Najbolji besplatni programi za Windows 10

Pravilo je da ukoliko postoje besplatni programi koji završavaju posao na Windows 10, nemojte da tragate za plaćenim programima koje biste koristili za isti posao.

U ovom tekstu napravili smo spisak odličnih, korisnih i preporučenih besplatnih programa za Windows 10. Na Vama je da u ovom spisku pronađete program koji Vam je potreban za rad i instalirate ga.

Spisak smo predvideli za dve podjednako korisne namene, a Vi se sigurno pronalazite u jednoj:

  1. Već imate operativni sistem koji radi i tražite preporučeni program za Windows 10 koji ćete instalirati pored ostalih programa
  2. Imate sveže instalirani Windows 10 (možda ste koristili naše uputstvo za instalaciju Windows 10) i sada treba da ga opremite sa odličnim programima

Evo koji su to najbolji besplatni programi za Windows 10 po našem mišljenju i iskustvu u ovom trenutku:

1. Google Chrome za Windows 10 kao internet pregledač (browser)

Sa svim svojim manama, Google Chrome je i dalje najbolji kada su internet pregledači u pitanju.

Iako je prezahtevan kao potrošač resursa, Chrome nam omogućava da radimo baš sve što nam je potrebno da bismo svoj radni dan priveli kraju uspešno.

Sve resurse (RAM, CPU, disk) koje troši bahato, ipak opravdava činjenicom da radi brzo, lako se prilagođava svakom korisniku, integriše sve Google usluge (npr. Gmail) koje većina nas koristi i redovno se ažurira u skladu sa najnovijim internet standardima.

Google Chrome možete preuzeti i instalirati odavde:

Google Chrome instalacija na Windows 10 je jednostavna pa samo preuzmite instalacioni fajl sa sajta koji možete pronađi ako kliknete na dugme koje smo postavili napred u tekstu. Nakon toga kliknite duplim klikom na fajl koji se preuzeli i pratite proces instalacije.

Da biste postavili Google Chrome kao podrazumevani internet pregledač na Windows 10 uradite sledeće:

  1. Kliknite na Start dugme
  2. Kucajte Default apps i kliknite na aplikaciju koja se pojavi u rezultatima pretrage pod tim imenom
  3. U spisku aplikacija pronađite Web browser i tu odaberite Google Chrome

2. Rezervni internet pregledač – Microsoft Edge pored Google Chrome browsera

Svi mi imamo po jedan rezervni browser koji koristimo u slučaju da na onom glavnom nešto ipak ne radi kako treba.

Do sada smo većinom koristili Firefox ili Operu pored Google Chrome browsera ali sada i Microsoft Windows može da se pohvali svojim igračem u ovom polju.

Microsoft Edge je podrazumevani Windows 10 pregledač interneta koji već imate na svom računaru. U svojoj najnovijoj verziji može da se pohvali brzinom, ali i štedljivošću koja nije toliko prisutna na Google Chrome (na primer).

Windows po prvi put ima internet pregledač koji je upotrebljiv, brz i koristan koliko i trenutno najpopularniji program iz ove branše.

U slučaju da još uvek niste dobili ovu verziju Edge browsera, možete je preuzeti ovde:

Dobro je znati da je Edge browser zasnovan na Chromium browseru koji predstavlja open-source verziju Google Chrome browsera. Subjektivni utisak je da je u ovo dosta olakšani i možemo reći ispeglani Google Chrome.

Ukoliko se odlučite da na Windows 10 imate Google Chrome + Egde browser, verovatno Vam nikada neće biti potreban neki drugi browser.

Koristan savet: Ukoliko često koristite laptop na bateriji preporuka je da koristite i ovaj browser jer se pokazao kao štedljivi potrošač kada su baterije na laptopovima u pitanju.

3. Najbolji besplatni anti-virus program za Windows 10 – Bitdefender

Da se razumemo, jednostavno ne postoji najbolji anti-virus, ali ako uzmemo da je Bitdefender “lagan” za resurse, brz i svoj posao radi neupadljivo, možete se reći da je jedan od najboljih.

U svojoj besplatnoj verziji Bitdefender će Vas zaštiti od svega onoga u čemu Windows Defender možda manjka. Besplatni Bitdefender možete preuzeti ovde:

U prethodnom tekstu smo pisali o tome kako da očistite računar od virusa, pa kada već govorimo o tome ili ako i sami imate problema, obavezno pročitajte i taj tekst ovde Kako očistiti laptop od virusa.

Rad sa Bitdefenderom ne zahteva neko posebno znanje rada na računaru. Dovoljno je da povremeno otvorite ovaj program i kliknite na dugme System scan da biste tako skenirali računar.

Takođe, možete skenirati i pojedinačne fajlove ako ih prosto prevučete u prozor Bitdefendera i pustite (eng. drag and drop).

Pored toga, Bitdefender motri i na internet saobraćaj pa će blokirati i svaku pretnju koja tako pokušava da uđe na Vaš računar.

Jedini uslov za korišćenje ovog programa je registracija pri kojoj koristite Vašu email adresu. Ovaj proces je jednostavan pa pri instalaciji samo upišite email adresu kada to bude zatraženo i potvrdite registraciju klikom na link koji ćete dobiti na Vaš mejl.

4. Najbolji besplatni video plejer – VLC za Windows 10

Priznaćemo da VLC izgleda kao da je ostao u vremenu Windowsa u XP verziji, ali nema video formata koji ovaj plejer ne može da reprodukuje.

VLC prepoznajte i “pusta” sve vrste video i audio snimaka. Pored toga ima mogućnost da radi konvertovanje iz jednog video formata u drugi, da reprodukuje video preko streaminga, pa čak i da preuzima video klipove sa Youtube (uz malo podeševanja) i čuva ih na računaru.

VLC za Windows možete preuzeti ovde:

Instalira se kao i svaki drugi program na Windows-u. Lagan je po resurse ali može zahtevati dodatno znanje ukoliko planirate da gledate televiziju preko VLC plejera ili da skidate Youtube klipove.

5. Program za zipovanje i rad sa arhivama – 7-ZIP

7-zip radi toliko dobro da možete zaboraviti na to da postoje drugi programi koji služe za “zipovanje i an-zipovanje”.

Ne bismo imali šta posebno da istaknemo ili ukažemo na određenu manu pa ćemo navesti sa kojim formatima radi ovaj program:

  • zapakivanje i raspakivanje: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP, WIM
  • samo raspakivanje: AR, ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DMG, EXT, FAT, GPT, HFS, IHEX, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, QCOW2, RAR, RPM, SquashFS, UDF, UEFI, VDI, VHD, VMDK, WIM, XAR, Z

Ukoliko nemate nekih specijalnih zahteva i radite sa prostim arhivama možete odmah krenuti sa preuzimanjem i instalacijom.

7-zip možete preuzeti odavde:

Nakon instalacije 7-zip će se automatski pojaviti kao opcija na desnom kliku.

6. Audacity – uređivač audio snimaka (audio-editor)

Po dizajnu i nasleđu sličan je VLC plejeru. Audacity je prilično ružan program ali poseduje kvalitete koji se ne mogu poreći.

Ukoliko Vam je potrebno da brzo i lako uređujete audio materijal, ovo je pravi audio editor za Vas. Sada možete lako uklanjati pozadinsku buku sa postojećih audio-snimaka, možete snimati nove snimke, seckati ih i uređivati detaljno.

Podržava 16, 24 i 32-bit kvalitete koje možete primeniti na Vašim audio projektima. Audacity za Windows možete preuzeti sa sledeće stranice:

Za naprednije korisnike postoji i mogućnost dodavanja pluginova, prepravka pluginova, ali mogu pisati i ubacivati sopstvene pluginove shodno namenskim zahtevima i poznavanju načina rada pluginova.

7. Besplatan napredni uređivač fotografije – GIMP

GIMP je skraćeno od GNU image manipulation program. Predstavlja besplatnu alternativu za Adobe Photoshop u meri koja je moguća s obzirom da je u pitanju besplatni program.

Uz pomoć GIMP-a možete lako uređivati fotografije i vršiti čak napredne foto-manipulacije. Iako se o GIMP-u govori kao besplatnoj alternativi za Photoshop, ovaj program ima svoj put i svoj način rešavanja problematike u fotografiji.

Mnoge stvari se rade na isti način kao na Photoshopu, dok se neke operacije izvršavaju potpuno drugačije. Ukoliko se odlučite za ovaj program biće potrebno i na odvojite vreme za povremeno izučavanje opcija i sticanje novih znanja.

GIMP za Windows možete preuzeti ovde:

8. Napredno čišćenje fajlova i zaostalog smeća – CCleaner za Windows

Svaki operativni sistem povremeno nakupi i kešira razne fajlove koji mogu čak i da smetaju prilikom svakodnevnog rada.

CCleaner omogućava čišćenje, odnosno brisanje tih fajlova brzo i to na jedan klik bez mnogo traženja i lutanja (na slici ispod možete videti da je očišćeno oko 2 GB smeća i keširanih fajlova za oko 6 sekundi!).

Pored čišćenja, CCleaner radi i uklanjenje programa koji Vam nisu potrebni, bekap i čišćenje registara, otkrivanje velikih fajlova i njihovo brisanje, kao i kontrolu aplikacija koje se pokreću zajedno sa sistemom.

CCleander poseduje besplatnu i plaćenu verziju, dok Vam je za svakodnevni rad sasvim dovoljna besplatna verzija koju možete preuzeti sa sledeće stranice:

9. Program za slikanje ekrana i uređivanje tih slika – Lightshot

Ako Vam je potrebno da često hvatate slike ekrana, kao ja dok pišem ovaj tekst, preporučujemo Lightshot.

U pitanju je mali ali izuzetno moćan i funkcionalan program za hvatanje slika ekrana. Može da se pokreće sa sistemom i da se aktivira kada stisnete taster PrtSc (Print Screen) na tastaturi.

Ono što je dobro i brzo i korisno je da se uređivanje slike koju uhvatite vrši direktno na ekranu – ne otvara se posebni prozor gde uređujete, čuvate i izvozite krajnju sliku što štedi mnogo vremena.

Lightshot možete preuzeti ovde:

Pogledajte i koliko je jednostavno raditi sa ovim programom:

10. Najbolji besplatni program za pravljenje GIF slika na Windows 10 – Screen to Gif

ScreenToGif je besplatan (ne znamo zašto), jednostavan i ima sve što vam treba da biste napravili GIF sliku na Windowsu. GIF je pokretna slika, kao ova u prethodnom programu koji smo preporučili.

Možete da snimate ekran i to prikažete na pokretnoj slici ili možete da odete na Youtube (samo primer) i kao GIF snimite deo nekog video snimka a zatim to podelite sa drugima (npr. na Fejsu).

ScreenToGif možete besplatno preuzeti ovde:

ScreenToGif radi po principu pretvaranja u GIF za sve što označite na ekranu. Jednostavno prevučete prozor za snimanje iznad onoga što želite da snimite kao GIF i kliknete na opciju snimanja.

I to nije sve, ovde možete čak uređivati i postojeće GIF slike i praviti nove ili čak spajati nove i postojeće. Sve GIF-ove uređujete frejm-po-frejm, pa možete da izbacite nepotrebne, sečete, menjate veličinu i još mnogo toga.

Sam interfejs za rad je jednostavan i pregledan pa samo treba da se upoznate sa svim opcijama.

11. Program za preuzimanje fajlova preko torrenta – Qbittorrent

Kada preuzimate fajlove preko torrenta treba da program bude brz i da radi odlično. Qbittorrent upravo poseduje ove kvalitete.

Gledajući dizajn, i ovaj program pripada onima iz grupe VLC i Audacity gde izgled nije bitan već samo da radi funkcionalno. Ukoliko Vam to ne smeta, ovo je program koji morate probati.

Nismo previše zalazili u detalje, ali u poređenju sa drugim torrent programima, ovaj jednostavno preuzima brže koristeći iste torrent fajlove. Takođe, nema reklama koje postoje u drugim programima za sličnu namenu.

12. Program za kreiranje dokumenata na Windows 10 – LibreOffice

Iako MS Office koristi veći deo planetarne populacije, priznaćemo da je malo skup. E pa LibreOffice ima istu svrhu, ali je besplatan.

Sve ono što radite na Microsoft Office paketu sada možete raditi i na LibreOffice programu. Možda će biti potrebno da se upoznate sa načinom rada, ali prilično je slično kao i kod MS Office paketa ako ste na njemu navikli da radite.

13. Besplatan program za čitanje i slanje mejlova na Windows 10 – Thunderbird

Naravno, uz Windows 10 već dolazi besplatni Mail klijent, ali nekako ne možemo da na njega gledamo kao da je besplatan jer se Windows plaća.

Zbog toga je tu Thunderbird email klijent koji već godinama radi svoj posao odlično i bez uslova za njegovo korišćenje. Na primer, imate email klijente na kojima možete koristiti 1 email nalog dok za više plaćate, ili su neki besplatni za fizička lica dok pravna lica plaćaju…

Ne, Thunderbird je tu da omogući lagan rad za neograničen broj email adresa. Inače, Thunderbird dolazi iz Mozilla familije koja već godinama proizvodi dobre i pouzdane programe (npr. Firefox browser).

Thunderbird možete preuzeti ovde:

14. Besplatan program za gledanje filmova online – PopCornTime

Program jeste besplatan, ali gledanje filmova besplatno jeste kažnjivo u nekim zemljama pa imajte taj podatak u vidu.

Pored toga, Popcorn Time je odličan program za gledanje filmova, serija i animea preko interneta. Radi po principu torrenta i vrši direktnu reprodukciju filmova i serija preuzimanjem sa interneta (ne morate da čekate da se preuzimanje završi).

Popcorn Time možete preuzeti ovde:

15. Viber za Windows 10 računar

Naravno da postoji Viber za računar i predstavlja kopiju svega što imate na telefonu. To je odlično jer može da uštedi vreme – znamo da je i lakše i udobije kucati na tastaturi računara nego na telefonu.

Sve što imate na Viber-u na telefonu možete da sinhronizujete na računar i tako možete komunicirati sa Vašim kontaktima i sa telefona i sa računara.

Proces instalacije je jednostavan, kao i sinhronizacija telefona sa računarom. Za sinhronizaciju će biti potrebno da potvrdite telefonom tokom procesa instalacije na računaru.

Viber za računar možete preuzeti ovde:

Spisak dobrih besplatnih programa za Windows 10

Potrudili smo se da ovaj spisak napravimo tako da u svakog delu možete da nađete dobar program ili (još i bolje) program za koji niste čuli ali koji je odličan za ono što baš Vama treba da biste Vaš posao završili na pravi način.

Imajte u vidu da za ispravan rad računara treba da imate i ispravan računar bilo da je ispravnost zasnovana na hardveru ili možda softveru. Ukoliko posumnjate da sa Vašim računarom nešto nije onako kako očekujete, odmah kontaktirajte naš servis kako bismo mogli da pomognemo Vama i Vašem računaru.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button