7 načina za besplatno čišćenje i popravku računara

Pitate se zašto besplatno čišćenje računara. Sve dok imate načina da lako očistite računar bez potrebe da nekome plaćate za to, gledajte da posao završite upravo tako. Naravno, mislimo na čišćenje računara od virusa, smeća zaostalih fajlova i svega zbog čega računar radi sporo.

U današnje vreme kada se dosta poslova radi direktno na računaru ili posredstvom računara, imati ispravan računar znači imati ispravan alat koji će Vam omogućiti da svoj posao obavite onako kako treba.

Zbog toga smo napisali ovaj članak i opisali nekoliko načina koji će Vam pomoći da rešite dobar deo problema na računaru. Imajte u vidu da neke probleme nije moguće da rešite samostalno, pa ukoliko naiđete na zid koji ne možete da preskočite ili zaobiđete, kontaktirajte Vaš servis računara ovde:

Bulevar Zorana Đinđića 77, lokal 3-4, Novi Beograd

011 40 22 612

Konkretno u ovom tekstu, malo ćemo čistiti računar od virusa, malo od softverskog smeća, malo ažurirati, a zatim i razmisliti o načinu na koji koristimo računar.

Imajte u vidu da smo savete zaveli kao načine, ali to mogu biti i koraci i preporuke kako da očistite ili na šta da obratite pažnju da bi računar bio čist.

Način 1: Čišćenje računara od virusa – dobar besplatni antivirus

Važna napomena: Za ovo Vam treba antivirus softver, ali nemojte praktikovati da imate više od jednog antivirus programa na računaru. Konflikt između dva antivirusa može da nanese veću štetu i uspori računar više nego što to radi virus.

Uopšteno govoreći možete koristiti bilo koji poznatiji besplatni antivirus. Mi nekako volimo da preporučimo BitDefender jer je lagan, brz i lako održava računar čistim.

U ovom tekstu, pod rednim broj 4. smo postavili ovaj antivirus kao jedan od najboljih programa za Windows 10: Najbolji besplatni programi za Windows 10. Pored BitDefendera tu je još nekoliko korisnih i besplatnih programa koji će Vam se sigurno dopasti pa pročitajte i taj članak.

Instalirajte BitDefender, ažurirajte ga da bi dobio najnovije definicija virusa i skenirajte računar.

Kada se skeniranje završi, obrišite sve viruse koje BidDefender pronađe. Ukoliko Vaš računar nije baš “upropašćen” od virusa, ovako ćete ga lako očistiti i nakon restarta biće kao nov.

Nakon toga pridržavajte se sledećih pravila:

  1. Uvek držite antivirus uključen
  2. Redovno ažurirajte antivirus (kako bi uvek imao sve definicije novih virusa i štetnih scenarija)
  3. Nikada ne instalirajte krekovane programe
  4. Ne posećujte sumnjive sajtove
  5. Ne otvarajte mejlove koje ne očekujete i ne preuzimajte priloge, ne otvarajte linkove iz tih mejlova

Ukoliko ne zavisite od Windows operativnog sistema i programa koji rade na njemu, možete razmotriti i mogućnost da koristite operativne sisteme koji su zasnovani na Linuxu, kao što je Linux Mint, pogledajte sledeće članke:

Operativni sistemi zasnovani na Linuxu su nešto otporniji na viruse pa čak i ne koriste antivirus programe.

Način 2: Obrišite programe koji Vam nisu potrebni

Ono što Vam nije potrebno samo smeta, usporava i uzima resurse. Kako? Računar, odnosno operativni sistem redovno proverava da li ima ažuriranja, zatim preuzima ta ažuriranja, nudi Vam da ih primeniti i sve to usporova računar a Vama oduzima vreme dok razmišljate da li da ažurirate ili ostavite za kasnije, onda ako ažurirate sledi restart računara…

Dakle, idite u Settings – Apps i tu prođite listu programa i brišite sve ono što Vam nije potrebno.

Brisanje programa u Windows 10 je lako, potrebno je samo da kliknete na program iz liste i odaberete opciju Uninstall. Na slici je primer, ali ne brinite, nećemo obrisati Popcorn-Time 🙂

besplatno čišćenje računara

Ako ste obrisali sve što Vam nije potrebno idite na sledeći korak, odnosno čitajte dalje.

Način 3: Ažurirajte (engl. update) sve programe koji Vam trebaju

Šta se dešava pri ažuriranju programa? Program dobija nove opcije, unapređenja koja su pripremili autori tog programa i što je najvažnije, dobija sigurnosne zakrpe koje sprečavaju da taj program bude hakovan.

Kada se neki program pojavi, hakeri često traže ranjivosti tog programa i preko tih ranjivosti napadaju računare korisnika. Istovremeno i autori programa paze na to i gledaju da reše i zakrpe te ranjivosti. Zato se i ta rešenja koja stižu ažuriranjem zovu sigunosnim zakrpama.

Dakle, ažurirajte redovno sve programe koje koristite. Kako da znam kada treba da ažuriram program?

Potrebno je da povremeno pogledate u Microsoft Store da li postoji ažuriranje za program koji imate na računaru:

  1. Otvorite Microsoft Store
  2. Kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana i iz padajućeg menija odaberite Downloads and updates
besplatno čišćenje računara

To će otvoriti spisak programa koji su spremni za update pa treba samo da kliknete na dugme Get updates da biste pokrenuli ažuriranje:

čišćenje računara

Programi koji se ne nalaze u Microsoft Store-u ažuriraju se u skladu da načinom koji je predvideo autor programa. Na primer, Google Chrome se ažurira samostalno i obavestiće Vas da treba da restartujete Google Chrome da biste primenili nova ažuriranja.

Neki drugi programi rade ažuriranje tako što pri pokretanju dobijete obaveštenje o tome da treba da posetite određeni link i preuzmete novu verziju programa. Ovo Vam može oduzeti 3-5-15 minuta, ali se isplati i može da spreči velike probleme.

Način 4: Ažurirajte operativni sistem

Ovde važi isto kao i za programe. Ažuriranjem operativnog sistema dobijete nove opcije i nova sigurnosna rešenja koja će Vaš računar štititi od novih virusa.

Da biste uradili ažuriranje Windows 10 operativnog sistema kliknite na Start dugme, a zatim kucajte “update“. Aplikacija koja se pojavi u pretrazi pod nazivom Check for updates pomoći će Vam da potražite ažuriranje.

čišćenje računara od virusa update

Ukoliko postoje ažuriranja na čekanju ili tek treba proveriti to, kliknite na odgovarajuće dugme:

Postoje “alternativni” način da se ažuriranje Windowsa spreči (jer navodno Windows radi brže bez toga), ali nemojte to raditi ukoliko Vam je sigurnost i ispravnost Vašeg računara bitna. Redovno ažurirajte operativni sistem i time ćete obezbediti povoljne uslove za ispravan rad.

Način 5: Čišćenje nepotrebnog softverskog smeća na Windows 10

Vremenom se na Windows 10 operativnom sistemu nakupi razno smeće u vidu fajlova koje je Windows u nekom trenutku upotrebio i više ih ne koristi. Ovo smeće može da se meri u gigabajtima i možete ga obrisati vrlo lako.

Preporučujemo CCleaner program koji smo takođe svrstali u Najbolje besplatne programe za Windows 10 i možete ga pronaći pod brojem 8, a ovde ćemo opisati i kako da lako očistite softversko “smeće”:

Najpre preuzimite i instalirajte program: CCleaner.

Pokrenite CCleaner, kliknite na Custom Clean, kliknite na Analyze i sačekajte da se analiza završi:

Analiza će pokazati koliko je fajlova zaostalo u raznim programima i sve možete očistite ako kliknete na dugme Run Cleaner.

Ovu akciju možete sprovesti povremeno kako bi operativni sistem bio čist i brz.

Način 6: Očistite registre na Windows 10 operativnom sistemu

Registri su upisi u bazi podataka i sadrže razne informacije o mnogim podešavanjima na operativnom sistemu. Vremenom se nakupi dosta toga nepotrebnog samim radom, instalacijom i deinstalacijom raznih programa.

Čišćenje registara na Windows 10 možete uraditi CCleaner aplikacijom koju smo opisali u prethodnom načinu.

Otvorite CCleaner, zatim kliknite na Registry, kliknite na Scan for issues i na kraju na Fix selected issues:

besplatno čišćenje računara

Ovim će biti obrisani svi registri koji više nisu u upotrebi i time ste rešili još jednu stavku, što Vaš operativni sistem čini čistijim.

Način 7: Resetovanje Windows 10 sa Fresh Start opcijom

Ukoliko bi Vam više odgovaralo da resetujete Windows 10 i krenete od početka i to je moguće. Obratite pažnju ovde jer će operativni sistem biti resetovan.

Savetujemo da pre ovoga obavezno uradite bekap svih važnih podataka i sačuvate ih na spoljnom disku ili na drugom računaru.

Evo kako da Windows 10 vratite na početak: Idite u Settings – Update & Security – Windows Security – Device performance & health:

Na ekranu pronađite Fresh start opciju i kliknite na Additional info.

Ako želite da nastavite dalje i reinstalirate kompletan operativni sistem kliknite na Get start i sledite sve dalje korake.

besplatno čišćenje računara

Kao što se i na slici vidi, ovo će reinstalirati operativni sistem ali će sačuvati privatne fajlove i neka podešavanja. Mi i dalje preporučujemo bekap važnih fajlova pre ovog procesa.

Ukoliko čišćenje računara ne pomaže

U slučaju da je Vaš računar toliko oštećen softverski, postoji mogućnost da čišćenje pa čak ni sveži start neće pomoći. U ovom slučaju potrebno je da problem pregledaju i reše naši serviseri.

Bulevar Zorana Đinđića 77, lokal 3-4, Novi Beograd

011 40 22 612

Jednostavno i na žalost, postoje problemi koji se ne mogu rešiti lako i u Vašem domu. Na sreću, sa ovakvim problemima imamo najviše iskustva i rado ćemo Vam pomoći i rešiti ih za Vas.

Promenite način korišćenja računara

Ako je način na koji ste do sada koristili računar doveo do problema, virusa, usporanje računara, troškova i gubitka podataka, vreme je da razmislite o tome kako treba koristiti računar i na šta obratiti pažnju.

Načini koje smo nabrojali napred nisu samo načini, već mogu biti i koraci za čišćenje računara ali i preporuke i putokazi kako treba održavati računar. Na taj način učite i pomažete Vašem računaru kako da bolje radi.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button