Kako da znate da li vaš kompjuter ima virus?

virus na kompjuteru

Sumnjate da ste “zakačili” virus? Ne, ne misllimo na “onaj” virus (nećemo ni da ga pominjemo), ovde se radi o komjuterskom virusu 🙂

Ako i jeste, ne brinite, čišćenje virusa će to da reši. Objasnićemo u ovom tekstu šta možete da uradite i kako.

Kompjuterski virusi su programirani tako da ih prosečan korisnik računara teško prepozna i otkrije.

Maliciozni (zlonamerni) programeri (poznatiji kao hakeri, krekeri ili lameri) koji stvaraju kompjuterske viruse imaju cilj da spreče lako otkrivanje i uklanjanje kompjuterskih virusa iz računara koji je inficiran.

Ponekad je lako otkriti da vam je kompjuter zaražen virusom (na primer ransomware program koji služi ucenjivanju vlasnika računara gde se dobija poruka da je računar zaražen i traži se novac za vraćanje podataka).

Međutim, više je onih vrsta kompjuterskih virusa koji su sakriveni i teže se otkrivaju od strane korisnika računara.

Koje su vrste virusa sa kojima možete imati posla

haker

Termin “kompjuterski virus” je nastao 1981. godine a odnosi se na program koji ubacuje svoj kod u druge programe, aktivira se i na taj način se virus širi.

Postoji razlika između samih virusa a zavisi od svrhe zbog koje su ti virusi nastali. Ovde govorimo o razlici između sledećih programa:

  • virusi
  • crvi (worms)
  • trojanci
  • spyware
  • adware
  • ransomware

Virus se aktivira na taj način što aktivirate virusni program koji se već nalazi na računaru (na hard disku) ili sa USB-a odnosno CD-a.

Glavna karakteristika virusa je da su oni “tihi” , sakriveni i teže tome da ne budu otkriveni. Virus se nađe na računaru, zarazi druge programe i posle određenog vremena nastaju vidljivi problemi. 

Prvi virusi su bili izuzetno destruktivni, prouzrokovali bi brisanje podataka ili fizičko oštećenje računara.

Međutim, u poslednje vreme virusi se kreiraju kako bi krali lične podatke korisnika, a podaci se odnose na šifre i podatke vezane za bankovne račune.

Crvi (worms) oni se šire sa kompjutera na kompjuter i zatim se aktiviraju. Često zbog brzine umnožavanja mogu da izazovu probleme sa konekcijom na internetu

To znači, ako Vam je internet konekcija odjednom usporila moguće da ste “zakačili crva” 🙂

Trojanci su kreirani u svrhu da onome koji ih je napravio zarade pare putem lažnih transakcija. Ima i trojanaca koji će vam ukrasti lične podatke.

Spyware je softver koji špijunira vaš kompjuter. On krade šifre i lične podatke vlasnika računara.

Adware će vas preplaviti neželjenim reklamama koje će vam iskakati na ekranu. 

Ransomware (ransom – otkupnina) će enkriptovati vaše lične podatke i da bi se podaci dekriptovali i vratili vlasniku on mora da plati njihov otkup. 

Jedan od zanimljivih slučajeva ransomware se desio u gradskoj upravi u Novom Sadu kada je enkriptovano više od 50 terabajta podataka i traženo da se otkup plati u bitcoinima. 

Koji su najčešći znaci da vam je kompjuter zaražen virusom

user name password

Postoji zaista mnogo znakova koji mogu ukazivati da je vaš kompjuter zaražen nekom vrstom virusa. Mi ćemo vam ovde ukazati na neke od njih tako da ih možete prepoznati.

1. Problem sa Antivirusnim softverom

Neki od virusa su u stanju da vam isključe antivirusni softver. Na ovaj način dobijaju direktan pristup vašem računaru. Ukoliko primetite da vam se antivirus gasi sam od sebe ili da ne možete da ga uključite ručno ovo je znak da je vaš kompjuter zaražen.

2. Kompjuter se usporio

Ukoliko ste primetili da vam se kompjuter u poslednje vreme usporio to može biti jedan od znakova da je on zaražen virusima ali ne mora nužno to i da znači. 

Postoje i drugi uzroci koji mogu da dovedu do usporenja kompjutera (problem može preterana potrošnja resursa memorije ako ste korisnik Chrome pregledača ili uzrok može biti kvar hardvera).

Proverite svoj računar i ako nema problema koji se tiču harvera i preterane upotrebe resursa od strane softverskih programa onda je se najverovatnije radi o virusu.

3. Nestanak podataka sa računara bez traga

Da li ste nekad čuli za pojam “Ransomeware“? Ako niste radi se o softveru koji enkriptuje vaše lične podatke i zaključava ih. Nakon toga se traži otkupnina za njihovo otključavanje plaćanjem najčešće bitcoinima. 

Ova vrsta napada se odvija jako brzo i ako do nje dođe neće vam pomoći ni najbolji anitivirusni program na svetu. Jedina zaštita od ovakvog vrsta napada je redovno pravljenje sigurnosne kopije vaših osetljivih podataka (backup podataka). 

4. Primetili ste vam je internet užasno spor

Ukoliko primetite da vam se internet usporio a nema razloga za to, onda vam je kompjuter najverovatnije zaražen virusom. Većina malvera blokiraju pristup internetu kako bi obeshrabrili korisnika da skine antivirusni program za uklanjanje virusa. 

5. Instalirani programi ne rade kako treba

Često će vam se dešavati da programi koje imate instalirane na vašem računaru ne rade ili da u toku njihovog rada dolazi do rušenja istih. Razlozi za ovo se mogu kriti od problema u hardveru ali svakako jedan od razloga može biti i prisustvo virusa. 

6. Plavi ekran smrti

plavi ekran smrti

Ukoliko vam se nekad desilo da doživite plavi ekran smrti (Blue Screen of Death) na vašem računaru onda sigurno znate o kakvom se problemu radi. Ovde se radi o tome da virus može ozbiljno da ošteti vaš računar.

Doduše, uzrok plavog ekrana smrti može biti i loš drajver koji ste slučajno ili namerno instalirali za neku od komponenti računara. U svakom slučaju, servis računara Sve za komp rešava ovakve probleme.

7. Prozori koji iskaču

Ukoliko surfujete internetom i odjednom vam se pojavi iskačuća reklama, to može ukazivati na postojanje adware-a. Možete biti sigurni da se radi o njemu ako iskakanje prozora sa reklamama postane učestalije i izmakne se kontroli. Ova vrsta problema vam nudi promotivni materijal i inficira dokumenta na vašem računaru. 

Šta raditi ako primetite znake virusa

Ukoliko ste primetili da neki od prethodnih znakova da je vaš računar zaražen virusom, evo nekoliko uputstava koje bi trebali da pratite kako bi sprečili eventualnu štetu koju virusi mogu da izazovu.

– Nema panike. Panika može samo da dovede do veće štete nego što ona trenutno jeste. Smirite se i racionalno postupajte.

– Prekinite vezu sa internetom

– Ukoliko ste povezani na LAN mrežu prekinite je

– Pre preduzimanja bilo koje akcije napravite rezervnu kopiju svih važnih podataka (backup podataka) na neki spoljni medij (hard disk, USB fleš, DVD itd).

To naravno ako je bekap uopšte moguć na standardni način. Često kad se kompjuter zarazi virusom ne možete sami napraviti bekap, već morate odneti računar u servis računara.

– Instalirajte antivirusni program ukoliko ga nemate instaliranog

– Nadogradite antivirusni program sa najnovijim dopunama. Vodite računa da dopunu odnosno apdejt antivirusnog programa uradite sa nekog drugog računara iz razloga što ako se povežete na internet sa vašeg (zaraženog) računara virus može ovu akciju upotrebiti opet protiv vas a vama je cilj da to sprečite

– Zadnji korak je skeniranje kompletnog operativnog sistema vašeg kompjutera

Šta raditi ako posle skeniranja nema pronađenih virusa

Ako posle skeniranja vašeg računara antivirusnim softverom nema tragova virusa onda imamo nekoliko mogućnosti.

Prva je da je problem možda u neispravnom hardveru ili softveru na vašem računaru.

Druga da Vaš antivirusni program nije baš najbolji, ili nije ažuriran na najnoviju verziju. Nisu svi antivirus programi isti.

Treće, uradite nadogradnju vašeg Windowsa zadnjim dopunama, uklonite sumnjivi softver sa vašeg računara i očistite hard diskove od suvišnih fajlova.

Na kraju, ponekad i kada sve navedeno uradite i dalje postoji problem, koji se tada najčešće jedino može rešiti reinstalacijom sistema.

Šta raditi ako posle skeniranja ima virusa na vašem kompjuteru

Ukoliko je antivirusni program koji ste instalirali pronašao virus na vašem računaru onda je dovoljno da pratite uputstva koja vam antivirus predlaže. To može biti permanentno uklanjanje virusa sa računara ili njegovo smeštanje u karantin u okviru antivirusnog softvera.

U određenim slučajevima možda će vam biti potrebno da instalirate dodatni antivirusni softver kako bi povratili oštećene podatke. 

Ako je vaš računar zaražen virusima koji se ne mogu ukloniti pomoću antivirusnog programa, tada ćete imati situaciju da je potrebno ukloniti (obrisati) fajlove sa računara ručno. 

To može biti opasno ako su u pitanju sistemski fajlovi. Ako Vam se desi ova situacija možda je najbolje da odnesete računar na čišćenje od virusa u neki servis računara.

Kako postupiti u slučaju Ransomeware-a

ransomware

Ako ste žrtva otkupnine i na ekranu se pojavila poruka da morate u određenom roku da se javite na određeni broj telefona ili će u suprotnom vaši podaci biti obrisani, prvo što je potrebno da uradite je da se smirite. Ovi programi su dizajnirani da stvore paniku, da žurite i ne daju vam vremena za razmišljanje. 

Isključite vaš računar i pozovite kvalifikovanog stručnjaka da vam pomogne.

Bitno je da ne komunicirate sa ovakvom porukom iz razloga što bilo kakva interakcija sa njom dovodi do još većeg inteziteta inficiranja vašeg računara. 

Zaključak

U slučaju da ste uklonili viruse sa vašeg računara ostaje vam da se ponašate odgovorno i unapred sprečite situacije koje mogu da dovedu do pojave novih virusa na vašem kompjuteru. 

Ako vam ništa od prethodnog nije pomoglo došao je trenutak da se obratite stručnom servisu računara koji će vam pomoći da rešite svoj problem.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button