Kako da ubrzam i pojačam WiFi internet, 10 načina koji sigurno rade

Svi volimo da surfujemo i da internet radi brzo. Postoji nekoliko načina da se pojača WiFi konekcija u kući ili firmi i mi smo te načine opisali ovde u tekstu.

Morate znati da nije moguće da Vaš internet bude brži od propisane brzine koju ste dobili u paketu Vašeg internet provajdera. Međutim, to ne znači da treba da bude sporiji.

Takođe, na brzinu interneta može da utiče i ispravnost vašeg računara ili laptopa. Na primer, ako pomerate laptop i pri tome vidite da WiFi signal opada (možete ispratiti na WiFi ikonici na računaru) to može da znači da imate problem koji mora da se popravi u servisu.

Ukoliko ste primetili da se to dešava i na Vašem računaru, možete potražiti pomoć ili pitati naš servis:

Za sve druge situacije, kada ste sigurni da Vaš računar radi ispravno, možete da delujete i popravite brzinu interneta samostalno u Vašem domu ili firmi. Evo kako da to uradite:

WiFi ubrzanje 1: Položaj rutera za bolji signal

Položaj rutera je bitan za brzinu interneta. Ako ste ruter postavili negde gde Vam neće smetati i postoje fizičke prepreke između računara i rutera, signal će biti slab.

Naravno, ne treba da postavite ruter u sred kuće gde ćete ga zaobilaziti i gde će Vam smetati, ali nađite prigodno mesto. Evo saveta:

 1. Postavite ruter što bliže računaru, odnosno mestu odakle najčešće koristite laptop i druge uređaje
 2. Ne dozvolite da se između računara i rutera nalaze 2 ili 3 zida, orman, plakar, kuhinja
 3. Ako ne možete drugačije, neka između računara i rutera bude najviše 1 zid
 4. Nemojte držati ruter u podrumu (jeste da je zgodno ali signal će biti slab na spratu)
 5. Nemojte držati ruter u ormanu ili nameštaju (jeste da je zgodno ali nije praktično)
 6. Idealna situacija je da između rutera i računara ne postoji fizička prepreka
wifi signal ubrzanje

Ukoliko ste ruter namerno držali u nekom kutku jer smatrate da zrači i da ćete tako smanjiti ovakvo zagađenje, ipak ga pomerite na neko prigodnije mesto, ali ga gasite noću dok spavate. Tako će Vam signal biti jak i bićete sigurni kada spavate – onda kada je ljudski imunitet slabiji.

WiFi ubzanje 2: Uradite update rutera ili zamenite ruter novijim

Svaki uređaj koji koristi određeni softver oslanja se na protokole i način rada koji mu taj softver postavlja. Da bi uređaj radio lepo i da bi uvek bio ažuran u skladu sa razvojem tehnologije, potrebno je da povremeno bude update-ovan.

ruter update

Postoji mnogo rutera, ali procedura je obično i gotovo uvek ovakva:

 1. Pristupite Vašem ruteru (IP adresa za pristup se nalazi u uputstvu koju ste dobili od Vašeg internet provajdera)
 2. Ulogujte se sa korisničkim imenom i lozinkom koju ste dobili od provajdera
 3. Potražite opciju koja obično glasi Update router ili Update Firmware
 4. Kliknite na opciju da se pokrene update i ispratite proceduru koja će biti ispisana na ekranu
 5. Na kraju će biti potrebno da uradite restart rutera (kod većine rutera to ide automatski)

Ukoliko nema novog ažuriranja, a vi koristite isti uređaj već par godina, kontaktirajte Vašeg internet provajdera i raspitajte se koja je procedura da dobijete noviji uređaj.

WiFi ubrzanje 3: Kupite jaču (eksternu) WiFi antenu ili WiFi repeater

eksterna wifi antena

Svi ruteri obično dolaze sa slabom antenom jer su provajderi gledali da pronađu najjeftiniji uređaj koji će radi optimalno ispravno. Sećate se da ste ruter dobili za 1 dinar verovatno.

Snaga takvih antena je oko 3–5 dBi, pa polako istražite koji uređaj možete kupiti sa jačim signalom.

Bitno je da pre kupovine proverite da li na Vašem ruteru može da se povezuje eksterna WiFi antena. Ukoliko antena na ruteru nije fiksna ili postoji ulaz za antenu, možete dodati jaču antenu koja će pojačati WiFi signal.

Proces montaže eksterne WiFi antene je jednostavan, prosto odvrnite postojeću (ako može da se odvrne, pitajte provajdera ako niste sigurni) i zavrnite novu.

Cena ovih antena kreće se do 2000 dinara u zavisnosti od jačine i proizvođača.

Drugi, malo skuplji način je kupovina WiFi repeater-a (repetitor). Ovaj uređaj preuzima signal sa rutera, pojačava ga i širi dalje. Na primer, ruter je u jednoj sobi, repeater postavite u hodniku odakle se širi dalje i dopire do sobe koja pre toga nije bila pokrivena ili je imala slab signal.

wifi repetitor

Montiranje repeater-a je prosto, ali podešavanje zahteva malo više pažnje i praćenje uputstava koja ćete dobiti.

Cene ovog uređaja kreću se od 3.500 do oko 9.000 dinara.

WiFi ubrzanje 4: Zaključajte WiFi i nemojte da ga koristi bilo ko

Ukoliko to već niste uradili, obavezno zaključajte Vašu WiFi mrežu (da može da joj pristupi samo neko sa lozinkom). Uputstvo za zaključavanje dobili ste uz uređaj, ali ukoliko ste ga izgubili, većina provajdera ima na svom sajtu detaljna uputstva sa slikama i opisima ove procedure.

Ukoliko mreža nije zaključana, bilo ko može da pristupi i koristi Vaš Wifi zbog čega internet radi sporo. I ne samo to, ovo čak može biti jako opasno ukoliko neko pristupi internetu preko Vaše mreže i hakuje sajt neke banke ili koristi kradene kartice (primer), policija će pokucati na Vaša vrata.

Evo nekoliko saveta:

 • Koristite složenu lozinku koja sadrži mala i velika slova
 • Koristite lozinku koja sadrži i brojeve pored slova
 • Koristite lozinku koja sadrži i simbole (!”#$%&/() pored brojeva i slova
 • Nemojte davati lozinku za WiFi nepoznatim licima
  Ukoliko dajete lozinku komšiji privremeno samo, promenite je sutra kada je rekao da mu više ne treba
 • Ukoliko dajete lozinku gostima, promenite je kada gosti odu
 • Nemojte koristiti Vaš broj telefona kao lozinku
 • Nemojte koristiti Vaš datum rođenja kao lozinku

Da biste shvatili bitnost ovoga, ponovićemo da ukoliko neko uradi nešto loše preko Vašeg interneta, svi tragovi vode do Vas.

WiFi ubrzanje 5: Prebacite se na manje opterećeni kanal

WiFi kanali su kao saobraćajne trake na autoputu. Većina provajdera isporučuje ruter koji su podrazumevano na 1. ili 6. kanalu, pa ukoliko je cela Vaša zgrada kod istog provajdera velika je verovatnoća da ste svi na istom kanalu.

U ovakvoj situaciji taj kanal je preopterećen i može da radi usporeno. Zato je potrebno da otvorite WiFi podešavanja rutera i testirate neki drugi kanal.

Evo kako da to uradite:

 1. Pristupite Vašem ruteru (IP adresa za pristup se nalazi u uputstvu koju ste dobili od Vašeg internet provajdera)
 2. Ulogujte se sa korisničkim imenom i lozinkom koju ste dobili od provajdera
 3. Potražite opciju koja obično glasi Chanel ili Kanal
 4. Odaberite bilo koji drugi kanal
 5. Sačuvajte podešavanja i sačekajte da se ruter restartuje
 6. Testirajte danas-sutra da li WiFi radi brže, promenite kanal ponovo ako ne radi brže

Da biste ubrzali odabir kanala, i tačno znali koji kanal nije opterećen. Možete na telefonu instalirati aplikaciju kao što je WiFi Analyzer (open-source) i dobiti sve rezultate na jedan klik.

wifi analyzer android

Kada instalirate ovu aplikaciju uz par klikova možete skenirati stanje i videti koji kanali se najviše koriste. Na osnovu toga možete odabrati onaj koji je manje opterećen.

WiFi ubrzanje 6: Provajder možda šalje loš signal

Ukoliko ste sigurni da ste sve uradili kako treba, ali i dalje imate signal slabiji od očekivanog, postoji velika mogućnost da internet signal koji dolazi od Vašeg provajdera do Vašeg rutera nije dovoljno jak.

E sada, ovde postoje i prodajne fore koje provajderi koriste. Na primer, Vaš paket koji ste kupili verovatno glasi da imate neograničeni internet do 50 MB/s (ovu brzinu navodimo samo kao primer).

Ovo “do” je ključno jer to upravo znači da možete imati do brzine koja je propisana za Vaš paket ali u praksi to može značiti 20, 30, 40, nekada i čak 50 i često ne baš 50 MB/s.

Ako pročešljate ugovor videćete da ne postoji garancija da ćete uvek imati 50 MB/s. U savetu broj 7. možete videti kako da izmerite brzinu Vašeg interneta.

Ovo generalno znači da ako planirate da imate makar uvek 50 MB/s, planirajte i da kupite paket od 100 MB/s jer će to taman biti od 50-70 MB/s.

Ukoliko ipak imate konstantnih 10 i to traje iako ste kupili paket od 50-100 MB/s, pozovite provajdera i budite uporni da provere stanje, da dođu na adresu i izmere brzine.

Verovatno će promeniti ruter, daće Vam noviji, pregledaće kablove, možda čak i u zgradi ili kući i nešto će sigurno unaprediti ukoliko budete uporni i istrajete.

U slučaju da provajder nije zainteresovan, a Vi ste definitivno nezadovoljni, promenite provajdera.

WiFi ubrzanje 7: Sporo radi WiFi zbog problema na računaru

Evo kako ćete to najbolje proveriti. Ako koristite laptop, probajte da izmerite brzinu interneta dok ste povezani na WiFi mrežu. Gledajte da postavite laptop negde bliže ruteru pri tome.

Brzinu možete izmeriti na Google pretrazi, ukucajte “speed test” i kliknite na dugme Run Speed Test:

Google će izmeriti brzinu za download i za upload.

Zabeležite te podatke negde sa strane, a zatim povežite računar na internet koristeći mrežni kabl i ponovo izmerite.

Ukoliko su merenja drastično drugačija jedna od drugih (preko WiFi-a i preko kabla) definitivno postoji problem u WiFi povezivanju – ako je internet mnogo brži preko kabla, a sporiji preko WiFi-a.

Problem može biti u ruteru, na primer deo koji kontroliše bežični signal nije ispravan. U ovom slučaju kontaktirate internet provajdera kao što smo opisali u prethodnom savetu.

Ili problem može biti u računaru, odnosno u modemu na laptopu. U ovom slučaju kontaktirajte naše servisere i zakažite pregled laptopa.

WiFi ubrzanje 8: Usmerite signal koristeći materijal koji svaka kuća ima

Ne znamo da li je neko potvrdio da ovo stvarno radi, ali u teoriji ima smisla.

Ideja je da signal koji se rasprostire od antene u svim pravcima usmerite samo u jednom pravcu, odnosno u pravcu Vašeg računara.

Potrebno Vam je:

 1. Jedna prazna limenka od soka ili nekog drugog pića
 2. jedan skalper ili oštar nožić (pažljivo molimo Vas)
 3. parče trake
 4. i jedne makaze

Važna napomena: Skalper, nožić, makaze i oštre ivice limenke mogu da nanesu teške povrede i duboke posekotine. Budite pažljivi i obavezno uradite ovo zajedno sa roditeljima ukoliko ste mlađi od 18 godina.

Pozajmili smo i jedan video sa Youtube-a koji objašnjava ovu proceduru:

WiFi ubrzanje 9: Postavite ruter što dalje od drugih električnih uređaja

Mikrotalasna pećnica, električna rerna, frižider, zvučnici, električni adapter, televizor, novogodišne sijalice i drugi električni uređaji mogu da ometaju signal. Za mikrotalasnu znam sigurno da može i potvrđujem.

Potrudite se ukoliko je to moguće, da ruter bude dalje od drugih električnih uređaja i da se između računara i rutera ne nalaze električni uređaji.

Ljudi obično drže rutere pored TV-a, iza TV-a i tu oko TV-a jer dotle obično dolazi kablovski kabl kroz koji prolazi i internet signal. Probajte da uradite drugačije i kupite duži mrežni kabl, antenski kabl i povežite ruter tako da bude dalje od TV-a.

Ukoliko uradite tako, sigurno ćete videti poboljšanja u signalu.

WiFi ubzanje 10: WiFi Mesh za velike kuće i firme

Šta je WiFi Mesh? To je sistem od više WiFi uređaja koji su međusobno povezani i obezbeđuju dobru pokrivenost u celom Vašem domu, firmi i prostoru. Takođe, sadrži i mere stabilizacije i pravilne upotrebe signala za sve uređaje koji pristupaju ovoj mreži.

wifi mesh

Ovakav sistem dostupan je i kod domaćih provajdera i cene baš i nisu male. Potrebna su najmanje dva mesh uređaja gde priključak svakog dodatnog košta oko 5.000 uz mesečno iznajmljivanje koje košta oko 300 dinara.

Ovavke sisteme obično koriste firme i tržni centri, ali ako imate veliki dom i želite WiFi u svakom kutku doma i dvorišta, pozovite Vašeg provajdera i raspitajte se.

Nekada nisu krivi računar i provajder

Postoje neke retke situacije gde zaista krivac za spor internet nije Vaš računar. Postoje i izolovani (nepotvrđeni) slučajevi gde čak nije kriv ni Vaš provajder. U ovavkoj igri sudbine, krivac možete da budete baš Vi.

Ukoliko opterećujete signal preuzimanjem velikih fajlova, igranjem online, strimovanjem filmova, internet će definitivno biti spor.

Krivci mogu biti i Vaši ukućani ili kolege, koji rade to isto dok se vi pitate zašto je internet spor baš onda kada Vam je najpotrebniji.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button