Kako očistiti laptop od virusa

Čišćenje laptopa, ili desktop računara, od virusa je posao za koji Vam treba i malo naprednije znanje od onog osnovnog za korišćenje računara.

E pa baš u ovom tekstu možete da pronađete najjednostavnije uputstvo koje Vam je potrebno da biste očistili laptop, ili desktop, od virusa.

Imajte u vidu da čišćenje laptopa od virusa može da krene i lošim putem, pa ukoliko imate osetljive podatke na računaru i ne želite da rizikujete, ili prosto nemate vremena, donesite Vaš računar u naš servis i mi ćemo obaviti kompletno čišćenje.

Sve što je komplikovanije od ovog uputstva zahteva i da računar pogleda ovlašćeno lice koje poznaje načine da očisti računar bez gubitaka podataka i bez opasnosti da se virus ponovo vrati ili preživi čišćenje.

Imajte posebno u vidu da neki uporni virusi zahtevaju reinstalaciju operativnog sistema, pa u tom slučaju na kraju ovog teksta možete pronaći i uputstvo za reinstalaciju Windowsa.

virus detektovan

Dakle, računar je zaražen virusom

Kako znate da je računar zaražen virusom? Računar koji je zaražen virusom počinje da radi sporo, pregreva se, programi koje ste do sada koristili su postali neupotrebljivi i velika je verovatnoća da fajlovi koje ste ranije otvarali više nisu upotrebljivi.

Dodatni simptomi su restartovanje računara usred rada, pa čak i slanje SPAM mejlova sa Vašeg mejla a da to niste slali Vi. U slučaju da virus šalje mejlove sa Vašeg računara Vi ćete verovatno dobijati Delivery failed mejlove koji Vas obaveštavaju da mnogi (verovatno na hiljade) mejlova nisu mogli da pronađu primaoce ili su odbijeni jer se sumnjiče na virus.

Evo kako očistiti virus sa računara

Čišćenje virusa sa laptop ili desktop računara jednostavno nije uvek pravolinijski proces. Postoji mnogo raskrsnica i postoji mogućnost da izgubite neke fajlove ili čak cele programe (ako ih je virus zarazio).

Napomena: U slučaju da ste koristili krekovane programe, možda ste ih Vi instalirali ili je to neko drugi uradio za Vas (npr. komšijin mali ili rođak koji se razume u računare) velika je verovatnoća da ste virus dobili upravo preko tih programa i da ti programi više neće raditi nakon čišćenja. Ukoliko ste sa tim programima započeli neki projekat, bekapujte sve važne podatke kako ih ne biste izgubili.

Čišćenje virusa korak 1: Instalirajte antivirus program

Antivirus program služi da skenira računar i tako pronađe fajlove i programe koji su zlonamerni, zatim da ih smesti u karatin ili obriše.

Takođe, većina antivirusa poseduje i mogućnost da proaktivno prati Vaš rad i sajtove koje posećujete i tako blokira zlonamerne pokušaje izvršavanja skripti kroz browser koje tokom Vašeg rada mogu da se pojave.

U koraku 9. pogledajte preporuku za sigurni browser koji blokira izvršavanje skripti, praćenje i pokretanje iskačućih prozora u pozadini rada.

Generalno ne postoji loš antivirus, pa koji ćete odabrati zavisi od Vas. Ako tražite besplatni antivirus, predlažemo da probate Bitdefender.

Bitdefender ima svoju besplatnu verziju, može da se koristi kod kuće ili u firmi, kao i na Windowsu tako i na Mac računarima. Ono što je bitno je da Vam za rad na firminom računaru treba plaćena verzija.

Ovde preuzmite svoju besplatnu verziju za Windows, Mac ili možda čak Android:

Potrebno je da preuzmete antivirus, instalirate, registrujete se i pokrenete skeniranje računara (skeniranje radite u koraku 6).

Obavezno uradite update antivirus softvera da bi program dobio sve najnovije definicije virusa i tako bio efikasniji.

Imajte u vidu da su svi ovi koraci jednostavni i logični pa Vam neće biti teško da ih obavite samostalno. Ovo je i mali test za Vas odmah na početku, jer ako budete imali problem sa samom instalacijom antivirusa, verovatno je potrebno da kontaktirate naš servis koji će čišćenje računara obaviti za Vas.

Čišćenje virusa korak 2: Isključite internet na računaru

Zašto je bitno da isključite internet, odnosno da računar ne bude povezan sa internetom?

Virus obično radi tako što snima šta radite (npr. unosite lozinku za mejl, za Facebook, za Vaš sajt…) i te podatke šalje trećem licu (hakeru) koje te podatke zloupotrebljava. Na taj način se kradu i podaci kreditnih i platnih kartica.

Virus može da uključi i kameru na Vašem računaru a da vi toga niste svesni (neće se upaliti ona lampica da je kamera aktivna) i snima Vas. Neke poznate ličnosti su imale upravo ovaj problem, pa su bile i ucenjene da plate hakeru određenu svotu novca da privatni snimci ne bi procureli u javnost.

Kada računar više nije na internetu, virus više ne može da šalje podatke trećem licu i otkriva vaše privatne informacije.

Čišćenje virusa korak 3: Uđite u Safe Mode

Safe mode je posebno stanje računara gde se Windows pokreće ali samo sa minimalnim okruženjem, odnosno ne pokreću se svi programi.

Većina virusa radi tako što pokreće svoje procese zajedno sa pokretanjem operativnog sistema. Sada kada ste pokrenuli Windows u sigurnom modu, procesi koje virus kontroliše nisu pokrenuti i lako možete obrisati virusne fajlove.

Čišćenje virusa korak 4: Obrišite privremene (temporary) fajlove

I dalje ste u Safe Modu, ne zaboravite.

Ovo nije garancija, ali većina virusa radi iz privremenih fajlova koji se pokreću sa sistemom. Evo kako da ih obrišete:

Otvorite File Explorer, kliknite desnim klikom na particiju sa koje želite da obrišete privremene fajlove (npr. particija, drive C:), a zatim odaberite opciju Properties:

Kliknite sada na dugme Disk Cleanup:

Ovde sada štiklirajte Temporary files, ali možete štiklirati i druge fajlove za koje ste sigurni da Vam nisu potrebni. Nakon toga kliknite na dugme OK.

Windows će zatim obaviti brisanje privremenih fajlova za korisnika računara.

Preporučujemo da isto obavite i za sistemske fajlove, pa je potrebno da kliknete na dugme Clean up system files i tu ponovo odaberete (štiklirate) opciju Temporary files.

Čišćenje virusa korak 5: Obrišete sumnjive programe

Još uvek ste u Safe modu pa lako možete ukloniti bilo koji program koji Vam je sumnjiv. Kliknite na Start dugme, odaberite aplikaciju Add or remove programs.

Pregledajte koje sve programe imate na računaru, pa uradite sledeće:

 1. Ako ste instalirali neki program i svesni ste da su problemi počeli nakon instalacije tog programa, obrišite ga.
 2. Ako ste instalirali neki “krekovani” program, obrišite ga.
 3. Ako u spisku programa vidite neki program koji niste vi instalirali i deluje sumnjivo, obrišite ga.

Napomena: Nemojte brisati Windows update aplikacije koje je Windows instalirao kao podršku za druge programe.

Čišćenje virusa korak 6: Pokrenite skeniranje računara antivirusom

Pokrenite sada antivirus program i skenirajte računar.

Potrebno je da otvorite Bitdefender i kliknete na opciju System Scan da biste pokrenuli skeniranje računara.

Ukoliko imate neki drugi antivirus program, pokrenite skeniranje onako kako se to radi u tom programu koji imate.

U zavisnosti od toga koliko fajlova imate na računaru, ovo može potrajati pa sačekajte da se proces završi do kraja.

Bitdefender radi prilično lepo i obrisaće viruse bez puno pitanja.

Ovo može biti problematično ako imate programe koji sadrže virus. Pa ćemo još jednom ponoviti da ukoliko imate programe koji su “krekovani” a u njima imate i važne projekte ili dokumenta, potrudite se da sačuvate važne podatke pre skeniranja.

Ne preporučujemo da ih kopirate zajedno sa programom, jer ćete tako kopirati i virus. Probajte da izvučete samo finalne dokumente i nadajte se da u njima nema virusa.

Čišćenje virusa korak 7: Restartujte računar

Nakon što ste sproveli sve prethodne korake, restartujte računar i vratite se ponovo u normalni radni mod (do sada ste radili u Safe mod-u).

Pregledajte računar i način na koji radi. Ako primećujete da i dalje nešto nije u redu, pokrenite novo skeniranje.

Ukoliko nedostaju programi koje ste pre čišćenje virusa imali na računaru, to znači da su ti programi sadržali virus, pa imajte u vidu sledeće preporuke:

 • Ukoliko su ti programi bili krekovani, nemojte ih ponovo instalirati
 • Ukoliko su ti programi bili legalno instalirani, možete ih ponovo instalirati preuzimanjem sa zvaničnog sajta u sledećem koraku
 • Ukoliko su ti programi bili legalno instalirani, ali imate njihovu kopiju na USB-u ili DVD-u, nemojte ih instalirati sa tih diskova, već ih preuzmite sa zvaničnog sajta i tako instalirajte (u sledećem koraku).

Čišćenje virusa korak 8: Vratite računar na internet

Sada bi Vaš računar trebalo da radi ispravno i bez problema pa ga možete ponovo uključiti na internet.

Ukoliko su neki programi uklonjeni tokom čišćenja jer su sadržali virus, sada ih možete ponovo instalirati iz njihovih zvaničnih izvora.

Čišćenje virusa korak 9: Reinstalirajte internet pregledače

Internet pregledač, ili internet browser, je često ulaz za viruse koji preko interneta mogu doći do Vašeg računara.

Iako je Vaš računar sada čist, preporučujemo da bekapujete obeleživače (engl. bookmarks), obrišete pregledače i instalirate ih ponovo tako što ćete ih preuzeti iz zvaničnih izvora, zapisaćemo linkove:

Ukoliko se bavite programiranjem ili je Vaš posao da često posećujete čak i sumnjive sajtove, preporučujemo korišćenje Brave browsera koji blokira izvršavanje skripti i pop-up prozora u pozadini rada:

ČIšćenje virusa korak 10: Promenite sve lozinke

Iako je ovo poslednji korak, izuzetno je bitan.

Virusi često snimaju sve lozinke koje unosite na Vašem računaru, a da bi Vam bilo jasnije koliko je to opasno, zapisaćemo primere:

 • lozinke za Vaše mejlove (da bi slali SPAM u Vaše ime)
 • lozinke za vaš nalog u banci (da bi pristupili i prebacili novac)
 • CVV kod i broj Vaše kartice sa kojoj ste nešto platili preko interneta (jasno je zašto)
 • lozinke za društvene mreže (Facebook, Instagram…)
 • lozinka za računar
 • sve druge lozinke koje unosite

Zbog toga je bitno da pažljivo i temeljno izmenite sve lozinke i postavite nove lozinke. Nemojte preskočiti ovaj korak.

Ukoliko i dalje imate problem sa virusima

Postoje uporni virusi koje nije lako očistiti i za koje se mora čak uraditi kompletna reinstalacija operativnog sistema. U slučaju da je kod Vas problem i dalje prisutan, bekapujte sve važne podatke i uradite reinstalaciju operativnog sistema po našem uputstvu.

Nakon čiste instalacije mala je verovatnoća da će virusi preživeti.

U slučaju da nemate iskustva sa čišćenjem, bekapovanjem, reinstalacijom sistema ili jednostavno nemate vremena da se time bavite samostalno, donesite Vaš desktop ili laptop u naš servis i mi ćemo obaviti sve što je potrebno da bi Vaš računar ponovo radio ispravno.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button