napajanje na mesto u kućištu predviđeno za to
 2. Pažljivo priključite sve kablove konektorima gde je to predviđeno, na matičnoj ploči, na ventilatorima, na DVD čitaču/rezaču, na HDD ili SSD diskovima
 3. Proverite pažljivo da li ste sve ispravno povezali
 4. Postavite prekidač napajanja na poziciju 0
 5. Uključite kabl napajanja u struju
 6. Postavite prekidač napajanja na poziciju 1
 7. Uključite računar

Ukoliko sve radi kako je očekivano, to je to. Obavili ste zamenu napajanja na PC-u.

Da li kupiti polovno napajanje za PC?

Najkraći i verovatno najbolji odgovor je – ne. Ali, sve zavisi od Vaše konkretne situacije, pa je univerzalni odgovor ovde nemoguć.

Nikada ne znate u kakvom je stanju napajanje ili da li je možda samo privremeno ispravno i „skrpljeno“ za prodaju. Dosta računara se uvozi iz inostranstva u delovima na kilogram i obično su to istrošeni računari iz igraonica, firmi i farmi računara gde su dotrajali.

napajanje za pc na kilo

Uvek je bolje kupiti i malo jeftinije napajanje za kompjuter uz koje dobijate i garanciju, nego rizikovati da za nešto manje para kupite polovno napajanje koje se može pokvatiti sutra ili za 3 meseca i opet morate kupovati novo.

S druge strane, ako Vam je cena važna, a polovno napajanje radi i dobijate barem 3 meseca garancije, možda i to ima smisla.

Naravno, ako imate sigurnu kupovinu od nekog ko će Vam prodati napajanje za PC koje možda nije ni korišćeno iz nekog razloga, u takvoj situaciji možete i samostalno proceniti da li je vredno kupovine.

Kupovina i zamena napajanja u servisu računara kod nas

Ukoliko nemate vremena da tražite koje je napajanje za Vaš računar, da isprobavate i testirate, da razmišljate i čistite konektore i prašinu, kompletnu zamenu napajanja na kompjuteru možemo da uradimo mi za Vas.

Naravno, ne samo zamenu napajanja na desktop računaru. Mi smo servis računara i sve što Vam je potrebno oko popravke računara mi možemo da obavimo.

Za sva pitanja i interesovanje, kontaktirajte nas i vrlo brzo ćemo pomoći i osposobiti Vaš računar za ispravan rad na koji ste već navikli.

Kontaktirajte naš servis računara Sve za komp.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button