Laptop u doba pandemije: Čišćenje laptopa kao preventivna mera zaštite od korona virusa

virus

Kada se zemljaci nađu u tuđini ovaj susret često zna da se pretvori u kafanski provod i “šenlučenje”. Međutim, kada su zemljaci virus i sokoćalo načinjeno od čipova, njihova “lumperajka” može imati opasne posledice po ljude.

Kao i većina laptopova i korona virus je u naše balkansko sokače došao iz Kine. Svi pratimo zvanična saopštenja o tome koji su simptomi, kako zaštititi sebe od drugih i druge od sebe. Jer svako je potencijalni kliconoša, svako je potencijalno zaražen.

Da, pranje ruku je savet broj jedan, ali ništa menje važno za vašu i bezbednost vaše porodice i prijatelja jeste i da održavate svoj laptop čistim i slobodnim od zaraze.

Da vidimo zašto i kako je potrebno čistiti laptop kako bi se zaštitili od korona virusa. Važno je naglasiti da će vas dezinfikovanje i čišćenje laptopa od prašine učiniti sigurnijim i kada su u pitanju drugi virusi, ali i obezbediti da vaša mašina radi bolje, brže i stabilnije.

Kako se prenosi korona virus i kakve to veze ima sa čišćenjem laptopa

Nalazi 22 različite studije koje su do sada sprovedene pokazuju da korona virus može preživeti na metalu, staklu i plastiti od nekoliko sati, pa do čak devet dana. A, upravo su ovo materijali od kojih je napravljen svaki laptop.

S druge strane, veliki broj vlasnika laptopova nosi svoje kompjutere svuda sa sobom i radi u različitim okruženjima. Neki u manjim kancelarijama, drugi u većim u kojima ima dosta ljudi, a ima i onih koji vole da rade u kafiću ili restoranu. Podosta “kompjuteraša” kao svoje radno mesto koristi i različite habove i coworking prostore kroz koje svakodnevno prolazi veliki broj ljudi. A dovoljna je samo jedna zaražena osoba.

Naime, kada neka osoba govori iz njenih usta raspršuju se sitne, najčešće oku nevidljive, kapljice. One se nazivaju Fligeove kapi i mogu preći put od čak dva metra.
Ne, ovo ne znači da vas neko namerno kupa pljuvačkom dok priča. Ovo je nešto što je normalno i dešava se svakodnevno.

Sada zamislite nekoga ko ima virus korone.

Dok vi sedite za svojim laptopom i radite, ta osoba može stajati iza vas i, recimo, pričati telefonom ili se nakašljati. Iako ste okrenuti leđima i štiti vas naslon stolice, Fligeove kapi, pune virusa, putuju kroz vazduh i padaju po vašem računaru, a da toga niste ni svesni.

Još ako vam zaražena osoba priđe kako bi vam nešto objasnila i nešto radi na vašem računaru, verovatnoća da će ostaviti virus na njemu se znatno uvećava.

Da, to znači da, ukoliko je vaš laptop bio u direktnom kontaktu sa izvorom zaraze, i sam postaje potencijalni izvor zaraze za vas i vaše ukućane.

Zašto je potrebno čistiti laptop?
Zašto je potrebno čistiti laptop?

Takođe, virus može ući i u unutrašnjost laptopa gde će se izmešati sa prašinom i potencijalno uspeti da opstane i preti još duže. A pretpostavljamo da svi znate koliko se prašine može nakupiti u unutrašnjosti prenosivog računara. Na dalje, samo hlađenje koje vaš laptop ima može biti dovoljno da izduva virus napolje i ugrozi vas.

Zdravlje nije šala

Sreća u nesreći jeste da nije zabeležen nijedan teži slučaj ovog oboljenja kod dece ispod 15 godina. Kod mališana se ova bolest javlja sa blagim simptomima.

Ipak, vaš kompjuter može postati opasna zamka za vašeg supružnika, roditelje, brata, sestru, baku…

Zbog svega ovoga od izuzetne važnosti, pored preporučenih mera predostrožnosti (redovno i dugotrajno pranje ruku sapunom, dezinfekcija ruku, izbegavanje izlaganju izlučevinama organa za disanje, obraćanje lekarima u slučaju pojave simptoma ili kontakta sa zaraženim ili obolelim) važno je i da svoj laptop čistite na adekvatan način.

Složićete se da se sa zdravljem nije šaliti. Ni sa svojim, a naročito ne sa tuđim. Zato je neophodno da svi budemo odgovorni.

Znajte da je neophodno da pravite razliku između zaraženog (kliconoše) i obolelog. Kada je osoba zaražena, ona nema nikakve simptome i oseća se sasvim normalno. ALI, ovakva osoba, baš kao i oboleli, seje virus svuda oko sebe, a da to ni ne zna.

Ipak, samo bez panike. Prevencija i racionalno razmišljanje su pola zdravlja.

Ono što je za nas važno jeste da održavamo higijenu ruku, da ih peremo vodom i sapunom oko jednog minuta, i trljamo, trljamo, trljamo…

Ali, šta da radimo sa našim laptopovima? Njih baš ne možemo da trljamo sapunom pod mlazom tople vode…. Mislim, možemo, ali…

Laptop prevencija
Laptop prevencija

Kako se pravilno obavlja čišćenje laptopa

Kao prvo, veoma je važno da sebe dobro zaštitite od direktnog kontakta sa virusom. Efikasan način za to je korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji preparati koji sadrže alkohol, dizajnirani su tako da uništavaju mikroorganizme na rukama i/ili privremeno zaustavljaju njihov rast. Najefektivniji su rastvori koji sadrže 60-95 procentni alkohol.

Ovaj tip preparata efikasan je u odbrani od različitih virusa (grip, zika virus, SARS, korona virus, MERS…).

Kada se radi o čišćenju laptopa postoji nekoliko načina na koje to možete obaviti. Ono što je važno jeste da prvo preventivno isključite računar i otkačite ga sa punjača kako bi ste sprečili nastajanje nekog kvara. Ukoliko za to postoji mogućnost izvadite i bateriju iz svog laptopa.

Maramice za dezinfekciju

Ukoliko se pravilno koriste maramice za dezinfekciju mogu biti veoma efikasne u borbi protiv korona virusa.

Površine koje brišete, primarno tastatura, ekran i spoljna strana poklopca laptopa, potrebno je prvo očistiti od vidljive prljavštine ukoliko je ima, a zatim upotrebiti ove maramice.

Vodite računa da krpice i maramice ne ostavljate na sto nakon upotrebe ili ako to i učinite dezinfikujte mesto na koje ste ih odlagali, kako ne bi došlo do širenja virusa.

Nakon što laptop obrišete ovim maramicama ne treba da ga sušite, već prebrisane površine ostavite vlažnim onoliko vremena koliko je navedeno na uputstvu za upotrebu.

Pazite da, kada brišete tastaturu, ne stiskate previše kako ne bi došlo do izlivanja kapljica i njihovog ulaska u unutrašnjost računara, jer to može dovesti do kvara.

Takođe, nemojte koristiti papirne maramice ili ubruse jer su abrazivni i mogu dovesti do grebanja površine i ekrana laptopa.

Apple računare, kako je sam ovaj brend objavio, možete čistiti 70 procentnim izopopil alkoholnim maramicama ili Clorox dezinfekcionim maramicama bez rizika od oštećenja.

Čišćenje laptopa i korona virus
Čišćenje laptopa i korona virus

Čišćenje laptopa alkoholom

Druga opcija je da za čišćenje laptopa koristite medicinski alkohol. Nikako ga ne sipajte direktno na računar jer će takva praksa najverovatnije dovesti do oštećenja!

Umesto toga koristite mekanu krpicu, recimo flanelsku, koju ćete blago navlažiti alkoholom, a zatim njom istrljajte tastaturu, ekran i kućište laptopa.

Ne pritiskajte previše jer, na nekim modelima, može doći do skidanja boje sa plastičnih delova i zato budite pažljivi. Isto važi i za ekrane jer suviše energično brisanje može oštetiti zaštitni antirefleks sloj

Brisanje asepsolom

Umesto alkohola za čišćenje laptopa možete koristiti i asepsol. Imajte u vidu da ovaj rastvor u velikom procentu čini voda, a voda i elektronika nikada nisu dobra kombinacija.

Dakle, ne prskajte asepsol direktno na laptop već njime samo navlažite mekanu krpicu i zatim blago prebrišite svoj uređaj.

Najbolje je da asepsol koristite samo za čišćenje kućišta i ekran laptopa kako ne bi procureo ispod tastature.

Čišćenje prašine iz laptopa

Kao što smo već napomenuli, laptopovi skupljaju prašinu, a u njoj se mogu kriti i virusi.

Čišćenje prašine iz laptopa nije jednostavna stvar i zahteva da imate posebna znanja i pravi alat za ovaj posao. U suprotnom rizikujete mogućnost ozbiljnog oštećenja komponenti.

Ukoliko otvarate svoj laptop obavezno nosite zaštitnu masku kako bi ste izbegli izlaganje disajnih puteva prljavštini i mogućim virusima.

Za čišćenje prašine iz laptopa obično se koristi kompresovan vazduh kako bi se prljavština izduvala iz računara. Međutim, na ovaj način, ukoliko je prašina zaražena korona virusom, samo ćete opasne klice razbacati po čitavoj kući što nikako ne želite da uradite.

Kako bi se ovo sprečilo koriste se posebni mali usisivači koji bezbedno uklanjaju prašinu ne dovodeći do povećanja rizika.

Zapravo, uopšte nije preporučljivo da se sami upuštate u ovaj poduhvat i rizikujete, već je daleko bolje da čišćenje prašine iz laptopa prepustite stručnjacima servisa SveZaKomp koji imaju profesionalne alate za to. Čitav posao obično traje samo par sati, a ova usluga vam, po pristupačnoj ceni, omogućava da budete bezbedni i imate laptop koji radi savršeno.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button