Kako da sprečite pregrevanje laptopa i produžite životni vek svoje mašine

kako da sprečite pregrevanje laptopa

Kako sprečiti pregrevanje laptopa? Ovo pitanje postaje sve važnije kako laptop stari, a dani postaju topliji.

Pregrevanje laptop računara je oduvek bio problem kome konstantno smanjivanje debljine ovih mašina kako bi bile što kompaktnije, nije baš išlo u prilog.

Ono što je važno znati jeste da pregrevanje laptopa može dovesti ne samo do usporenog rada mašine, restartovanja i gašenja, već i do trajnog oštećenja hardvera.

A onda, umesto računara koji vam zarađuje novac ili pomaže da se zabavite, imate “ciglu” od dva i kusur kilograma koja samo skuplja prašinu.

Da se ovo ne bi dogodilo postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi sprečili pregrevanje svog laptopa i osigurali da se vaš mezimac nikada ni ne oznoji.

Čistoća je pola zdravlja

Svi laptopovi, bez izuzetka, hlade se tako što uvlače hladniji vazduh iz spoljašnjosti, a ispumpavaju iz sebe vazduh zagrejan radom komponenti.

U ovu svrhu koristi se svaka raspoloživa rupica, često i procepi na tastaturi, a ne samo rešetkica koja se obično nalazi na boku ili sa zadnje strane mašine.

Ovo je razlog zašto je nepohodno da mekom flanelskom krpicom redovno čistite svoj računar.

Kada se kaže redovno, to znači makar jednom dnevno. Potrebno je da uklonite prašinu, mrvice i svu prljavštinu kako bi sprečili nagomilavanje ovih nečistoća i smanjenje protoka vazduha.

Takođe, ako spadate u smelije korisnike i vaš laptop više nije u garanciji, možete ga otvoriti (proces je jednostavan i uključuje odvrtanje nekoliko šrafova) i očistiti ventilator kulera koristeći štapiće za uši i kompresovani vazduh. Ujedno, pokupite prašinu sa svih lako dostupnih komponenti.

pregrevanje laptopa - ciscenje kulera laptopa

Ukoliko se odlučite na ovaj korak, budite veoma pažljivi kako ne bi došlo do oštećenja i ne savetujemo vam da uklanjate bilo koju od komponenti jer, ukoliko niste profesionalac, svašta može krenuti po zlu.

Jastuk je za glavu, ne za laptop

Ima li šta slađe nego kada, posle napornog dana spustite glavu na jastuk da je malo ohladite i odmorite? Eh…

Ipak, to ne važi za laptopove. Ove mašine su napravljene tako da se najbolji protok vazduha unutar njih postiže kada se nalaze na ravnoj i čvrstoj površini.

laptop ne treba stavljati na jastuk ili ćebe

To znači da kada laptop stavite na jastuk ili ćebe zapravo ste mu zapušili ventilacione otvore i odsekli protok vazduha.

Drugim rečima povećali ste mogućnost da se desi pregrevanje laptopa, naročito ukoliko je star više od godinu dana i nikada nije bio čišćen od prašine.

Ujedno, upotreba računara na ovaj način može dovesti i do toga da čestice tkanine, prljavštine, dlaka kućnih ljubimaca, upadnu unutar kućišta.

Zato je preporuka da u ovim slučajevima koristite postolje za laptop ili neku poveću knjigu sa tvrdim povezom na koju ćete položiti svoj računar.

Kad preforsiraš mašinu dobiješ pregrevanje laptopa

Laptop računari dolaze sa različitim cenama u zavisnosti od svoje klase. Zato, iako na papiru izgleda kao da vaš laptop možete koristiti za obradu 4K videa ili igranje zahtevnih video igara – jer, piše da ispunjava tražene uslove – to najverovatnije nije najbolja ideja.

Laptopovi se pregrevaju jer mali kuleri nisu u stanju da u svim okolnostima ohlade kućište natrpano komponentama.

To znači da, iako će vaša mašina pokrenuti određeni program ili igru, lako se može dogoditi da nakon, na primer, 15 minuta ili pola sata, jednostavno dođe počne pregrevanje laptopa i njegovo gašenje ili restartovanje.

Drugim rečima, većina laptopova nije pravljena za zahtevne zadatke. Naravno, postoje gaming laptovi koji su sposobni da podnesu i “pojedu” sve što bacite pred njih, ali ovo su mašine koje su pravljene za to i imaju odgovarajuću cenu.

Zato je neophodno da dobro znate granice do kojih možete terati svoj laptop pre nego što počne da se pregreva i da mu omogućite da odmori. Stoga je preporuka da svoju mašinu ugasite kada završite sa radom i pustite je da “dane dušom”.

S druge strane, ako imate laptop niže kategorije izbegavajte da koristite više aplikacija u isto vreme. Naime, što je više simultano otvorenih programa, to napornije radi procesor praveći više toplote koja zagreva čitavu mašinu.

Vrućinu zaobiđite kad god je moguće

laptop treba leti koristiti u klimatizovanom prostoru

Poenta laptopa jeste njegova mobilnost koja vam omogućava da ga svuda nosite sa sobom i radite na bilo kom mestu. Sa dolaskom toplih letnjih dana bašte kafića, naročito freelancerima, mogu izgledati kao izuzetno privlačno mesto za rad.

Međutim, dok vama jako prijaju toplo vreme i lagani povetarac vaš laptop se možda “topi” i puni prašinom koju isti taj povetarac raznosi.

Naime, ukoliko je računar izložen direktnom suncu lako može doći do zagrevanja koje će dovesti ne samo do pregrevanja laptopa već može uticati na hard disk i bateriju i dovesti do njihovog trajnog oštećenja.

Zato uvek sedite u hladovini ili radije izaberite klimatizovan zatvoreni prostor, a ukoliko primetite da se laptop restartuje, gasi ili koči pri radu, donesite ga u servis laptopova Sve za komp i rešićemo sve probleme.

Optimizacija operativnog sistema laptop od pregrevanja čuva

Nakon izvesnog vremena operativni sistem računara se može napuniti različitim “junk” fajlovima koji ostaju nakon deinstalacije.

laptop se neće pregrevati ako ga pravilno koristite

Takođe, mogu se nakupiti aplikacije koje zapravo nikada ni ne koristite, a sve to primorava procesor laptopa da radi jače i istovremeno vam oduzimaju deo memorije. Združeno ovo će učiniti da zahtevnije aplikacije povuku još više resursa računara i time generišu više toplote.

Kako bi rešili ovaj problem neophodno je da održavate softversku higijenu svog laptopa. Obrišite aplikacije i igre koje ne koristite, a preporučljivo je i da povremeno reinstalirate sam operativni sistem.

Dakle, čuvajte svoj laptop od pregrevanja, vodite računa o njegovoj ispravnosti i sa softverske i sa hardverske strane, vodite računa o ispravnosti njegove baterije i služiće vas dugo i verno.

Dodatak: HP je na svom sajtu dao detaljno uputstvo za svoje korisnike kako sprečiti i “lečiti” pregrevanje HP laptopa. Ako ste HP korisnik, ali i ako niste, pogledajte i ovaj tekst, sigurni smo da će Vam biti koristan.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button