Kako ubrzati Windows 10

Windows 10 predstavlja poslednju verziju popularnog i najrasprostranjenijeg operativnog sistema na svetu. Da bi uživali u konfornom radu u Windows 10 operativnom sistemu potrebno je da ga redovno održavate kako se ne bi desile situacije da uspori rad.

U ovom tekstu dobićete precizna upustva kako ubrzati Windows 10 i dobiti sistem koji radi brzo i precizno.

Vizuelni efekti u Windows 10 i njihov uticaj na rad procesora

Pravilo je da što je raskošnija grafika to će se više resursa samog računara trošiti na prikaz iste. Ne sporimo činjenicu da animacije i baršunasta grafika utiču na prijatan rad u operativnom sistemu, ali to znači da ćete trošiti više procesorske snage i radne memorije.

Zato, kako bi ste ubrzali Windows 10 uradite sledeće:

Idite u Advanced system settings / Settings u Performance sekciji / Tab Visual Effects / odaberite Custom i isključite stavke koje smatrate za nepotrebne

Ažuriranja aplikacija iz Microsoft Store-a

Ok je imati ažuriran Windows 10. Pre ili kasnije ova obavezna ažuriranja su neophodna kako bi imali bezbedan operativni sistem. Međutim, postoje i automatska ažuriranja aplikacija koje ste skinuli sa Microsoft Store-a a koja vam u određenom trenutku nisu potrebna. Svakako ne u trenutku kada radite neki ozbiljan posao i da tada postoji mogućnost da vam Windows uspori zbog automatskog ažuriranja. Vi imate mogućnost odlučivanja kada ćete ažurirati ove aplikacije.

Otvorite Microsoft Store / klikni na tri tačke u gornjem desnom uglu / Settings / Update apps automatically stavite na off

Brisanje nepotrebnih programa i podataka iz Windows 10

Sveže instaliran operativni sistem donosi brzinu u radu. To je taj osećaj kada sve prosto leti, kada se prozori otvaraju brzo, aplikacije takođe. Međutim, posle određenog vremena operativni sistem se uspori, a razlog tome je korišćenje neoptimalnih programa i njihovo loše podešavanje koje se nije kompatibilno sa samim operativnim sistemom.

Ovakva vrsta programa u početku radi sasvim brzo, međutim protekom vremena dolazi do njegovog usporavanja a to se očitava i na sam Windows 10. Ovakvi programi počinju da troše previše resursa i sve dovodi do celokupne slike da operativni sistem više ne radi kao što je radio ranije. Dolazi do gomilanja nepotrebnih podataka koje stvaraju ova vrsta programa.

Često su ovakvi programi u demo verzijama. Korisnik ih instalira i zaboravi na njih. Ovi programi ostaju na računaru i neretko rade u pozadini i troše sistemske resurse.

Kako bi ste stali na put ovakvim programima uradite sledeće: Idite u Control Panel / Programs / Uninstall a program i u listi programa možete videti listing svih instaliranih programa. Osim toga možete videti i frekventnost korišćenja svakog pojedinačnog programa i prema tome odlučiti koje programe da deinstalirate i tako dobijete više sistemskih resursa za udobniji i brži rad.

Isključite nepotrebne programe koji se podižu sa Windows 10

Kada startujete računar podiže se operativni sistem, a sa njim i neki od programa koji se nalaze na vašem računaru. Korisno je znati koji se programi podižu sa vašim operativnim sistemom. Nepotrebne programe treba isključiti što će svakako ubrzati vaš Windows 10.

Kako to uraditi?

Desni klik na Taskbar / Task Manager / Startup i isključite neželjene programe desnim klikom miša.

Čišćenje diska od nepotrebnih podataka

Operativni sistem Windows 10 generalno ima odličan alat za čišćenje hard diska. Alat se zove Disk Cleanup čija je funkcija da pronađe nepotrebne fajlove, instalacione fajlove, offline web stranice. Kada ih locira onda nudi i opciju i da ih obriše i na taj način dobijate dodatni prostor za korisne fajlove koje koristite u svom radu.

Otvorite Search / ukucajte Disk Cleanup i alat će se automatski pokrenuti

Defragmentacija hard diska

Ono što je karakteristično za hard disk je da vremenom podaci koji se nalaze na njemu budu razbacani bez reda pa je potrebno koristiti Defragmentaciju kao proces u kome će ti podaci biti smisleno složeni. Na ovaj način se ubrzava rad operativnog sistema. Ukoliko imate SSD hard disk onda je proces defragmentacije irelevantan pošto u njemu nema pokretnih delova.

Savet: Otvorite Search / ukucajte Defragment / Defragment and Optimize drives / pokrenite proces analize diskova a zatim i defragmentacije

Više RAM-a brži rad operativnog sistema

Staro pravilo koje postoji od kada postoje i računari. Ukoliko imate više RAM-a vaš operativni sistem će brže raditi. Operativni sistem Windows 10 koristi minimalno 2GB RAM memorije. Ipak, ukoliko imate više RAM memorije vaš operativni sistem će je koristiti i samim tim će brže raditi. Ukoliko koristite neke zahtevne operacije u svom radu, na primer renderovanje videa to će se svakako odraziti na rad vašeg operativnog sistema te je stoga potrebno imati dovoljno memorije kako bi sve radilo glatko.

Dakle, ukoliko posedujete mogućnost nadogradnje RAM memorije pojačajte svoj računar dodatnom memorijskom snagom

Prednost SSD hard diska nad klasičnim HDD diskom

Razlika između SSD hard diska i klasičnog HDD diska je jednostavna. SSD disk nema pokretnih delova i princip rada se svoji da električna struja protiče kroz stukturu hard diska i tako se skladište podaci. Klasičan HDD disk ima pokretne delove koji očitavaju i skladište podatke. Ovaj revolucionarni pristup SSD hard diska je doveo do toga da je on stabilniji i brži u radu za razliku od klasičnog modela. Kao što smo već naveli ukoliko posedujete SSD hard disk nije vam potrebna defragmentacija hard diska odnosno jako retko ćete je koristiti.

Prema tome, ukoliko posedujte mogućnost nadogradnje računara pređite na SSD diskove

Virusi i Malware

Dobro je poznata činjenica da virusi i malware mogu da prouzrokuju sporiji rad vašeg operativnog sistema, što je i manji problem za razliku od gubitaka podataka koje imate na svom računaru ili osetljivih podataka kao što su brojevi vaših kreditinih kartica ili šifara koje koristite na raznim servisima. Windows je za razliku od Linux operativnih sistema ili Mac OS-a uvek bio ekstremno izložen ovim malicionznim softverima.

Jedna od osnovnih stvari koja ide uz svežu instalaciju Windows 10 je i obavezna instalacija nekog antivirusnog softvera. Ovaj software mora biti uvek aktivan i redovno ažuriran kako bi imali optimalnu zaštitu svog operativnog sistema i vaših podataka.

Na tržištu postoje mnogo softverskih rešenja a na vama je da odaberete ono koje vam najviše odgovara i da ga koristite. U svakom slučaju uz Windows 10 operativni sistem korišćenje nekog antivirusnog i antimalwer programa je “must have”.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button