Može li laptop da eksplodira?

laptop baterija

Možda ste čitali priče o mobilnim telefonima koji su eksplodirali, uglavnom zbog neispravne baterije, punjača i slično. Na internetu možete lako naći mnoge (istinite) priče o takvim događajima.

Ali, da li ste nekad pomislili da i laptop može da eksplodira? Na žalost, i takve stvari su se dešavale!

Zato smo odlučili da u ovom tekstu obradimo i tu temu i damo Vam neke korisne savete kako sprečiti tako nešto.

Odgovor na pitanje iz naslova je:

Da, i laptop može da eksplodira, ima primera da su se i takve stvari dešavale. Zapravo, ovde se radi o eksploziji jednog dela laptopa a to je baterija.

Pogledajte sledeći video snimljen sigurnosnom kamerom u jednoj radnji u Egleskoj:

Laptop je ostavljen na punjaču u toku noći, a desilo se to što možete i videti na snimku.

Do ovakvog incidenta dolazi izuzetno retko i u malom broju slučajeva ali se ipak može desiti.

Osim toga, ovakav incident se može desiti i na drugim vrstama prenosnih uređaja kakvi su mobilni telefoni i tableti, iz razloga zato što im je baterija zasnovana na istoj tehnologiji kao i kod laptop računara.

Kako baterija laptop računara funkcioniše

Baterija laptopa je sastavljena od mnoštva električnih ćelija. Što više ćelija imate u jednoj bateriji to će ona duže raditi i dati vam veći deo nezavisnosti u radu, jer nećete biti vezani za punjenje baterije. 

Treba razumeti za početak proces rada Litijum jonske baterije. Postoje dve vrste baterija, to su popularne punjive baterije na bazi kiseline (na primer akumulator u kolima) i Litijum jonske koje su kompaktnije, imaju jednu elektrodu a anoda je u obliku tečnosti.

Elektroda predstavlja negativan naboj a anoda pozitivan. Elektroni se kreću od negativnog ka pozitivnom naboju i to je u stvari struja (usmereno kretanje elektrona kroz provodnik). Krajevi elektrode koje vi vidite u obliku bakarnih ili srebrnih kontakata na bateriji su jedine vidljive tačke kada uklonite bateriju.

Ono što je karakteristično za bateriju laptop računara je što ima minimum 3 ćelije a broj može ići i do 12 električnih ćelija. 

Koji su razlozi za eksploziju baterije

Mnogo je razloga koji mogu da dovedu do eksplozije baterije na laptopu računaru. 

Prvi razlog zašto se dešava eksplozija baterije laptop računara je neki kvar sa baterijom računara

To može biti prekomerno punjenje baterije, njeno pražnjenje, neželjeno nakupljanje ugljenika. Litijum jonska baterija ima izgrađen zaštitni mehanizam da prekine spoj uređaja i ćelija u slučaju prekomernog punjenja. 

Neispravan laptop odnosno baterija je ona kojoj je ovaj mehanizam u kvaru, i ona ne može da zaštiti svoje ćelije od prekomernog punjenja.

Ako primetite da je baterija na Vašem lapopu naduvena, odmah se obratite servisu za laptopove!

naduvena baterija na laptopu

Drugo što treba navesti jeste kupovina jeftinih, da ne kažemo „kineskih“ baterija, kao zamena za originalne. Na Aliexpresu se mogu naći razne baterije za laptop i ljudi često da bi uštedli kupuje baterije sumnjivog kvaliteta.

I spoljni faktori mogu da dovedu do stanja eksplozije baterije na laptopu.

Ukoliko koristite laptop u neoptimalnim uslovima, ako je atmosfera vlažna i vruća ovo može da dovede do kratkog spoja koji će rezultirati pregrevanjem laptopa a time i njegovom eksplozijom.

Ne postoje strogo definisane situacije koje mogu da dovedu do eksplozije baterije laptopa. Činjenica je da ove baterije imaju nekoliko ćelija u sebi i ono što se zna je podatak da kada se jedna ćelija zagreje i eksplodira, to se prenosi na drugu ćeliju i onda se dešava lančani proces gde on dobija na snazi. 

Ako dođe do eksplozije baterije laptopa nemojte ga gasiti vodom, upotrebite aparat za gašenje požara.

Kako sprečiti eksploziju baterije laptopa

Jedina pravilna prevencija koja će sprečiti da dođe do eksplozije baterije je pravilno održavanje.

Korisnici olako shvataju bateriju kao jedan od delova koji je jednostavan, zamenjiv te se tako često i odnose prema njemu. Ne shvataju da se radi o delu laptopa koji je složen, i čijim rukovanjem i nemarnošću dovode sebe i svoje okruženje u opasnost od eksplozije. 

Vodite računa o tome da li je vaš laptop uvek priključen na punjenje dok se baterija nalazi u njemu. Nije preporučljivo puniti laptop više nego što je potrebno, kada se baterija napuni. Isto je i sa mobilnim telefonom.  

Nikada nemojte puniti laptop na podlogama koje su lako zapaljive.

Nemojte laptop puniti na krevetu koji je prekriven posteljinom ili krevetnim pokrivačem. Radi se o tekstilu koji može biti lako zapaljiv i brzo proširiti vatru na druge delove prostorije. Potrudite se da svoj laptop punite na površinama koje su dobri izolatori i koji će eventualno hladiti bateriju tokom procesa punjenja. 

laptop na krevetu

Korisno je imati uređaj stabilizacije snage između električne mreže i laptopa. Napajanje bi trebalo da ima osigurač. Na ovaj način će se, ako se pojavi viši napon, osigurač aktivirati i proces punjenja baterije laptopa prestati.

Uvek možete skinuti bateriju sa laptopa i isti direktno povezati sa električnom mrežom i tako raditi. Vodite računa da bateriju sklonite na suvo mesto sa optimalnom sobnom temperaturom.

Ako imate naviku da noću ostavite laptop da radi ili često zaboravite da ga isključite (zaspite za računarom) najbolje bi bilo da aktivirate opciju u operativnom sistemu za hibernaciju tako da računar uđe u stanje hibernacije ako detektuje da određeni vremenski period nema aktivnosti. Na ovaj način se čuva energija u bateriji a i sprečava se neželjeni incident do koga može doći.

Vodite računa o veku trajanja baterije vašeg laptopa. Ako je stara trebalo bi je zameniti. Kod nekih modela to možete i sami, a kod nekih morate potrežiti pomoć laptop servisa.

Ukoliko znate da je baterija stara trebali bi je skinuti sa laptopa i raditi na njemu tako što ćete biti direktno povezani sa električnom mrežom. 

Stare baterije vremenom gube svoja svojstva, menja se hemijska struktura unutar njih i samim tim postaju rizične za korišćenje. One ne poseduju više onaj nivo električne energije koje su imale kada su bile nove a isto tako često se i pregrevaju. 

Zaključak

Baterija laptopa je opasna koliko i bilo koji drugi električni uređaj (mikrotalasna pećnica, električni šporet ili možda fen za sušenje kose). 

Ukoliko pravilno upotrebljavate svoj laptop i pridržavate se specifikacija koje ste pročitali u upustvu koje ste dobili prilikom kupovine svog računara onda su šanse da dođe do neželjene situacije minimalne.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *